Na ranči se hendikepovaným uleví. Mají ze sebe lepší pocit

Ranč spolku Robinsonky pomáhá lidem díky zooterapii, canisterapii či třeba hipoterapii.

Želechovice nad Dřevnicí – Koňské řehtání, čvachtající bláto a tráva pod nohama, psi, kočky, kozy a slepice pobíhající ve volném prostoru. Ranč spolku Robinsonky se ukrývá za řadou stromů v krajině Želechovických pasek v obci Želechovice nad Dřevnicí. Skupina žen se tam rozhodla pomáhat handicapovaným a zdravotně znevýhodněným lidem pomocí zooterapie, canisterapie či hipoterapie.

„Na začátku jsme neměly nic než nápad, motivaci, nadšení a holé ruce. Proto název Robinsonky. My to chceme a také to dokážeme,“ vzpomíná předsedkyně spolku Halina Bílková.

ZAPOMENOUT NA TRÁPENÍ, POSTAVIT SE PŘEKÁŽKÁM

Celoročně tam jezdí klienti z několika neziskových organizací na ergoterapii. Při ní lidé pomocí pracovních aktivit usilují o zachování a využívání svých schopností, které potřebují v každodenním životě.

„Klienti pracují se dřevem a senem, uklízí, vyklízí nebo natírají. Zapomenou tu na svá trápení, postaví se překážkám a získají ze sebe lepší pocit,“ uvádí Lenka Veselá z neziskové organizace Centrum služeb a podpory Zlín, která poskytuje pomoc lidem se zdravotním postižením.

S ADHD, SCHIZOFRENIÍ I DOWNOVÝM SYNDROMEM

Dospělých s duševními onemocnění, sociálními fobiemi či schizofrenií se na ranči za pět let vystřídalo hodně. Stejně jako dětí s různými diagnózami, od ADHD přes Downův a Aspergerův syndrom až po autismus.

Osmiletá autistická holčička dochází jednou týdně na ranč na hipoterapii a zooterapii, při které pracuje s koňmi i ostatními zvířaty. Komunikuje se zvířaty, stará se o ně, nechá se od nich svézt a buduje si s nimi vztah.

„Dělá pokroky, pomalými krůčky si osvojuje dovednosti a kontakt se zvířaty. Doufáme, že v budoucnu zvládne i samostatnou jízdu na koni,“ zmiňuje Halina Bílková.

Autismus je druh postižení, který se vyznačuje obtížemi při běžné sociální interakci. Některé autistické děti nemluví a lidská řeč pro ně představuje zmatený shluk zvuků a znaků. Vnímají svět jinýma očima i smysly a často je náročné učit je a přibližovat jim běžný život, když jim lidé tak málo rozumí.

SLEPICE Z VELKOCHOVŮ, PSI JSOU NALEZENCI, KONĚ TRPĚLI HLADEM

„U těchto dětí se obtížně navazuje pocit klidu, protože jejich těla jsou neustále v napětí, které jim brání v běžných činnostech. Ale při jízdě na koni si dcera zpívá, tleská, směje se a plete z hřívy copánky. Vypadá uvolněně, klidně a šťastně,“ vysvětluje maminka autistické holčičky.

Každé zvíře na statku má svůj jedinečný a obtížný příběh. Slepice odkoupili z velkochovů, psi jsou nalezenci, samotáři z útulku nebo týraní. Někteří ze čtveřice koní zažili fyzické týrání, hladovění a lidskou agresi.

Robinsonky pořádají také dětské kroužky, příměstské a pobytové tábory, aktivity se zvířaty i výchovné programy. Návštěvníci z různých stacionářů si na ranč jezdí odpočinout do přírody. A užívají si to. K pravidelným akcím patří například i Den na ranči pro děti ve věku od 5 do 15 let.

„Děti krmí zvířata, kydají hnůj, čistí ohrady, hřebelcují a sedlají koně, na kterých se poté i svezou. Učí se vztahu ke zvířatům, přírodě a společné práci,“ popisuje program Halina Bílková.

ZUZANA CYROŇOVÁ
Kroměřížský deník
http://kromerizsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.