Ombudsmanka: Stát selhává v pomoci rodinám s autistickými dětmi

foto: Lance Neilson / Flickr.com

Zatímco svět se dojímá nad videem s malým autistickým chlapcem, který si šel popovídat s papežem Františkem, v Česku je situace jiná. Rodiče dětí trpících poruchou autistického spektra tu totiž mají problém sehnat pobytové i ambulantní služby, které by jim odlehčily v celodenní péči a současně umožnily jejich potomkům dostat se do společnosti.

Praha – Nejnověji na to upozornil úřad ombudsmanky Anny Šabatové, který provedl průzkum v jednotlivých krajích. Oslovil při něm 242 zařízení, které nabízejí sociální služby.

A výsledky? Žalostné.

Dlouhodobý nebo denní pobyt by dospělému s autistickou poruchou nabídlo jen sedm ze 126 dotazovaných domovů. „Dětskému klientovi by sociální službu poskytlo šest ze 42 zařízení,“ uvedla ombudsmanka.

PŘÍLIŠ NÍZKÝ VĚK

Jako důvod u dospělých autistů zařízení uváděla, že by jejich chování narušovalo kolektivní soužití, že nespadají do cílové skupiny s ohledem na typ zdravotního postižení a že by jim nebyla schopna zajistit požadovanou péči. U dětí bylo důvodem, že nespadají do cílové skupiny zařízení kvůli svému věku.

„Jestliže rodiče popisují, jak objíždějí zařízení po celé zemi a hledají sociální službu, protože už nejsou schopni zvládat náročnou péči, ale nikde se jim nedostane pomoci, vede to k závěru, že stát při plnění svých závazků selhává,“ uvedla k tomu Anna Šabatová

Není samotná, kdo podobný průzkum provedl.

Pustil se do něj i spolek Naděje pro děti úplňku, sdružující rodinné příslušníky dětí s autismem. A závěry byly stejné. Na pobyt v domovech čekají podle něj stovky lidí. Je mezi nimi i nyní 19letá Markéta, jejíž matka pro ni bezvýsledně hledá místo už 6 let. „Jediným řešením je stáhnout se domů a brát dávky,“ konstatovala matka dívky.

Liberecký deník
http://www.liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.