Podpora zaměstnávání mladých lidí

ilustrační foto: foxtongue / Flickr. com

Úřad práce podporuje zaměstnávání zmíněné skupiny třeba v rámci projektu záruky pro mladé. Vyčleněna je na něj zhruba miliarda a 300 000 000 Kč. Většinu pokrývají evropské peníze. Pomáhají i hendikepovaným mladým lidem. Reportáž České televize.

ilustrační foto: foxtongue / Flickr. com

Příspěvky dostávají firmy. Do projektu už vstoupilo kolem 8000 lidí.

Tomáš KOUBEK, zaměstnanec, JP-Kontakt
Je velice lehce jakoby nastavitelná, je bytelná, ale zároveň lehká.

redaktorka
A lidem prodává židle a další nábytek. Jako obchodní zástupce pracuje čtyřiadvacetiletý Tomáš Koubek od jara. To, že má dětskou mozkovou obrnou ho přitom neomezuje. Předtím byl ale nezaměstnaný. Práci počítačového grafika, tedy v oboru, který vystudoval, nesehnal a nedařilo se mu najít jinou.

Tomáš KOUBEK, zaměstnanec, JP-Kontakt
Bohužel zaměstnavatelé na mě asi nehleděli tak jako na ostatní lidi. Měli problém, ať s handicapem nebo už jenom s tím, hlavně že nemám praxii v tom oboru.

redaktorka
Ve svém prvním zaměstnání se postupně zaučuje. Pomáhá mu s tím jeho mentorka. Na odměny obou přispívá Úřad práce.

Lucie BARTOŠOVÁ, účetní, JP-Kontakt
Ten příspěvek na mzdu Tomáše je ve výši 80 %, je to po dobu 12 měsíců a maximální výše je 18 000 měsíčně.

redaktorka
To, jaký příspěvek bude, určuje Úřad práce individuálně. V rámci projektu podporuje lidi do 29 let, kteří jsou ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností, chybí jim pracovní návyky, nebo mají například právě zdravotní postižení. Podmínkou je, aby byl dotyčný v evidenci Úřadu práce minimálně 3 měsíce a aby od doby, kdy ukončil školu, získal maximálně tříletou praxi.

Kateřina BERÁNKOVÁ, mluvčí Úřadu práce ČR
Cílem skutečně je pomoci zaměstnavatelům získat vhodné zaměstnance, které si mohou vychovat takzvaně k obrazu svému, a na druhou stranu samozřejmě podpořit zaměstnatelnost mladých lidí a umožnit jim získání praxe.

redaktorka
To by se mělo podařit i v případě Tomáše Koubka, i když v práci, kterou teď dělá, je spokojený a zůstat tu chce i do budoucna.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.