Taneční terapie Euroinstitutu na festivalu v Libochovicích

V úterý 10. září proběhl v Libochovicích devátý ročník jednodenního festivalu s názvem Umíme se bavit. Divadelní, hudební a taneční přehlídka nabídla ukázky ze zájmové tvorby osob se zdravotním postižením.

Festival pořádaly město Libochovice a T. O. Bílý zajíc pod záštitou radní ústeckého kraje pro oblast kultury a památkové péče Jitky Sachetové a starosty města Libochovice Mgr. Miroslava Zůny. Celou akcí provázela patronka festivalu herečka Ivana Andrlová.

Na letošním ročníku byla k vidění vystoupení deseti souborů. K tradičním účastníkům festivalu přibyli nováčci z Euroinstitutu, praktické školy a odborného učiliště. Jeho žáci z Domova Krajánek v Jesenici se v rámci rozvíjení klíčových kompetencí realizovaných mimo školu s paní učitelkou Hereitovou věnují taneční terapii. Sestavili a nacvičili už několik tematicky pojatých vystoupení. K tomu poslednímu je inspiroval učitel národů Jan Ámos Komenský. Školy Euroinstitutu věnují speciálně pedagogické péči svých žáků a učňů velké úsilí.

Všichni účastníci prezentovali svou tvorbu dvakrát. Povedlo se jim rozhýbat a rozezpívat nejen dětské diváky, kteří festival navštívili dopoledne, ale i ty dospělé v průběhu odpoledního představení. Maximálně naplnili název festivalu a všem příchozím ukázali, že bavit se umí i lidé s handicapem.

1 komentář

  1. Mluvila jsem s moderátorkou, herečkou Ivankou Andrlovou, které se naše vystoupení velice líbilo a pověděla, že údivem, co naši tanečníci dokáží, jí lítal mráz po zádech, že choreografie byla fantastická. Každého choreografa toto potěší, neboť tito lidé dobře vědí, že vytvořit a sestříhat choreografii není jen o „trdlování“ podle hudby. Festival byl úžasný, musím opravdu pochválit.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.