Weby pro slabozraké jsou třeba

ilustrační foto: Flickr.com

Některé obce v kraji mají internetové stránky pro zrakově postižené už dlouho, jiné je teprve připravují.

Rok mají obce na to, aby upravily své internetové stránky. Do 22. září 2020 je musí podle vyhlášky o přístupnosti přizpůsobit zrakově postiženým uživatelům tak, aby neměli problém z nich získávat informace. Obce by tak měly v praxi na svých webech umožnit handicapovaným zvětšení písmen v textu nebo zvukové záznamy, které popíší například obrázky.

Takto uzpůsobené weby používá Plzeň. Podle mluvčí plzeňského magistrátu Evy Barborkové se město snaží již od počátku tvorby stránek služby v této oblasti vylepšovat.

„Weby města a jeho organizací, spravované Správou informačních technologií města Plzně, jsou stavěny tak, aby byly pro uživatele vnímatelné, ovladatelné, srozumitelné a stabilní. A aby tak splňovaly pravidla přístupného webu, jako je přehlednost, velikost a čitelnost písma či dostatečný kontrast textu a pozadí,“ sdělila mluvčí.

ZLATÝ ERB

Postiženým lidem vycházejí už několik let vstříc také ve Starém Plzenci. „Slabozrací lidé si už dlouhodobě na našem webu mohou zvětšit písmo nebo u některých textů využijí zvukové nahrávky,“ upozornil tajemník Radek Hroch.

Město Starý Plzenec letos dokonce získalo první cenu v krajském kole soutěže Zlatý erb za své webové stránky. Porotci Zlatého erbu při hodnocení webů obcí kladou důraz mimo jiné na to, zda mají soutěžící stránky přizpůsobené zrakově postiženým. „Spolupracujeme se Sjednocenou organizací slabozrakých a nevidomých, a v porotě tak máme jednoho slabozrakého muže, který nám pomáhá s hodnocením,“ řekl ředitel soutěže Tomáš Holenda.

Podle něj jsou dnes takto přizpůsobené stránky již nutností. „Pokud nejsou weby správně udělané, postižení na nich bloudí,“ dodal ředitel.

OBCE WEBY PŘIPRAVUJÍ

V Hartmanicích na Klatovsku novou podobu stránek teprve plánují. „Web chceme celkově modernizovat a verzi pro slabozraké budeme připravovat. Chystám se na seminář, kde bych se měl dozvědět nové informace. Samozřejmě uděláme vše, co bude v našich silách,“ okomentoval situaci starosta Pavel Valdman.

Web pro handicapované zatím nepoužívají ani v Kralovicích na severním Plzeňsku. „Stránky budeme vylepšovat a určitě je chceme zpřístupnit i zrakově postiženým. Vše, co bude potřeba, splníme,“ uvedl starosta Karel Popel.

BARBORA HÁJKOVÁ
Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.