Onkologickým pacientům slouží moderní centrum už několik let

ilustrační foto: Flickr

Pacientům s onkologickými chorobami sloužil v minulosti Fodermayerův pavilon v Plzni – Doudlevcích. Tamější onkologické a radioterapeutické oddělení sídlilo na odloučeném pracovišti stranou všech zdravotnických provozů nezbytných při léčbě onkologicky nemocných pacientů. Od roku 2011 jim však slouží v nemocničním areálu na Lochotíně pavilon Komplexního onkologického centra, které patří mezi nejlepší v České republice a je srovnatelné se zahraničím.

ilustrační foto

Slovo nádor či rakovina je v myslích lidí často spojeno s bolestí, nevyléčitelnou nemocí bez východiska. A to přesto, že současná medicína dokáže mnohá nádorová onemocnění vyléčit či alespoň člověku prodloužit plnohodnotný život.
Lidem postiženým nádorovým onemocněním slouží už zhruba devět let pavilon Komplexního onkologického centra Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně. V příjemném prostředí, s nejmodernějším vybavením, s pohodlím pro pacienty.

Přestože i v minulosti poskytovalo onkologické a radioterapeutické oddělení péči na vysoké úrovni, Fodermayerův pavilon v Plzni –Doudlevcích přestával vyhovovat prostorově a přístrojové vybavení, které tvořily především dva lineární urychlovače, bylo na hranici své kapacity.

Odloučenost Fodermayerova pavilonu znamenala především nutnost časté přepravy pacientů na další vyšetření, což komplikovalo práci lékařů a pohodlí pacientů. „Přesídlení do nového centra znamená i usnadnění komunikace mezi lékaři, což v konečném důsledku přináší kvalitnější poskytnutou péči. V současné době v plné míře využíváme služeb Kliniky zobrazovacích metod umístěné v novém komplexu. Onkologie je totiž obor, který navazuje na předchozí vyšetření, zákroky či na hospitalizaci v naší nemocnici. Přístrojové vybavení ve Fakultní nemocnici Plzeň patří vedle Masarykova onkologického ústavu v Brně k nejmodernějším a je srovnatelné s obdobnými zařízeními v zahraničí,“ říká přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky Jindřich Fínek.

Nová onkologie podle něho znamená významné změny také pro lékaře a nelékařský zdravotnický personál. Soustředění péče o onkologicky nemocného přináší užší spolupráci s dalšími lochotínskými pracovišti.

„Využíváme pracoviště centrálního ředění cytostatik, kde přípravu léku zajišťují specialisté-farmaceuti. Pro pacienty to znamená záruku kvality, že dostanou přesně to, co pro svou léčbu potřebují,“ zdůrazňuje přednosta.

Plzeňská fakultní nemocnice zajišťuje léčbu nádorů nejen pro Plzeňský, ale i pro Karlovarský kraj. O významu nového onkologického centra svědčí také skutečnost, že každý rok přibývá 3000 pacientů. „Znamená to, že k nám denně přichází 12 nových pacientů,“ uvádí přednosta.

V České republice se ročně léčí s nádory 80 tisíc lidí, každý třetí člověk dříve či později onemocní nádorovým onemocněním, každý čtvrtý na něj zemře. Přesto ale udělala medicína za poslední roky velký krok kupředu. „Dnešní onkologie je úplně jinde než před dvaceti lety. Za posledních deset let jsme zvýšili přežití nemocných s nádorovým onemocněním o deset procent. Pacient může řadu let žít plnohodnotným životem,“ zdůrazňuje Jindřich Fínek.

V Plzeňském kraji je diagnostikováno ve srovnání s ostatními regiony nejvíce nemocných v rané fázi, ale bohužel také nejvíce lidí, kteří přicházejí pozdě. „Záleží tedy na každém z nás, zda se o své zdraví staráme, nebo nestaráme. Zdravotnictví nemůže převzít zodpovědnost za vztah člověka ke svému zdraví,“ uzavírá přednosta.

ALENA NOVÁ
Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.