Nadace Pavla Novotného bude pomáhat onkologickým pacientům

Zakladatel nadace Pavel Novotný si onkologickou léčbou sám prošel. Během ní potkal řadu zajímavých lidí a i to bylo důvodem k tomu, aby ji založil.


Chlebičov – Hlavním iniciátorem a zakladatelem nadace je Pavel Novotný z Chlebičova, kterému byl v roce 2009 diagnostikován zhoubný nádor varlete.
„Když jsem se pak někdy v březnu, dubnu 2010 vyléčil, seznámil jsem se s panem Hájkem, tehdejším zástupcem přednosty, nyní již přednostou Kliniky hematoonkologie při Fakultní nemocnici v Ostravě. A zrodil se nápad na vytvoření nadace, která by pomáhala lidem s onkologickými onemocněními,“ vysvětlil Pavel Novotný, který pracuje jako tajemník Městského úřadu Kravaře. Od listopadu je však kvůli zdravotním problémům na nemocenské. „Zdravotní komplikace bohužel nekončí, protože chemoterapie, kterou jsem podstoupil, byla dost drastická, proto mě čeká v pořadí již 15.
operace, a to ve Fakultní nemocnici v Ostravě,“ pokračoval.

PREVENCE I POMOC NEMOCNICÍM

Nadace Pavla Novotného se bude zabývat několika hlavními oblastmi. „Jsou jimi uroonkologická prevence, která v sobě zahrnuje mimo jiné třeba také léčbu neplodnosti, se kterou se onkologičtí pacienti často potýkají. Pak je to následná zdravotní péče, kdy se lidem budeme snažit pomoci s návratem do běžného života. Dále je to pomoc postiženým dětem a pomoc zdravotnickým zařízením či rehabilitačním ústavům v Moravskoslezském kraji, protože ne všechna mají k dispozici zařízení k onkologické léčbě. No a v neposlední řadě bude zřízen Klub přátel nadačního fondu,“ uvedl Pavel Novotný. Klub bude sdružovat pouze onkologické pacienty, případně jejich rodinné příslušníky.

PATRONI NADACE

Pavel Novotný však upozornil, že ačkoli je předsedou nadace, není jen o něm samotném. „Není to všechno jen o mně. V čele nadace stojí kromě mé osoby ještě další důležití lidé. Mezi nimi také má žena, bez níž by celý projekt asi jen těžko vznikl a která mi při jeho realizaci velmi pomohla. Nadace bude mít také své další patrony,“ poznamenal. Jsou jimi Roman Hájek z Fakultní nemocnice v Ostravě, extrémní sportovec Tomáš Petreček či moderátor Českého rozhlasu Martin Hrdinka. „Dalším patronem nadace je můj blízký přítel Josef Melecký, který se stará například o konzulární dny v Kravařích. Pak také člen opavského zastupitelstva Libor Witassek, David Rumpík z Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie Zlín, starosta Ludgeřovic a náměstek hejtmana Daniel Havlík. Ten je takovou, řekl bych, duší celé nadace. A pak ještě Jana Gintarová z vítkovského městského úřadu a právník Milan Čichoň, který se bude zabývat především pomocí onkologicky nemocným lidem při vyřizování různých záležitostí jako invalidního důchodu, průkazu ZTP a podobně,“ vyjmenoval Pavel Novotný. Cílů nadace je hned několik.
„V rámci tvoření a šíření osvěty chceme dělat také různé besedy nebo třeba jezdit na wellness akce a podobně. Naše hlavní dogma pro letošní rok bude listopadová akce Movember, v rámci které se představíme v pěti okresních městech kraje, bude to takové preventivní odpoledne,“ doplnil Pavel Novotný.

 

VERONIKA BERNARDOVÁ

Opavský a Hlučínský deník

http://www.opavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.