V Kunžaku mají lidé dobrá srdce

Pokud jde o charitu, nejsou obyvatelé Kunžaku lhostejní. “ Během Tříkrálové sbírky se podařilo dvěma skupinám dětí, které obešly s koledou celý Kunžak, Mosty a Suchdol, vybrat neuvěřitelných 24795 korun. Věřím, že příští rok se podaří do akce zapojit více skupinek koledníků,“ uvedla ředitelka Základní školy Sira Nicholase Wintona Eva Krafková.

Kunžak – Tříkrálová sbírka ale není jedinou charitativní akcí, kdy místní pomáhají druhým. „Loni 1. prosince se poprvé v Kunžaku konaly vánoční trhy a prodejci také přispívali na různá charitativní konta. Žáci naší školy zde prodávali své výrobky a výtěžek z prodeje, 7550 korun, zaslali na konto organizace Pomocné tlapky, jejímž cílem je vychovávat asistenční psy pro nevidomé, ale i lidi s dalšími hendikepy. Dalších 7000 korun jsme zaslali organizaci Dobrý anděl,“ dodala ředitelka.

Žáci během školního roku organizují několik charitativních sbírek. „Fondu Sidus poslali 3000 korun a fond na oplátku podpořil hendikepované děti z Kunžaku.

Nadaci Život dětem bylo zasláno 2300 korun.

Žáci 9. ročníku organizovali sbírku pro nadaci Červená stužka, která se věnuje prevenci onemocnění AIDS. Podařilo se jim prodat všechny objednané stužky a vybrat tak 2862 korun.

V květnu se i v Kunžaku organizuje Český den boje proti rakovině. Žáci prodávají kytičky měsíčku lékařského a rozdávají letáčky o prevenci. Vloni vybrali rekordních 9417 korun,“ vyjmenovala Eva Krafková.

Žáci školy platili i školné keňskému chlapci Labanovi. Peníze získávali sběrem starého papíru. Zaplatili mu zdravotní prohlídky a očkování, koupili kolo. Celkem za deset let pro něj zaslali na konto nadace Narovinu více než 100 000 korun.

„Jsem velice ráda, že charita je pro žáky školy a pro občany Kunžaku samozřejmostí, že jim není lhostejný osud lidí, kteří potřebují naši pomoc. Poděkování patří všem, kteří sbírky organizují a všem, kteří přispívají,“ zakončila ředitelka.

Jindřichohradecký deník

http://jindrichohradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.