MZ obrátilo. Rušení domovů pro děti do tří let už neplánuje

Ředitelé dětských domovů tvrdí, že je málo pěstounských rodin. MPSV to tak nevidí. Ale k úplnému zrušení domovů pro děti do tří let, jak původně plánovalo ministerstvo zdravotnictví, asi nedojde.

Podle vládní strategie už od příštího roku nemá docházet k umísťování dětí do domovů pro děti do tří let (dříve kojeneckých ústavů), nýbrž by měly jít přímo do pěstounských rodin. To kritizovali ředitelé dětských domovů. Podle nich je pěstounských rodin velice málo a navýšení příspěvků způsobilo, že se množí případy, kdy se lidé o pěstounství zajímají jen kvůli penězům.

„Celou novelu považuji za zbytečnou a neuváženou. Motivovat lidi k pěstounství pomocí peněz je bezohledné vůči dětem. Úředníky stanovená doba, do kdy má být novela realizována, je krokem, který může desetiletí práce zainteresovaných odborníků a celý propracovaný systém náhradní rodinné péče v České republice nenávratně poškodit. Sehnat množství pěstounů v tak krátkém časovém období je jen zbožným přáním autorů novely, v praxi věc takřka nemožná. Věřím, že komise či pověřené osoby, které prověřují žadatele o pěstounství, vykonají kvalitní práci a neumožní tak převzetí dětí lidmi, jejichž motivací není blaho dětí, ale řešení vlastní ekonomické situace,“ uvedl svůj názor na novelu ředitel Dětského domova Dagmar v Brně Daniel Kusý.

Jenže MPSV se brání: „Pěstouni nedostávají odměnu za to, že se starají o děti, ale na to, aby se o ně mohli starat – nikdo se nepozastavuje nad tím, že zaměstnanci v ústavech pobírají plat. Odměny pěstounům se zvýšily proto, aby se lidem, kteří mají schopnosti a předpoklady pro práci pěstouna, vytvořily důstojné podmínky proto, aby se pěstounské péči mohli dobře věnovat,“ vysvětluje mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

A dodává, že jen během minulého roku přibylo do evidence na 300 nových pěstounských rodin a to ještě nebyla účinná novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, platí od letošního roku. V současné době čekají podle ní další desítky rodin na zařazení do evidence. Celý proces prý trvá zhruba půl roku, proto se nedá říci, že by sociálním šetřením prošli nevhodní kandidáti.

Vzniknou dětská centra

Nabízí se myšlenka, že když se budou děti umísťovat převážně jen do pěstounských rodin, tak stát zavře současné domovy pro děti do tří let. S tím se ale nepočítá.

„V současné době je v legislativním procesu přeměna stávajících domovů pro děti do 3 let věku v dětská centra, která nabízejí odborné a vysoce specializované služby ohroženým dětem a jejich rodinám. Vznik takovýchto multidisciplinárních komunitních center v rámci resortu zdravotnictví podporují západoevropské země. Cílem navrhované změny je nadále zajišťovat poskytování potřebných služeb zejména dětem s perinatální zátěží a zdravotním rizikem, se zdravotním postižením, dětem týraným, zanedbávaným a zneužívaným, a to nejenom formou péče ústavní (lůžkové) jako dosud, ale nově také formou ambulantní, popř. i ve vlastním sociálním prostředí dítěte,“ uvedla mluvčí MZ Viktorie Plívová.

Podle ní tak nedojde k žádnému uzavírání domovů, ale transformace na dětská centra bude plně v kompetenci stávajících vedení dětských domovů. Ministerstvo zdravotnictví jim do toho nebude zasahovat.

„Právě rozšířením služeb, které budou poskytovány ambulantně, případně i přímo v rodinách, automaticky dojde ke snížení počtu dětí, které by musely v takových dětských centrech bydlet,“ myslí si Plívová.

invArena

Jiří Marek

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.