Nevidomý Ondřej Zmeškal Nového Telečkova se stal mistrem světa paratriatlonu

ilustrační foto: Flickr.com

Téměř čtyři kilometry plavání, sto osmdesát kilometrů na kole a více než dvaačtyřicet kilometrů běhu zvládl nevidomý Ondřej Zmeškal z Nového Telečkova na Třebíčsku. Jeho čas 10:51:44 navíc znamenal titul světového šampiona v paratriatlonu.

Závod v nizozemském Almere musel sportovec absolvovat spolu s trasérem Markem Peterkou. Do vedení se dostali už při plavání v jezeře Werrwater, nejrychlejší byl i na kole za silného větru a v závěrečném maratonu už jeho vedení nikdo neohrozil.

V cíli byl o více než hodinu dříve než jeho nejbližší soupeři. „Bylo to dlouhé a náročné. Chvilku to šlo lépe, chvilku hůře, ale zejména kolo nás stálo kvůli silnému větru hodně sil,“ citoval Ondřeje Zmeškala web České triatlonové asociace.

Nevidomý sportovec se přitom letos prezentuje vynikajícími výkony, v létě jako první nevidomý sportovec zdolal trať Tour de France. S trasérem strávili měsíc v sedlech dvojkola, denně to bylo v průměru šest až osm hodin. „Nejtěžší pro mě bylo, když jsem ho večer viděla totálně vyčerpaného po některých úsecích. Člověk navíc pořád musel fungovat,“ řekla po cestě Ondřejova přítelkyně Petra Vodičková, která byla součástí čtyřčlenného doprovodného týmu.

Ondřej uznal, že některé etapy byly šílené a vyzdvihl práci traséra, který ve sjezdech řídil dvojnásobnou váhu než cyklisté na klasických kolech. V rámci akce s příznačným názvem Tour de France ve tmě se podařilo vybrat více než sto tisíc pro nevidomé děti, které chtějí sportovat. A jednou být třeba stejně dobří jako Ondřej Zmeškal, který se nyní už chystá na další závod. Prvního srpna je Světový pohár ve sprint triatlonu v Turecku.

Ivana Říhová, Martin Singr

Třebíčský deník

https://trebicsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.