Jarní online Srdíčkové dny pomáhají čtyřleté Adélce

Až do konce května mohou lidé přispívat prostřednictvím online Srdíčkových dnů, které pořádá obecně prospěšná společnost Život dětem na pomoc malé Adélce, která trpí dětskou mozkovou obrnou. Vybrané finanční prostředky budou věnovány na pokrytí nákladů spojených nezbytnou pravidelnou neurorehabilitací děvčátka.

„Čtyřletá Adélka se narodila o pár týdnů dříve. Po nezbytně nutném pobytu v porodnici nic nenasvědčovalo tomu, že by se neměla vyvíjet jako zdravé miminko. Zvrat nastal po několika dnech, kdy byla holčička hospitalizována s vážnými dýchacími potížemi. Verdikt lékařů zněl – respirační syncytiální virus,“ vypráví příběh malého Adélky ředitelka společnosti Život dětem Maria Křepelková.

Respirační syncytiální virus (RSV) patří do skupiny tzv. vzácných onemocnění. Způsobuje infekci plic a dýchacích cest a postihuje především děti a starší osoby. Vysoké riziko závažného průběhu onemocnění mají nedonošené děti a kojenci s nemocemi srdce a plic. Proti RSV zatím neexistuje účinná vakcína. Nejrizikovějším pacientům, tedy nevyzrálým dětem s indikací závažného onemocnění plic a srdce, lze v život ohrožujícím stádiu ordinovat lék Synagis, jehož pořizovací cena je však extrémní.

“Adélka je velká bojovnice, podařilo se jí nad virem zvítězit. Bohužel potíže tím neskončily. V šesti měsících se u ní objevilo podezření na epilepsii, které se nepotvrdilo, nicméně byla Adélce diagnostikována dětská mozková obrna. Nemoc výrazně ovlivňuje její řečové a pohybové schopnosti. Postižena je na celou pravou stranu těla,” popisuje dále Maria Křepelková.

DMO je chronické onemocnění, pro které je typická porucha centrální hybnosti. Postižení způsobená dětskou mozkovou obrnou se počínají projevovat v kojeneckém věku dítěte. “Kladnou stránkou” onemocnění je, že s přibývajícím věkem nedochází k progresi. Navíc má Adélka šanci, že jednou, když bude pravidelně rehabilitovat, může být jako ostatní zdravé děti, a to je opravdu skvělá zpráva. Tyto speciální drahé neurorehabilitace ale zdravotní pojišťovny nehradí, proto potřebuje holčička pomoc od laskavých lidí.

“Adélce, která má kvůli nemoci obrovské potíže s mluvením, můžete pomoci zakoupením obrázků tradičních oblíbených zvířátek či sluníčka ve tvaru srdce v ceně 30 korun, které Vám přijdou v odpovědním e-mailu. Dále je možno přispět i koupí obrázku – Dávám srdce dětem – v hodnotě 100, 300 či 500 korun. Cílová částka, kterou je třeba vybrat na zajištění neurorehabilitace pro Adélku na rok, je 80 000 korun”, dodává za sbírku pořádající organizaci Život dětem její ředitelka Maria Křepelková, která děkuje všem za pomoc.

Více na https://www.srdickovedny.cz/

Tomáš Kopečný

Českolipský deník

https://ceskolipsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.