V Berouně otevřeli Centrum duševní rehabilitace  

ilustrační foto: midiman / Flickr.com


V areálu berounské nemocnice bylo otevřené nejmodernější Centrum duševní rehabilitace ve střední Evropě. Slavnostního otevření zařízení, které postupně nabídne až 200 lůžek, se zúčastnil například předseda vlády Petr Fiala, odborná veřejnost i zástupci Středočeského kraje.

reportáž TV PRAHA 

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
Já tuhle investici opravdu z hloubi duše kvituji a chválím. Je to soukromá investice do zdravotnictví, největší investice ve Středočeském kraji za posledních x let v hodnotě asi 1,2 miliardy korun. Když pak to srovnám s investicí, kterou připravujeme my, tu největší, tak ta dosahuje poloviční výše, asi 600 000 000 Kč a je to hlavně do duševního zdraví investice, a to je něco, co v poslední době je opravdu velmi potřeba, protože počet lidí, kteří potřebují léčit svoji duši, zejména v té pocovidové době, velmi významně vzrostl.

redaktor
Berounské centrum doplní síť tuzemských psychiatrických služeb. V plném provozu nabídne jedno či dvoulůžkové pokoje, ty jsou vybaveny například nerozbitnými skly, některé jsou opatřeny speciálními klikami a úchyty, které zabrání případnému sebepoškození pacienta nebo nábytkem bez ostrých hran.

Pavel PAVLÍK, náměstek hejtmanky Středočeského kraje
Každá lůžková kapacita, každý stacionář pro psychiatrické pacienty je nesmírně důležitý. Určitě všichni sledují to, jaký je nedostatek vlastně poskytovatelů psychiatrické péče v České republice. Já jsem u tohohle toho projektu v podstatě od prvopočátku, když jsem přišel na krajský úřad. Konzultovali jsme s Akesem náležitosti tohohle projektu a já to chápu jako obrovský posun v kvalitě poskytované péče ve středních Čechách a chválím Akeso za to, že se do toho pustili a že dneska jsme tady u toho otevření a spuštění péče.

redaktor
Návštěvy Berouna v rámci slavnostního otevření tohoto zařízení využila středočeská hejtmanka Petra Pecková a zavítala také do místní neziskové organizace Dobromysl, která se zaměřuje na lidi s mentálním a kombinovaným postižením.

Kateřina DVOŘÁKOVÁ, ředitelka neziskové organizace Dobromysl
Máme denní stacionář tady v Berouně a druhý v Hořovicích, máme sociálně-terapeutické dílny a terénní osobní asistenci. Poskytujeme vlastně ambulantní a terénní služby, to znamená, že klienti za námi chodí každý všední den nebo my si je můžeme z domova přivézt k nám do služeb a zase je odvézt nebo si je vyzvedávají pak odpoledne rodiče.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
Je to úžasné, dělají skvělou práci a teď jsme si prohlídli vlastně celé zázemí, mluvili jsme s klienty a je to služba, která je pro Středočeský kraj nesmírně cenná. K Dobromysli neoddělitelně patří i jejich sociální podnik Dobrodílo, který zakládali a kde právě lidé, kteří mají nějaký handicap, jak mentální anebo kombinované postižení, tak mohou vlastně i pracovat, dělají různé věci. Dneska, když jsem se jich ptala, co nejradši dělají, tak nejraději dělají různá mýdla, nejraději dělají různé klíčenky atd. Je tam celá řada věcí, které si člověk může koupit i na jejich e shopu a může samozřejmě svým nákupem podpořit takhle záslužnou činnost.

redaktor
Dobromysl se může pyšnit titulem Neziskovka roku 2022. K tomuto úspěchu pogratuloval zástupcům organizace i radní Martin Hrabánek.

Martin HRABÁNEK, radní Středočeského kraje
Tak my se samozřejmě snažíme podporovat jak v rámci standardního rozdělování financí, které chodí prostřednictvím Středočeského kraje, tak máme také svůj humanitární fond, který zase slouží na podporu těchto organizací, kde podporujeme právě organizace, které nejsou krajské a máme tam dva dotační tituly, které jsou zaměřeny právě na podporu organizací ve Středočeském kraji.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.