Podvedená vozíčkářka přišla o 80 tisíc. Soudy jí nepomohly

Na případ podvedené vozíčkářky upozornil pořad Reportéři ČT. Dostala od státu příspěvek na nákup auta ve výši 80 tisíc korun. O peníze ji však obral člověk, jemuž je s důvěrou svěřila za slib, že jí nějaké kvalitní sežene.  Nyní musí úřadu tuto částku vrátit. Soud ani policie jí nepomohly. /ilustrační foto/

Paní Ema má dědičnou lámavost kostí. Aby mohla aspoň trochu normálně žít, potřebuje auto. Jako vozíčkářka má nárok na státní příspěvek na jeho nákup. Ten dostala, ale pak udělala věc, kterou dělají důvěřiví a poctiví lidé. Celých 80 tisíc svěřila bez obav člověku, který jí sliboval, že za její peníze vhodný vůz sežene.

„Začalo to tím, že jsem měla nehodu. Pak jsem řešila, co s autem. Známej, ke kterýmu jsem jezdila, mi dělal zrovna plechařinu, tak zase jinej mě doporučil, a to bylo to osudný, mě doporučil k panu Balážovi,“ začal vyprávět svůj příběh
Emílie Konvičková.

Baláž měl autodílnu nedaleko Kladna a ochotně pomohl. Plechy vyklepal, dokonce se nabídl, že vše vyřeší s pojišťovnou. Vozíčkářka se mu zmínila, že za pár měsíců bude žádat o příspěvek na nové auto. BNaláž se nabídl, že pomůže, neboť dováží z ciziny.

Paní Ema se s panem Balážem, který se tvářil jako sběhlý dovozce aut z ciziny, dohodla na dovozu auta z Německa za peníze, které dostane ze státního příspěvku na nákup auta. Celkem  80 tisíc korun dostala od Odboru sociálních věcí, Magistrát města Kladna. A paní Ema je panu Balážovi předala.

Baláž peníze převzal a sepsal s paní Emou dohodu o tom, jaké auto zajistí, za kolik a do kdy. Auto měla mít do 2 měsíců. Jenže týdny ubíhaly a auto nikde. Peníze nikde. Nakonec paní Ema podala trestní oznámení. Jak se později ukázalo, nebyla sama.

„V průběhu roku 2010 jsme obdrželi celkem od 3 poškozených žen podání pro podezření z trestného činu podvodu. Od těchto poškozených žen si vámi jmenovaný muž převzal finanční hotovost za účelem obstarání vozidla. Dostal částku téměř 400 tisíc korun na tyto vozidla,“ uvedla mluvčí z Okresního ředitelství Policie ČR Kladno Michaela Nováková.

„Naletěla jsem. Já jsem měla pocit, že mi chce pomoct. Nebo že pochopil, jaký auto potřebuju, naletěla jsem na to, že tu dílnu měl, u mě to prostě rozhodlo, že tam prostě měl ty auta, že tam jezdili lidi. Mě nic nevarovalo,“ přiznala paní Ema.

Ale dílna na okraji Kladna již dnes neexistuje. Dnes ji připomíná jen plácek pro parkoviště aut. A pana Baláže nelze sehnat. Podnik Baláže nebyl nikidy ani v obchodním, ani v živnostenském rejstříku. Jeho dílna podle nich neexistovala. Zato existovalo hlášení na protikorupční lince o prapodivném podnikání pana Baláže z jara 2010, tedy ještě před podvodem na paní Emě a dalších poškozených. Hlášení bylo údajně předáno orgánům státní správy z prověření. Policie prý nějaké takové podání šetřila, ale bez výsledku. Pan Baláž tedy vedl dílnu dál.

„Nepodařilo se prokázat, že by dílnu měl za účelem provozování podnikatelských aktivit. Opravoval tam vozidla pro sebe a pro své známé,“ uvedla mluvčí policie.

Případ se dostal před Okresní soud v Kladně v roce 2012. Ten dal panu Balážovi podmíněný trest. Proti tomu se ale odvolal okresní státní zástupce. Především proto, že pan Baláž obral o státní příspěvek invalidní důchodkyni. Ale měl k tomu ještě další závažné důvody.  Na Slovensku byl totiž osmkrát soudně trestán, převážně za majetkovou trestnou činnost,  jednalo se především o podvody a zpronevěry.

Krajský soud v Praze uznal argumenty státního zástupce z Kladna a v polovině loňského roku rozhodl pro pana Baláže o nepodmíněném trestu odnětí svobody na dobu 2 let.

Rozsudek Krajského soudu v Praze nabyl právní moci. Správně by tedy měl být pan Baláž ve vězení. A měl by splácet škodu. Jenže mu soud v Kladně přidělil soudního opatrovníka, aby za něj přebíral poštu a zastupoval ho v jeho nepřítomnosti. To se dělá jen tehdy, když není jasné místo pobytu hledané osoby. Opatrovník mgr Mašek však odmítá sdělit místo pobytu Baláže, protože nemá zmocnění klienta.

Podle Okresního státního zastupitelství v Kladně Baláž koncem loňského roku nastoupil dvouletý trest odnětí svobody. Díky amnestií prezidenta republiky z 1. 1. 2013 však byl vzápětí propuštěn z vězení na svobodu.

Soud ani prezident Václav Klaus však tímto paní Emě nijak nepomohl. Vozíčkářka teď musí částku 80 tisíc korun vrátit. S magistrátem se dohodla na splátkách 500 korun měsíčně. Bude tak splácet asi 13 let. Pak teprve bude moci zažádat o nový příspěvek na auto.

To ale není vše. Policie také zjistila, že devětatřicetiletý cizí státní příslušník si okopíroval zdravotní průkaz paní Emy a následně ho zneužil při přihlašování vozidel. Majitelé těchto průkazů jsou totiž osvobozeni při přihlašování vozidel od takzvané ekologické daně.

„Já skutečně jsem mu jednou tu průkazku půjčila. Byla to záležitost půlhodinová. On mi tvrdil, že bych měla mít nějaký výhody ještě na clo, takže jsme jeli na stanici technický kontroly, on tam na chvíli vlez,“ přiznala Ema. Nakonec se na policii dozvěděla, že na ní bylo zaregistrováno 17 aut. Každé z nich vlastnila 1 den, pak změnilo majitele ještě několikrát.
invArena, ČT

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.