Nevidomí se nesnaží hledat práci

ilustrační foto: Flickr.com

Jen každý pátý zrakově postižený má zaměstnání. Hrozivé číslo je způsobeno strachem zaměstnavatelů takto postižené lidi zaměstnat, nevytváří se žádná nová pracovní místa. Ale ani samotní nevidomí se moc nesnaží.

Bez práce je v ČR 80 procent nevidomých v produktivním věku. Je to zhruba dvojnásobek počtu před rokem 1989. Nyní stát pracovní místa pro nevidomé nevytváří. V ČR žije kolem 100 000 zrakově postižených, z nich 20 000 nevidomých.

Pracovních míst pro nevidomé po roce 1989 ubylo. Viceprezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) Rudolf Volejník soudí, že kdyby se stát i firmy snažily, tak i dnes by pro ně bylo poměrně dost pracovních příležitostí – všichni totiž díky dobrému systému vzdělávání umějí pracovat s počítačem, i ti, kteří ve škole byli méně úspěšní.

Řada firem má podle Volejníka obavy nevidomé zaměstnat, i když tito lidé kromě slepoty žádný zdravotní handicap nemají.

»Jako informační pracovníci na nepříliš exponovaném místě by mohli pracovat. Ale vůle tady moc není, ani nevidomí se moc nesnaží. Rychle si zvyknou na jistotu invalidního důchodu a příspěvku na péči,« podotkl.

Přispět ke změně postoje společnosti, zaměstnavatelů i nevidomých by měl pilotní projekt, který připravila SONS s »osvícenými« firmami. Zahájen bude na podzim. Nevidomý bude na jeden den posazen na místo jiného pracovníka a bude mít možnost přesvědčit, zda je s dobrým technickým zabezpečením schopen pracovat stejně dobře jako on.

»Bude to po desítkách lidí, ne po stovkách a tisících, ale i to je pro začátek dobré,« řekl Volejník s tím, že nevidomí tak získají jistotu, nejen sociální, danou státem, ale i důstojnost, že se sami přičiňují.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.