První žaloba na sKarty

Údajný únik dat ze systému sKaret by měl prošetřit soud. Snaží se o to zástupci handicapovaných. V pátek zveřejnili podrobnosti žaloby, kterou na ministerstvo práce a ČS podála jedna z příjemkyň sociálních dávek.  Radiožurnál hovořil s předsedou NRZP Václavem Krásou.

Cílem žaloby je dosáhnout toho, aby soud označil smlouvu o provozování sociálních karet za neplatnou. Žalobkyně, paní Zárubová, zažalovala stát za to, že předal její soukromé údaje České spořitelně, přestože s tím předem vyslovila jasný nesouhlas.

Úřad práce ji tlačil k tomu, že je povinna si převzít sKartu. Paní Zárubová sKartu nepřevzala. Pak se jí pozdržely dávky tři měsíce, přičemž pobírá přídavek na dítě. Po třech měsících jí byly dávky opět posílány dále poštovní poukázkou, tak jako předtím. Nicméně paní Zárubová je především rozhořčena postupem úřadu práce, že proti jejímu nesouhlasu předal údaje České spořitelně.

Národní rada osob se zdravotním postižením se domnívá, že paní Zárubová byla jednoznačně poškozená tím, že její osobní údaje byly předány České spořitelně, a tudíž, že je legitimní, aby tuto žalobu podala.

Na dotaz moderátorky, zda by mohlo být dostačující, aby sKarty prošly výraznou změnou, jak navrhuje ministryně Müllerová, anebo že budou zrušené, jak požaduje premiér Nečas, Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením odpověděl:“My zásadně nesouhlasíme s navrhovanou úpravou, kterou předkládá paní ministryně Müllerová. Samozřejmě, pokud by zákonem byly zrušeny sKarty, a v Poslanecké sněmovně je senátní návrh, který my podporujeme, tak ta žaloba by byla bezpředmětná.

Moderátorka: „A co se vám nelíbí na úpravách, se kterým zatím přišla do vlády ministryně práce a sociálních věcí?

Předseda NRZP:“Tak především to, že stát tady deklaruje, že chce uspořit nějaké peníze, což samozřejmě vůbec není pravda, protože sKarta bude stát nějaké peníze a poměrně velké. Česká spořitelna, když není povinnost používat platební kartu, je určitě nebude financovat. To zaprvé. A zadruhé, je potřeba také uvést, že sKarty nemůžou fungovat jako identifikátor, protože mají podstatně méně údajů nežli občanský průkaz. A každý klient by musel stejně s sebou mít občanský průkaz. Takže je to nesmyslná věc navíc.

Krása dále uvedl, že nemůže řešit riziko, že stát v případě  zrušení smlouvy, bude vsytaven výrazným sankcím ze strany České spořitelny. Takto špatně rozhodli poslanci, ministři a podobně.

Moderátorka:„A není to ale proti logice, jestliže se má elektronizovat státní správa, rušit sKarty v tuto chvíli, když třeba v dohledné době by se něco podobný projekt stejně objevil a zase znovu by na to byly vynakládány nové výdaje?“

„Já si myslím, že teď už se pomalu rozjíždí elektronický občanský průkaz, tak nechť mějme všichni elektronický občanský průkaz. Ale nerozumím tomu, proč musím mít 2, 3, 4 elektronický karty,“ namítl na to Krása.

Moderátorka: „Souhlasíte ale s tím, že elektronizace může uspořit státu výrazně peníze?“

„o tom pochybuju, protože zatím všechny IT systémy stály miliardy korun a jsou zpravidla velmi málo funkční. Takže já bych napřed chtěl skutečně vidět výdaje a příjmy a profit z té elektronizace u státní správy,“ opět namítl Krása. .

Ministerstvo práce a sociálních věcí nechce v tuto chvíli celou věc komentovat, stejně jako zástupci České spořitelny.

zaznamenala redakce invArena

3 komentáře

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.