V Česku se začínají zavádět eurozámky

Euroklíč – praktická pomůcka pro osoby se zdravotním postižením. S euroklíčem si lze odemknout univerzální zámky k bezbariérovým toaletám na úřadech, zdravotnických zařízeních, školách, obchodních domech, nádražích nebo třeba na čerpacích stanicích. Pomalu se začínají zavádět i v Česku, když v západní eurozóně fungují již dvě desetiletí.

Například v Pardubickém kraji jsou nainstalovány první čtyři tzv. eurozámky. Lidé se zdravotním postižením si pomocí univerzálního klíče mohou otevřít pro ně určené bezbariérové toalety či výtahové plošiny. „Zámky jsou na železničním nádraží v Chrudimi a v prodejnách Kaufland v Pardubicích,“ uvedla krajská koordinátorka Národní rady osob se zdravotním postižením Radka Konečná. Připravuje se instalace eurozámku na autobusovém nádraží v Litomyšli. K pěti zámkům bude postupně rozdáno 400 klíčů. Bude je možné použít i v jiných krajích, kde jsou zámky osazeny, nebo v některých evropských zemích.

Také Úřad městské části Praha 9 se připojil k institucím, které podporují zavádění tzv. euroklíčů. Euroklíč je pomůcka, která již přes dvě desítky let pomáhá osobám se sníženou schopností pohybu ve většině evropských zemích a pomalu začíná nacházet svůj význam i v Česku. Na ÚMČ Praha 9 bylo eurozámkem osazeno bezbariérové sociální zařízení umístěné naproti recepci v přízemí haly nové radnice. Cílem zavádění eurozámků je zajištění rychlé a důstojné dostupnosti sociálních zařízení, případně technických kompenzačních zařízení (výtahy, schodišťové plošiny).

Lidé s tělesným postižením, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P a mají trvalý pobyt na území hlavního města Prahy mohou euroklíč získat bezplatně, ostatní zájemci si jej mohou zakoupit za cenu 357 Kč. Distributorem euroklíčů je  Svaz tělesně postižených v České republice, o.s., Karlínské nám. 12, Praha 8 – Karlín. Kontaktní osoba svazu je paní Anna Birčáková, e-mail anna.bircakova@svaztp.cz, tel. 222 317 489.

Avšak například Moravskoslezský kraj dosud na podporu Euroklíče neposkytl přislíbené dotace. Nicméně třeba Plzeňský kraj již je napřed s asi 70 eurozámky, když zhruba padesátka z nich je v samotné Plzni.

Více informací k euroklíčům lze též získat na stránkách Národní rady osob se zdravotním postižením ČR www.nrzp.cz. Osobám se zdravotním postižením, případně seniorům či matkám s dětmi, které budou chtít využít sociální zařízení úřadu a nebudou vlastnit svůj euroklíč, bude tento klíč k zapůjčení na recepci.

invArena

 

2 komentáře

  1. Klíč za 357 Kč? To si zase někdo dělá srandu né? Jinak určitě výborná myšlenka. Snad se to nebude zneužívat podobně jako třeba parkovací karty pro handicapované, které má spousta zdravých lidí jen pro to, aby to měli jen pár kroků do obchodu. Jen mě překvapuje, že těch zámků je tak málo. Jak složité je vyměnit všude, kde je to potřeba zámek za nějaký ten univerzální? No snad se to více rozšíří…

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.