SKarta zůstane povinná pro velké množství lidí

V posledních týdnech se všude mluví o tom, že sKarta bude nepovinná. Říká to premiér, sdělují to média, ale kolika lidí se ta nepovinnost vlastně týká?

Nejdůležitější novinkou, kterou premiér Petr Nečas a ministryně Ludmila Müllerová po jednáních s Českou spořitelnou uvedli je ta, že v současné době neexistuje zákon, který by nutil lidi vyzvednout si sKartu. „V zákoně není ustanoveno, dokdy si klient musí sKartu převzít. To budeme řešit legislativními změnami. Kdo si sKartu nevyzvedl, nemusí se bát, že přijde byť o jedinou korunu dávek,“ říká Ludmila Müllerová. Z prohlášení je však patrné, že bude snaha zákon změnit tak, aby si sKartu stejně nakonec musel každý alespoň vyzvednout.

SKarta povinná jen jako identifikační průkaz a pro příjemce dávek v hmotné nouzi

Počet lidí, kteří si ale sKartu stejně vyzvednout musí, není vůbec malý. Na úřad musí po vyzvání jít všichni ti, kteří v současné době mají průkaz ZP, ZTP, ZTP/P, těm sKarta nahradí staré papírové průkazy.
Ovšem platí to, že si lidé budou moci nechávat přeposílat dávky na své vlastní bankovní účty a tak sKartu jako platební nástroj vůbec nevyužívat.

Jiné je to u lidí, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. „Jsem příznivcem moderních technologií, ale zároveň pro jejich dobrovolné užívání a postupný vývoj, který bude rozšiřovat jejich používání. Platební funkce sKarty bude dobrovolná a povinně bude sloužit jen jako průkazka těch, kdo dávky pobírají. K placení ji budou muset používat jen příjemci dávek v hmotné nouzi, u nichž je podezření na jejich zneužívání, třeba gamblerství, nákup alkoholu či cigaret,“ vysvětluje premiér Petr Nečas. Nikdo zatím ale nedokázal říci, jak stát ohlídá to, aby lidé sKartou alkohol či cigarety v obchodě nekupovali, a tak hlavní smysl projektu zatím zůstane nenaplněn.

Dávky budou pro exekutory nedotknutelné

S zajímavými vylepšeními přišla Česká spořitelna. Na peníze, které lidi budou mít na sKartě, nebude možné uvalit exekuci, což může pro někoho být důvod, proč sKartou v obchodě platit nebo vybírat peníze z bankomatu. Mezi další výhody, kterých budou moci držitelé sKaret od ledna využít, patří bezplatný výběr z bankomatů ČS. Původně měl být zdarma jen první výběr. Zdarma také bude výběr přímo na pobočce, což u normálního účtu bývá zpoplatněno až desítkami korun.

Důchodci se zatím sKarty bát nemusí

Podle smlouvy, kterou má stát s Českou spořitelnou uzavřenou, se měly začít od ledna vyplácet na sKarty i důchody. Tato hrozba je snad zatím zažehnána. Petr Nečas tvrdí, že pan bývalý náměstek ministra Drábka Šiška, který smlouvu se spořitelnou uzavíral, stát tímto podvedl. Pan premiér už dříve byl zastáncem názoru, že důchody by na sKartu být vypláceny neměly. Doufejme tedy, že si bude za svým názorem dále stát, a že za pár týdnů nebude vše zase úplně jinak.


Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.