Půjčí vozík, naučí polohovat dědu. V Chomutově vyrostlo výcvikové centrum péče

ilustrační foto: PhotoRack

V Chomutově otevřeli moderní výcvikové centrum pro rodinné pečovatele, kteří se chtějí naučit, jak se v domácích podmínkách postarat například o syna po autonehodě nebo rodiče upoutané na lůžko. Nabízí také terénní pečovatelskou službu a půjčovnu kompenzačních a rehabilitačních pomůcek. Centrum péče U sv. Antonína, které je zázemím Charitní pečovatelské služby na Chomutovsku, sídlí v Kadaňské ulici. V Ústeckém kraji je zařízení tohoto typu jen v Litoměřicích.

„Populace nám stárne a bude třeba, aby neformální pečovatelé, což bývají příbuzní, vzali závazek sami na sebe. Služby pobytového charakteru totiž nebudou dostačující, navíc řada lidí si přeje být opečovávaná doma,“ nastínila hlavní důvody toho, proč centrum vzniklo, ředitelka Diecézní charity Litoměřice Karolína Wankovská. Právě charita službu provozuje a vlastní i dům. „My jsme nástrojem k tomu, abychom dostali péči k tomu, kdo ji potřebuje a učili její styl,“ doplnila.

Zájemce čeká výcvik ve speciálně zařízené místnosti s cvičnou figurínou. Naučí se na ní, jak polohovat, jak ho zvednout z lůžka a posadit například na koupací vozík a dále také jiný přístup k hygieně i stravování.

„Máte dvacet způsobů jak zvednout klienta, ale jen jeden ho nebude bolet,“ poznamenala šéfka charity.

„Učíme také podávání stravy na lůžku a jak na hygienu. Když se klient vrátí z nemocnice s proleženinami, je potřeba, aby se toho člověk, který se o ně bude starat, nebál a věděl, co ho čeká,“ nastínila.

Lidé si navíc v centru rozšíří představu o tom, které pomůcky mohou pro lepší pohodlí svých blízkých používat. Jednat se může o invalidní vozík, chodítka, stoličky, různá madla či vyvýšené sedátko na toaletu. K využití bude i elektrické polohovací lůžko, jehož půjčení vyjde na 800 korun za měsíc. Jedná se o nejdražší položku.

Sociální pracovnice také pomohou s vyřízením příspěvků na péči, z něhož si klient službu zaplatí.

Centrum péče U sv. Antonína se otevřelo v pondělí 12. února. Byli při něm zástupci sociálních služeb na Chomutovsku, biskup Jan Baxant, který domu požehnal a zástupci Ústeckého kraje.

„Nepochybuji o tom, že se otevřou další takové domy,“ poznamenal náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro sociální oblast Jiří Kulhánek (ODS). „Pečovatelská služba je jednou ze základních služeb, která slouží k tomu, aby lidé nekončili v různých ústavech, ale byli co nejdéle doma,“ vyzdvihl. „Samozřejmě je potřeba připravit i pečovatele, aby byli kvalitní,“ doplnil v souvislosti s rodinnými ošetřovateli.

Založení centra s tréninkem domácích pečovatelů ocenila například ředitelka jirkovského ústavu sociálních služeb Eva Šulcová. „V odlehčovací službě můžeme mít klienty maximálně tři měsíce, pak je vracíme domů a potřebujeme, aby se rodina měla na koho obrátit,“ zmínila.

Centrum péče U sv. Antonína je nejen sídlem a zázemím Charitní pečovatelské služby v Chomutově, nabízí také zapůjčení kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, živé testovací centrum pro asistivní technologie a eHealth technologie a rovněž i Integrované výcvikové centrum pro neformální pečující. Tento projekt se zaměřuje na osoby, které se starají o svého blízkého a nemají s péčí o druhou osobu žádné zkušenosti.

Kam se obrátit:

Chomutov, Kadaňská 2181

Vedoucí služby Pavla Smilov, tel.: 733 593 643

Sociální pracovnice Šárka Merglová, tel.: 739 568 338

Miroslava Šebestová

Chomutovský deník

https://chomutovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.