Tělesně postižení získají centrum pro přípravu na běžný život

Výstavba nového centra sociálně rehabilitačních služeb začne tento týden v Hlučíně na Opavsku. „Bude sloužit tělesně postiženým lidem, kteří se v něm budou připravovat na vstup do běžného života,“ řekl Zdeněk Trojek z Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni.

Nevyužívaný objekt bývalé školy, který ústav odkoupil od města, bude přebudován a po jeho rekonstrukci a vybavení vznikne nová pobytová služba pro osm klientů. Podle Trojka by se klienti v zařízení měli připravovat na běžný život ve společnosti. Měli by být schopni se o sebe samostatně postarat. K dispozici jim přesto bude sociální pracovník, který jim v případě nutnosti poskytne potřebnou pomoc. První klienti by se do zařízení mohli nastěhovat na podzim příštího roku nebo počátkem roku 2015.

„Zatím žádnou službu tohoto typu neprovozujeme, ale doufáme, že zájem bude velký. Když se dělal průzkum, tak ten zájem o takový typ služby byl,“ uvedl Trojek.
Nová služba bude vlastně jakýmsi dočasným chráněným bydlením, ústav počítá s tím, že si lidé samostatné bydlení vyzkoušejí a nakonec se zcela osamostatní. Podle Trojka se však zatím nepočítá s tím, že by ústav pobyt v zařízení nějak striktně časově omezoval.

„Bude samozřejmě snahou, aby byli klienti co nejdříve připraveni, ale ono vždy záleží na tom, jaké je jejich postižení nebo zda se jim podaří sehnat byt a práci,“ podotkl Trojek.
Vybudování centra sociálně rehabilitačních služeb bude stát téměř deset milionů korun, většinu nákladů pokryje evropská dotace. Ústav sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni poskytuje celoroční pobytové služby těžce tělesně postiženým a pro tyto účely má k dispozici 168 lůžek. Zároveň nabízí i dočasný pobyt pacientů.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.