Dálniční známka bude dražší, držitel ZTP/P ji má nadále zdarma  

Flickr.com

NOVA – TV


Už příští týden v pátek zdraží dálniční známka. Cena za celoroční užívání zpoplatněných úseků stoupne o 800 Kč na 2300. Nově bude také možné zakoupit elektronický kupon i na jediný den, ten vyjde na dvě stovky.
Elektromobily a vozidla na vodíkový pohon jsou i nadále od dálničního poplatku osvobozená, stejně tak mají výjimku historické vozy nebo auta, která jsou přizpůsobená na převoz zdravotně postižených. Celoroční dálniční poplatek bude nově ve výši 2 300 Kč, podraží i desetidenní dálniční známka, tu nově koupíme za 270 Kč a měsíční za 430. Řidiči, kteří chtěli na zdražení vyzrát a nakoupit kupon za nižší cenu s tím, že si odloží jeho platnost o 90 dnů, mají smůlu. Stát se totiž rozhodl odložení doby platnosti výrazně zkrátit, a to na jeden měsíc. Česká obchodní inspekce dále varuje před překupníky, kteří na svých stránkách prodávají kupony za vyšší cenu, doporučuje známky nakupovat jen na oficiálních stránkách eDalnice.cz anebo na poště. Ten, kdo známku nemá a vjede na zpoplatněný úsek, může vyfasovat pokutu ve výši až 20 000 Kč na místě, ve správním řízení se může vyšplhat až na 100 000.

Úplné osvobození od dálničních poplatků. Automatické osvobození od poplatků se týká následujících vozidel:

  • Vozidla na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon, která mají přidělenou SPZ začínající písmeny EL. 
  • Historická vozidla se zvláštní registrační značkou.
  • Vozidla, která přepravují držitele průkazu ZTP/P – provozovatelem vozidla musí být přímo držitel průkazu nebo osoba jemu blízká.
  • Vozidla, která slouží k přepravě nezaopatřených dětí léčených kvůli zhoubným nádorům nebo hemoblastóze. 

Osvobození od poplatků podmíněné podáním oznámení se týká následujících vozidel:

  • Vozidla na elektrickou energii, vodík nebo na hybridní pohon, která nemají přidělenou speciální SPZ.
  • Vozidla, která jsou provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením a slouží k jejich přepravě.

Do seznamu vozidel povinných platit dálniční poplatky se nově zařazují hybridní vozy, avšak s nižší sazbou. Vozidla na zemní plyn a biometan získají 50% slevu, ale s výjimkou LNG. Elektroauta a motocykly si udržují osvobození od poplatků.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.