Univerzity nabízejí nové obory  

ilustrační foto: Flickr.com

ČT 1 

Univerzity v Ostravě a Olomouci chystají nové studijní obory, otevřít je chtějí od následujícího akademického roku. Novinky zrcadlí poptávku na trhu práce, některé školy na akreditaci nových oborů ještě čekají.

Inovace a design zdravotnických prostředků, jeden ze studijních programů, který otvírá materiálově technologická fakulta Vysoké školy báňské už v příštím akademickém roce.

Martina KALOVÁ, garantka studijního programu, Fakulta materiálově-technologická VŠB-TUO
——————–
Byl požadavek, že chybí odborníci, absolventi tedy tohoto oboru, kteří by byli takovým koordinátorem mezi výrobci a tím vývojovým týmem těch zdravotnických prostředků, vlastně ten člověk by měl tomu výrobci optimalizovat ten výrobní proces, protože když vyvíjíte zdravotnický prostředek, nebo chcete vyrobit, tak důležitá je vlastně časová efektivita, finanční efektivita, vyrobit co nejvíc za co nejmíň v co nejkratším čase.

redaktorka
——————–
Studenti budou pod vedením odborníků procházet všemi etapami vývoje zdravotnických prostředků od návrhu samotného výrobku až po uvedení na trh. Pomáhat jim bude také doktorandka Klára Sklenaříková. Vidí pouze nad 30 %. Přesto je důkazem toho, že i studenti s handicapem mohou na fakultě studovat.

Klára SKLENAŘÍKOVÁ, doktorandka, Fakulta materiálově-technologická VŠB-TUO
——————–
Já jsem strašně spokojená s tím, jak mi tady vychází všichni vstříc, jak se dají věci domluvit individuálně, a to i právě při tak těžkém postižení, jako je třeba to zrakové omezení.

redaktorka
——————–
Dalším studijním programem, který Vysoká škola báňská nabízí, je také studijní program zaměřený na 3D tisk.

Marek PAGÁČ, garant studijního programu, Fakulta strojní, VŠB-TUO
——————–
Jmenuje se aditivní technologie, což laicky znamená 3D tisk a vyplývá to z toho, že je to aditivum, to znamená, přidáváme materiál, vrstvu po vrstvě a vytváříme takhle trojrozměrné modely.

redaktorka
——————–
Absolventi studijního programu aditivní technologie najdou uplatnění ve všech sférách průmyslu. A s novými obory přichází také Filozofická fakulta Ostravské univerzity.

Robert ANTONÍN, děkan, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita
——————–
Uchazeči se můžou o studium hlásit i do nově připraveného studijního programu cizí jazyky pro firemní praxi, který je koncipován tak, aby nabídl poměrně široké uplatnění našich absolventů.

redaktorka
——————–
Další studijní programy Ostravská univerzita připravuje a čeká na jejich akreditaci. Nové studijní programy na příští akademický rok chystá také Univerzita Palackého v Olomouci, na většinu oborů se mohou studenti hlásit až do 15. března.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.