Kozy v domově pro seniory  

kozy
Flickr

Prima – Hlavní zprávy


Tak psi určitě. Kočky, proč ne. Ale že by i kozy mohly sloužit jako terapeuti? Je to tak. My pro vás máme příklad z Ostravy, který dokazuje, jak skvěle mohou právě tato zvířata pomáhat.

——————–
Róza, Renča a Majda to v domově pro lidi s demencí umí pořádně roztočit.

——————–
Den jako každý jiný. Koza Róza jde do práce. Obveselovat seniory. Róza už je zvyklá. Na vodítku si to šráduje po chodbě a nastupuje do výtahu. Dveře se zavírají. Koza využívá soukromí a utrousí pár bobků, které je samozřejmě třeba uklidit. A už míří do pokojů.

seniorka
——————–
Jé, pojď sem, ty zlatečko moje, ty zlatečko moje, já mám ráda kozičky.

redaktorka
——————–
Koza Róza seniory obveseluje v rámci tzv. kapra terapie už osmým rokem. Vedení domova pro seniory postižené demencí si ji našlo na inzerát.

Andrea Gibejová, ředitelka Domova Magnolie, Ostrava
——————–
Bylo tam napsáno, že nechtějí prodat na maso, že je to koza zvyklá chodit na vodítku, jezdit autem.

seniorka
——————–
Je to kámoška moje, je.

redaktorka
——————–
Rózu ani mladší Renču a Majdu ale dojit není třeba. Jen krmit. Sežerou toho dost, ale jako terapeutická zvířata se osvědčily.

Andrea Straková, aktivizační pracovnice Domova Magnolie, Ostrava
——————–
Z výrazu tváře vidíme, že jsou spokojeni, jsou schopni se otočit, i když většinu času se jim jakoby nechce, ale prostě ta koza je jak kdyby donutí.

redaktorka
——————–
Kozy slouží jako terapeutická zvířata nejen seniorům, ale i pečovatelkám. Práce v domově pro seniory je totiž fyzicky i psychicky náročná. Kozy ale za trochu suchého chleba rády vyslechnou všechny bez rozdílu.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.