Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje novou podobu ubytování dětských domovů  

ilustrační foto: Piers Brown Flickr.com

NOVA – Televizní noviny

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje novou podobu ubytování dětských domovů za více než miliardu korun. Velkokapacitní zařízení nahradit samostatné byty, kde mají děti společně s vychovateli fungovat jako běžná ochrana.
—————–
Rodinné byty místo velkých ústavů, menší dětské skupiny a týmy odborníků, které pomohou čerstvě plnoletým osamostatnit se. Dětské domovy každoročně opustí několik stovek mladých lidí. Na problém dospělých přitom často nejsou připraveni.

Anička ,
——————–
Mám obavy z toho, z těch úřadů a z toho nařizování si to sama. Já jsem třeba doteď nevěděla, že se musím platit popelnice a vyplňovat nějaký ty složenky a ty papíry. To já neumím.

Miloslav Macela, poradce ministra, MPSV
——————–
Pomoc z toho zařízení ukončit nezletilosti, jak je tomu teď.

redaktorka
——————–
Vychovatel má běžně na starosti skupinu až osmi dětí, a tedy málo času na každé z nich. Nově to plánuje posílit počty zaměstnanců i spolupráci s odborníky.

Miloslav Macela, poradce ministra, MPSV
——————–
Ten maximální počet dětí, s nimiž může jeden zaměstnanec současně pracovat, budou čtyři děti. Ty týmy by měly být mezioborové. Neměly by to být jenom právě vychovatelé, ale právě pro děti, které mají třeba nějaké zdravotní znevýhodnění, duševní onemocnění atd., tak je potřeba, aby měly péči i dalších specialistů.

redaktorka
——————–
Velké ústavy s jídelnami a prádelnami nahradí menší domky a byty. Cílem je, aby děti vyrůstaly v přirozeném prostředí. Tak už to funguje například v Dětském domově Dolní Počernice.

Martin Lněnička, ředitel dětského domova Dolní Počernice
——————–
Rodinné skupiny se mají šest dětí v bytech. Ty rodinné skupiny, ať už tady, nebo na zámku, tak si samy nakupují, vaří, perou, žehlí, uklízí. Prostě všechno, co má domácnost dělat.

Miloslav Macela, poradce ministra, MPSV
——————–
My bychom chtěli, aby ta moderní péče probíhala plošně na celém území České republiky, aby se co nejvíce blížila rodinnému prostředí.

redaktorka
——————–
Zákon také plánuje lépe pracovat s celými rodinami.

Martin Lněnička, ředitel dětského domova Dolní Počernice
——————–
Díky zřizovateli, Hlavnímu městu Praze, se nám podařilo získat sociální terénní pracovnici, která je naše a opravdu chodí do rodiny. Pracuje s těma rodinama. Tudíž se vlastně snažíme vrátit ty děti do rodin.

Dana Lipová, ředitelka Nadace Sirius
——————–
Když vám odeberou dítě, tak má to obrovskou motivaci se změnit, aby se vaše dítě dostalo zpátky.

redaktorka
——————–
Nový zákon by ještě v letošním roce měla projednat vláda.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.