Veterinární správa varovala před sardinkami od Hamé kvůli kadmiu

Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před dvěma druhy sardinek ve vlastní šťávě od společnosti Hamé. Konzervy, které byly z prodeje stažené již dříve, obsahovaly zvýšené množství kadmia.

Část zboží se podle SVS před stažením prodala a lidé je mohou ještě mít doma. Při konzumaci ryb nehrozí akutní otrava, dlouhodobá konzumace může poškodit ledviny či kosti. ČTK to sdělil mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. Lidé mohou konzervy vrátit v místě, kde je koupili. Společnost Hamé uvedla, že výrobky již reklamovala u jejich dodavatele.
„Přestože se zmíněný výrobek již v tržení síti nenachází, zákazníci si jej mohli zakoupit ještě před stažením,“ uvedl Pejchal. „Vzhledem k dlouhé době minimální trvanlivosti se výrobek může nacházet v zásobách konečných spotřebitelů,“ dodal. Při dlouhodobé konzumaci, kdy se postupně do těla dostává malé množství látky, může dojít k chronické otravě a v jejím důsledku k poškození ledvin či kostí.
„Jde o importní zboží a případ z loňského roku. Šlo o mírné překročení norem a my jsme po tomto zjištění stáhli všechny dané produkty z trhu. Výrobky jsme následně úspěšně reklamovali u jejich dodavatele z Thajska,“ sdělil ČTK mluvčí firmy Hamé Petr Kopáček. Dodal, že povolený obsah kadmia pro sardinky z Thajska je pětkrát přísnější než u ryb například z Peru či Maroka, které se běžně prodávají v evropské obchodní sít.
Podle SVS mají zvýšený obsah škodlivé látky dva výrobky: sardinky ve vlastní šťávě Hamé Ocean, šarže LSSNJ 294Q1/TH NO. 2036 s datem minimální trvanlivosti 29. dubna 2017. Distribuováno bylo 5264 kusů, staženo 2368 kusů. Druhým stahovaným produktem jsou sardinky ve vlastní šťávě Dle Gusta, šarže LSSNJ 244Q1/TH NO. 2036, datum minimální trvanlivosti 24. dubna 2017. Do distribuce šlo 54.908 kusů, staženo bylo 13.758 kusů.
První výrobek byl podle Pejchala distribuován do řetězce Tesco a dalších menších maloobchodů, druhý do 25 maloobchodních prodejen po celé republice. Veterináři doporučují, aby spotřebitelé, kteří konzervy koupili, vrátili výrobky v místě nákupu.
„Výrobek sardinky ve vlastní šťávě Hamé s datem minimální trvanlivosti 29. dubna 2017 jsme stahovali z trhu 12.listopadu 2014 na základě žádosti dodavatele,“ řekl ČTK mluvčí řetězce Tesco Jiří Mareček. Stáhlo se podle něj celkem 543 konzerv. „V případě, že zákazníci tento výrobek zakoupili, mohou ho vrátit na pultu služeb zákazníkům ve všech našich obchodech,“ dodal.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.