Odbory chystají stížnost k Evropské komisi  

foto: EU estock_commonswiki

Radiožurnál

Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů zvažuje, že podá stížnost k Evropské komisi kvůli záměru vlády zrušit v Česku zaručené mzdy ve firmách, po dnešním jednání odborářů s ministrem práce Marianem Jurečkou to řekl předseda ČMKOS Josef Středula. Zaručené mzdy by měla od ledna ve firmách zrušit a ve veřejné sféře změnit novela zákoníku práce, kterou schválila vláda, která je ve sněmovně. Odbory s úpravou nesouhlasí, podle novely by se minimální mzda v Česku měla postupně dostat do roku 2029 na 47 % průměrné mzdy, teď je asi na 41 %. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula je teď naším hostem, dobrý den.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Dobrý den vám i posluchačům.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Měli odbory výhrady i k nově navrženému způsobu valorizace minimální mzdy?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Ano, my jsme, dlouhodobě si říkáme, že si myslíme, že by Česká republika a tato směrnice byla přijata v době českého předsednictví, měla následovat její doporučení, a to je, že by minimální mzda měla dosáhnout hodnoty 50 % průměrné mzdy nebo 60 % mediánu. A jak jste zmínil před malou chvílí, nelíbí se nám tady celá ta opatření také proto, že jsme přesvědčeni, že to, jak byla aplikována směrnice v České republice, tak porušuje jeden z principu, který je v ní popsán, a to, že nesmí dojít k zhoršení postavení zaměstnanců a v tomto případě i minimální mzdy, což Česká republika porušila tím podle našeho soudu, že zrušila zaručené mzdy a tím zhoršuje situaci oproti tomu stávajícímu stavu.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Ministr Jurečka ale tvrdí, že navržený a vládou schválený valorizační mechanismus minimální mzdy je už výsledkem kompromisu na základě diskuzí s odbory i zaměstnavateli. Jak tomu tedy máme rozumět?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
My jsme tento kompromis nepřijali, my jsme řekli, že chceme 50 % průměrné mzdy dosáhnout a samozřejmě jsme také nespokojeni s aktuální výší, protože máme nyní 18 900 Kč a například Polsko je 23 000, a to znamená, že Česká republika, přestože je daleko výkonnější ekonomikou než ekonomika Polská, tak český zaměstnanec na nižší minimální mzdu, to znamená, nám bude ještě trvat několik let, než se dostaneme vůbec na úroveň minimální mzdy, například polské, a to bude až na konci toho transformačního období, ale v té době už se ztratí ta výhoda těch zaručených mezd, které jsou tak stejně na Slovensku, jako jsou například i v Německu, v trošku jiné formě, ale taky je tam odstupňována minimální mzda podle jednotlivých druhů práce, což Česká republika zcela zrušila tím rozhodnutím, které přijala vláda.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Jak ministr obhajoval to chystané omezení zaručených mezd jenom na veřejný sektor?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Myslím si, že tady spíš hájí zájmy zaměstnavatelů, nikoliv zaměstnanců a v pracovněprávních vztazích jsou zaměstnanci na tom hůře než zaměstnavatelé a vláda, protože je to vláda pravicová zcela nepokrytě, tak v tomto případě straní jedné části a myslíme si, že to dobře není, protože navíc lidé s nižšími mzdami, nižšími platy se dostávají do situace, kdy méně spotřebovávají, no a potom ta stejná vláda se diví, jak to, že máme nižší spotřebu, neboli máme nízký výkon ekonomiky, HDP nám roste velmi klopotně, pokud vůbec. No, ale to je také zejména způsobeno tím, že lidé se obávají budoucnosti, přišli v průběhu posledních dvou let o obrovské, obrovskou kupní sílu.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Takřka, pane předsedo, ale vy neodpovídáte na moji otázku, jistě jste se ptali ministra, proč tedy vláda k tomuto kroku přistoupila, jaké jsou argumenty?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Že je to pro ně, že je to pro ně tak jednodušší, když bude ten systém pouze zaručený mezd. My jsme se ptali i pana ministra, protože pan ministr šel na to jednání k pětky a vlády s tím, že tam předloží návrh na čtyři stupně z původních osmi stupňů zaručené mzdy. A ostatní koaliční partneři to zastavili. Takže v tomto případě je ta situace taková, jaká je a co se argumentace týká, tak to se musíte, pane redaktore, zeptat těch, kteří to odsoudili, my máme jiný názor.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Nevidíte tedy jiné řešení, než se obrátit se stížností na Evropskou komisi? V čem spatřujete tedy porušení směrnice EU o přiměřené minimální mzdě?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Porušení je v tom, že se zhorší práva zaměstnanců, to znamená, tato směrnice, říká už ve svém textu, že aplikací této směrnice nesmí dojít ke snížení nároku pro zaměstnance a v tomto případě tady jednoznačně dochází.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Zástupci vlády a odborů by měli v květnu začít jednat to zvýšení platů ve veřejném sektoru. Odbory požadují pro úředníky, pracovníky v kultuře, nepedagogy a další profese přidání o 15 %. Věříte, že se vám to podaří prosadit?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Ta první věc, je nutno i vašim posluchačům sdělit, že my požadujeme jednání o platech už od listopadu loňského roku, aby se dalo dostatečně připravit, vyargumentovat a vyhodnotit si situaci. Já jsem rád, že pan ministr naše argumenty reagoval tím, že v květnu svolá k tomuto jednání. To jsem velmi rád, to je jeden z pozitivních výsledků dnešního jednání a my jsme na to připraveni. Co se týká našeho požadavku, to znamená na patnáctiprocentní růst platů, tak to ještě zdaleka není ani takový růst, který vyrovnal propad, který byl způsoben obrovskou inflací v letech 2022, 2023.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Byl čas na té dnešní schůzce otevřít i téma zpružnění trhu práce, konkrétně prodloužení zkušební doby, zkrácení výpovědní doby anebo možnosti propouštět bez udání důvodu. Navrhuje to i Národní ekonomická rada, vláda a pokud vím, tak má podporu ODS a TOP 09. Zdá se ale, že lidovci od tohoto návrhu možná upouštějí. Mluvili jste i o tom?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Ano, mluvili jsme zejména o výpověď bez udání důvodu a pan ministr potvrdil, že tak jako on, jako rezortní ministra ministerstvo, tak stejně jako předseda KDU-ČSL budou trvat na tom, aby tento institut v pracovním právu nebyl. To my považujeme za velmi důležité a věřím tomu, že KDU-ČSL tady i případný tlak koaličních partnerů ustojí a věřím tomu, že opozice s nimi rozhodně v tomto hlasovat nebude. Protože například by se mohl stát, pane redaktore, a omlouvám se, teď použiju třeba vás jako zaměstnance Českého rozhlasu, že třeba za rozhovor, který se mnou jste vedl, aniž by vám to zaměstnavatel sdělil, vám sdělí, že vás propouští bez udání důvodu.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Ono by to asi nebylo tak jednoduché, ale dobře.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Bylo by to, bylo by to přesně tak jednoduché, pane redaktore.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Když se uvedl tento příklad, my tady máme radu Českého rozhlasu a nebudeme to tím zdržovat, povídejte.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Ne, ne, to je opravdu přesně tak, jak on to říkám. Jakmile byla výpověz udání důvodů, tak by žádný důvod nemusel být a v tu chvíli by mohl být zaměstnanec propuštěn, a to považujeme za naprosto neakceptovatelné. Takový nástroj slušný zaměstnavatel nepotřebuje, má dostatek jiných nástrojů, aby nedostatečnou práci zaměstnance hodnotil i negativně, nejen pozitivně a v tomto případě i třeba s důsledky propuštění. Takže já jsem rád, že pan ministr se k tomu takto vyjádřil. My jsme řekli své další důvody, ve které k tomu vedou a věřím tomu, že se takový institut nedostane. Když jste ale hovořil o těch dalších věcech, to znamená z prodloužení zkušební doby a zkrácení výpovědní, tak tam jsme se neshodli, tam jsme zásadně proti dalším úpravám, protože si myslíme, že je dostatečný časový úsek tři měsíce zkušební doby u běžného zaměstnance a šest měsíců u řídícího zaměstnance a tak stejně výpovědní lhůta, které jsme se vlastně ani nedostali. Co se ale týká té zkušební, my si myslíme, že je dostatečný čas a výmluvy, které používají zaměstnavatelé typu, že to nezvládli atd. si myslíme, že u zaměstnance, u běžného zaměstnance je dostatečný čas na to zjistit, zda zaměstnance má propustit bez jakéhokoliv údajní důvodu, nebo ne, protože potom na další nástroje v dalším pokračování. Takže my to považujeme za bohapusté výmluvy a není důvod prodlužovat zkušební dobu u běžného zaměstnance.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
Jednou větou, s čím jste se rozešli, respektive kdy budete jednat dál?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
My určitě se uvidíme. 24. 4. na jednání předsednictva tripartity, kde bude i pan premiér, poté 6. 5. na tripartitě a jak už jste poznamenal, pan ministr řekl, že v květnu svolá jednání o platech, takže uvidíme se poměrně často, co se týká těchto témat, a věřím tomu, že nalezneme nějaký kompromis.

Vladimír Kroc, moderátor
——————–
O dnešním jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL jsme mluvili s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Děkuju vám, na shledanou.

Odbory chystají stížnost k Evropské komisi  

 ČT 1 – Události

Odbory podají do 14 dnů stížnost Evropské komisi, nesouhlasí totiž s vládním záměrem zrušit ve firmách od Nového roku zaručené mzdy. Podle předáka Josefa středululy jde o porušení unijní směrnice. Ministr práce namítá, že změny v rozporu s evropskými pravidly nejsou.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS
——————–
Ten základ je hotov, to znamená ten smysl té stížnosti. Teď budou na tom právníci pracovat tak, aby to spatřilo poměrně rychle světlo světa. A budu určitě informovat stejně evropskou odborovou konfederaci jako pana komisaře Schmidta.

moderátor ČT
——————–
Právě kvůli novele zákoníku práce chystá největší odborová centrála v zemi protesty. Uspořádat je chce v době, kdy se budou změny projednávat ve sněmovně. Akcí mají přesvědčit poslance, aby část ustanovení nepodpořili.

Vítězslav Komenda, redaktor/citace: Marian Jurečka; ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Připravovanou legislativou chceme posílit dialog mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Naším cílem není, aby stát diktoval podmínky zaměstnavatelům v soukromé sféře, ale aby se obě strany vzájemně shodly na vhodném kompromisu.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.