Ocenění psích záchranářů  

ilustrační foto: Paolo Neo / public domain photos

 ČT 1 – Události

Statečné psí srdce a je jedno, jestli ho má vlčák, nebo čivava. Šest psů, kteří člověku zachránili život, nebo mu pomohli v nouzi, ocenili v Kaiserštejnském paláci v Praze. Anketu každý rok vyhlašuje nezisková organizace Animal Eye společně s magazínem Rescue Report.

35kilová Terezka a ani ne pětikilová Kája, rozdílné vzrůstem, srdcem ale stejně velké. Obě si odnesly cenu za záchranu života. Čtyřletá Kája nikdy nebyla speciálně cvičená, když ale její majitel na procházce upadl a dostal epileptický záchvat, seděla vedle něj a čtyři hodiny štěkala, dokud nepřišla pomoc.

Jan Caudr, majitel psa
——————–
Tak jsem nevěděl o sobě, že jo, to už jsem měl ten záchvat, ten už byl, já nevím, jestli to byl třetí nebo čtvrtej.

Daniela Caudrová, majitelka psa
——————–
Ty jsi šikovná, ano. Policie řekla, že kdyby Kája neštěkala, že by tam nešli vůbec.

redaktorka ČT
——————–
To Terezka je profesionální záchranářkou, před rokem pomáhala i po zemětřesení v Turecku, našla zavalenou ženu v ruinách šestipatrového bytového domu.

Petr Klega, psovod, Záchranný útvar HZS ČR
——————–
Výcvik je velmi složitý a trvá několik let, aby ten pes zvládl ovladatelnost, samostatnost, pohyb v těch sutinách.

, redaktorka ČT
——————–
Ocenění se udílí už 15 let v pěti kategoriích. Cílem je obdarovat psí hrdiny, kterým se v uplynulém roce podařilo něco výjimečného zachránit nebo pomoct zachránit lidský život.

Zuzana Rennerová ředitelka ankety Statečné psí srdce),
——————–
V kategorii Pes profesionál jsou určitá odborná kritéria, kterými se ta odborná porota řídí. U psa laika to není, spíš je o to určitém instinktu nebo právě porovnání těch příběhů.

redaktorka ČT
——————–
Plemena nehrají roli, ať už je to německý ovčák Rab, který loni v únoru vypátral u Bechyně pohřešovaného muže, nebo asistenční čivava Diana, která signalizuje a mírní záchvaty majitele na invalidním vozíku.

majitel asistenční čivavy
——————–
Ukázala mi, že má velké srdce a velké touhu pomáhat.

redaktorka ČT
——————–
Kromě samotné ceny čekají na vítěze i pamlsky. Kája má prý ale o té největší odměně jasno. Od nehody si totiž oba majitele ještě víc hlídá.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.