Herec Etzler propaguje prevenci rakoviny střeva

Tváří kampaně proti rakovině tlustého střeva je herec Miroslav Etzler (foto). Obávanou kolonoskopii absolvoval a chce pomoci lidem zbavit se strachu z tohoto vyšetření. Zítra je Střevotour na pražském letišti. 

„O kolonoskopii jsem jakési povědomí měl. To doplňovaly mýty, víceméně vždy z druhé ruky, o tom, jak nepříjemná zkušenost to je,“ řekl Etzler. Má k této rakovině dědičnou dispozici, jeho otec na ni zemřel, proto se dal vyšetřit a nelituje toho.

Dozvěděl se, že je v pořádku a pocítil velkou úlevu. Rozhodl se, že o sebe začne víc dbát, a tak přestal kouřit a jí zdravěji. A snaží se šířit informace o včasné prevenci.

„O alarmující statistice se mluví už dlouho, přesto stále velmi málo lidí přijde k lékaři včas, většinou ze strachu z vyšetření,“ řekla ředitelka sdružení Onkomaják, jež upozorňuje na možnosti prevence, Pavla Freij.

Podle předsedy České onkologické společnosti profesora Jiřího Vorlíčka chodí na screening jen 25 procent lidí. K významnému snížení počtu onemocnění je podle něj potřeba, aby na screening chodilo 50 procent lidí.

Od 50 let věku by lidé měli mít každoročně test na skryté krvácení do stolice.

Od 55 let mohou volit mezi testem a kolonoskopií, která se opakuje jednou za deset let. Všechna tato vyšetření hradí zdravotní pojišťovny.

Podpořit lidi, aby přišli na preventivní vyšetření, má projekt adresného zvaní. Ministerstvo zdravotnictví ho spustí v létě za přispění peněz EU.

Kampaň občanského sdružení tradičně doplní putování obří makety tlustého střeva – Střevotour po českých a moravských městech.

Nejbližší Střevotour najdou zájemci 15. až 18. května v odletové hale Terminálu 2 Letiště Václava Havla v Praze, kde se mohou informovat o prevenci a možnostech léčby každý den od 08:00 do 20:00 u vyškoleného personálu.

Rakovinou tlustého střeva a konečníku onemocní ročně na 8500 Češek a Čechů, u více než poloviny se zjistí v pokročilém stadiu, kdy úspěšnost léčby je malá.

V ČR žije 57.000 lidí, kteří tuto rakovinu měli nebo mají.

Zhruba 4000 lidí ročně na tuto rakovinu zemře.

Česko vede ve výskytu nádorů tlustého střeva. Onemocnění se vyvine u každého dvacátého člověka. Takovou četnost výskytu a úmrtnost na nádory tlustého střeva a konečníku nemá žádná jiná země.

PAPÍRKOVÝ TEST

90% nádorů tlustého střeva a konečníku vzniká z výrůstků na sliznici – polypů, které je potřeba odhalit a odstranit. Polypy tlustého střeva ztrácejí červené krvinky, které se dají zjistit ve stolici pomocí jednoduché zkoušky, tzv. haemocult testu, který hradí pojišťovny a poradí vám s ním každý praktický lékař.

Pokud se přítomnost krvinek neprokáže, opakuje se test zhruba jednou za rok nejpozději ve dvouletých intervalech. Podle lékařů se tento postup volí spíše u osob s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Polypy totiž nemusí v době, kdy je test prováděn, krvinky ztrácet. Pak je možné hovořit o falešně negativním testu.

KOLONOSKOPIE

V případě pozitivního výsledku, následuje kolonoskopické vyšetření. Při něm lékař zavede konečníkem do tlustého střeva tenkou ohebnou hadičku – kolonoskop. Pomocí této metody může odborník odhalit polypy, které ještě v průběhu vyšetření bezbolestně odstraní. Pokud se žádný polyp ve střevě nenajde, opakuje se kolonoskopie za 10 let.

Kolonoskopické vyšetření tlustého střeva je mnohem citlivější metoda a u osob s vyšším rizikem, například tam, kde je genetická zátěž, by měla být upřednostněna.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.