Střevotour k prevenci rakoviny střeva startuje o víkendu v Brně

Na podporu prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku se občanské sdružení Onkomaják vydá na Střevotour. Lidé se v mnoha městech budou moci projít obří maketou tlustého střeva, podívat se na projevy rakoviny a vyslechnout rady o prevenci nemoci.

Rakovinu tlustého střeva a konečníku lékaři v ČR ročně zjistí u 8200 lidí a 5000 na ni zemře.

Česko dlouhodobě drží ve výskytu této rakoviny světové prvenství.

V ČR žije přes 50.000 lidí, kteří tuto rakovinu měli nebo mají. Z nově zjištěných onkologických onemocnění tvoří rakovina tlustého střeva a konečníku v ČR 14,4 procenta, v EU 13,1 procenta a v USA 11 procent. Češi se tak řadí mezi národy, které zbytečně na tuto rakovinu umírají.

„Putováním s maketou chceme lidem připomínat nejjednodušší cestu, jak rozvoji rakoviny předcházet. Letos se více zaměříme i na to, aby lidé věděli, že ani odhalená nemoc nemusí znamenat konec,“ řekla ředitelka sdružení Pavla Freij.

Specializovanou péči poskytují komplexní onkologická centra. Na Střevotour se dozvědí lidé více o jejich činnosti.

Putování startuje o víkendu v Brně na Evropských dnech kolorektálního karcinomu. Europoslanec Pavel Poc jako spoluzakladatel setkání lékařů, pacientů a dalších českých i evropských odborníků uvedl, že tématem bude boj s touto nemocí v době, kdy existuje materiál Evropské komise pro její kvalitní screening a diagnostiku.

Podle Poce by se Brno mohlo stát evropským centrem screeningu a prevence rakoviny. „Potenciál na to rozhodně má,“ řekl a připomněl, že na loňské konferenci začaly přípravy celorepublikového programu cíleného zvaní lidí po padesátce na preventivní vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Zdravotní pojišťovny začnou program ověřovat v půli roku, v plné šíři by ho měly spustit v roce 2014. Na projekt přispěje ministerstvo zdravotnictví z evropských peněz.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.