V Prostějově zdarma vyšetří prsa i mladším ženám

Prostějovská nemocnice přišla s ojedinělou nabídkou. Zdarma provede mamografické vyšetření ženám od 40 do 45 let, které by jinak za ně zaplatily kolem 500 korun.

Zdravotní pojišťovny hradí mamografii ženám až od 45 let věku, mladší ženy si jako samoplátkyně musí hradit vyšetření samy.

„Běžně za něj zaplatí 500 korun, nyní mohou až do konce srpna podstoupit mamografický screening zdarma a bez žádanky,“ řekla mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská.

Prostějovská nemocnice, která patří do skupiny Agel, nabídla bezplatné mamografické vyšetření už loni, akce tehdy využilo víc než dvě stovky žen. Díky vysokému zájmu se pro nabídku bezplatného vyšetření rozhodla i letos.

„Rakovinu prsu je možné odhalit včas jen díky mamografickému screeningovému vyšetření. To mohou podstoupit zdarma jednou za dva roky v rámci prevence všechny ženy starší 45 let. Jako samoplátkyně mohou podstoupit mamografické vyšetření ženy od 40 let. A právě pro ně jsme připravili tuto akci,“ uvedla vedoucí lékařka prostějovského screeningového mamografického centra Lucie Krpcová.

Hlavním cílem akce je podle ní zvýšit počet preventivních prohlídek prsu i u žen mladších pětačtyřiceti let a celkově zlepšit informovanost žen o rakovině prsu.

V Česku totiž využívá možnosti prevence v podobě mamografického vyšetření jen 54 procent žen. Druhá polovina žen na toto vyšetření vůbec nechodí.

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem u žen. Ročně jich touto chorobou v Česku onemocní kolem sedmi tisíc.

„Léčba je však v dnešní době velmi úspěšná, takže zatímco v devadesátých letech minulého století tomuto onemocnění podlehla každá druhá žena, dnes se úmrtnost na rakovinu prsu pohybuje okolo 30 procent,“ poznamenala Krpcová.

Počet nových onemocnění podle ní stoupá právě od 40. roku věku. „Zachytíme-li rakovinu prsu ještě před objevením klinických příznaků, šance na úplné uzdravení je veliká,“ doplnila vedoucí lékařka.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.