Multimediální výstava „Postiženi normalitou“

Největší výstava (foto) letošního roku týkající se postižených lidí se koná v Centru současného umění DOX v Praze od 23. 5. do 16. 9. 2013.  Snaží se rozkrývat a problematizovat pojmy normality a postižení tak, jak představy o nich ovlivňují život každého z nás – limitují nás nebo naopak zvýhodňují.

Multimediální výstava představí více než třicet domácích a zahraničních umělců, kteří prostřednictvím svých děl narušují rozšířené představy o normalitě a postižení…

Co je „postižení“? A co je „normální“? Výstava, která vznikla ve spolupráci s Jedličkovým ústavem a školami u příležitosti 100. výročí jejich založení, se zamýšlí nad těmito pojmy a ukazuje, jak normalita a příkaz „být normální” limitují či naopak usnadňují náš vlastní život a jak dopadají na životy lidí kolem nás.

Odkrývá tím, nakolik jsou spolu představy normality a postižení vzájemně svázány. Přesvědčení o tom, co je „normální“, nás vede k určování jinakosti, jehož výsledkem je vytváření menšin a jejich případná diskriminace či společenské vyloučení.

Představy postižení a normality tak ovlivňují fungování moderní demokratické společnosti.

Tyto představy přitom neexistují mimo dějiny, a proto výstava také demonstruje historickou dimenzi pojmů postižení a normality a jejich proměňující se institucionální podoby. Stoletá existence Jedličkova ústavu a škol a spolupráce s nimi umožnila ve výstavě předvést spojení historických podob obou klíčových pojmů se současnou institucionální praxí.

Hlavní součástí expozice jsou práce současných umělců, kteří svou tvorbou problematizují pohled na „normální“, „funkční“ tělo.

Otevírací doba

Po: 10.00 – 18.00 h
Út: zavřeno
St –  Pá: 11.00 – 19.00 h
So – Ne: 10.00 – 18.00 h
Pokladna: +420 295 568 123
Prodej vstupenek končí 30 minut před zavírací hodinou. Během státních svátků otevřeno (pokud nepřipadá na úterý). Prostory centra DOX jsou bezbariérové.

Kde najít?

DOX
Poupětova 1, Praha 7
Zobrazení na mapě

Tram: 12, 14, 24
– zastávka Ortenovo náměstí

Metro: linka C
– zastávka Nádraží Holešovice

Nově: zdarma z centra Prahy minibusem Premiant city tour!

Vstupné

Vstupné do centra DOX je jednorázové a platí na všechny
právě probíhající výstavy:
Dospělí 180,- Kč
Studenti, děti od 12 let, senioři od 60 let  90,- Kč
Rodinné vstupné (2 dospělí a děti do 18 let) 300,- Kč
Školní skupinové vstupné v doprovodu učitele
(skupina nad 15 osob od 12 let)
 60,- Kč
Děti od 6 do 12 let a studenti výtvarných uměleckých škol, designu, architektury a dějin umění (po předložení platného studijního dokladu, kde je specifikován umělecký obor)
40,- Kč
Zdarma

Děti do 6 let
Hendikepovaní s doprovodem
Držitelé ZTP průkazů
Držitelé průkazu CIMAM, ICOM, AICA
Členové klubu DOX
Registrovaní novináři

Více na www.dox.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.