Minimální mzda se zvýší. Ne však handicapovaným

MPSV odeslalo do připomínkového řízení návrh na zvýšení minimální mzdy z 8 tisíc na 8 500 korun. Vyjimku ale budou tvořit příjemci invalidního důchodu. Kvůli zvyšování minimální mzdy totiž na přelomu roku docházelo k propouštění postižených ze zaměstnání.

Ministerstvo návrhem zákona na zvýšení minimální mzdy reaguje na dlouholetou kritiku. Podle opozice minimální mzda neroste dostatečně rychle. Zaměstnavatelé si tak mohou dovolit vyplácet svým zaměstnancům za odvedenou práci v podstatě almužnu.

Od letošního roku vešel v platnost zákon, který zaručil zdravotně postiženým, že jejich minimální mzda nemůže být krácena. Dříve například příjemce invalidního důchodu třetího stupně mohl mýt minimální mzdu zkrácenou z 8 tisíc na pouhé 4 tisíce.

Takové postupy zaručovaly, že většina handicapovaných měla alespoň nějakou práci. Nějakou činnost, která je pro ně velice důležitá. Avšak po kritice Národní rady osob se zdravotním postižením a dalších subjektů krácení minimální mzdy přestalo být možné. Dnes tedy každý zaměstnavatel musí zaplatit svému zaměstnanci běžnou minimální mzdu, i když jeho pracovní výkon nemůže dosahovat výkonu zdravého člověka.

Z toho důvodu musela spousta zaměstnavatelů osob se zdravotním postižením propouštět své zaměstnance a někteří dokonce zkrachovali.

Návrh zákona by tak částečně řešil současnou neblahou situaci. Pro postižené by minimální mzda zůstala na nynějších 8 tisících, nedošlo by tak během krátké doby pro zaměstnavatele OZP k dalšímu navýšení mzdových nákladů. Navíc MPSV se snaží ušetřit. Teď zaplatí zaměstnavatelům příspěvek na zaměstnávání zdravotně postižených maximálně 8 tisíc korun.

Pokud by i pro handicapované zvedlo ministerstvo minimální mzdu na 8 500 korun, nejspíše by tak muselo valorizovat i příspěvek pro zaměstnavatele.

NRZP se návrh nelíbí

Za diskriminaci označila návrh Národní rada osob se zdravotním postižením. „Je to klasická diskriminace. Přece není možné říct, že zvýším minimální mzdu všem kromě příjemců invalidních důchodů,“ řekl on-line deníku TÝDEN.CZ předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Podle něj by ministerstvo případné finanční dopady na zaměstnavatele mělo vyřešit jinými prostředky. Nejspíše tedy navýšením příspěvku na zaměstnávání zdravotně postižených osob.

Proti zvyšování minimální mzdy je i ODS. Podle Lenky Kohoutové, poslankyně ODS a členky Sněmovního výboru pro sociální politiku, je zvyšování minimální mzdy špatná věc.

Zaměstnavatelům to zvýší odvody a tak si myslí, že budou hromadněji propouštět zaměstnance. Kohoutová se ztotožňuje s názorem Václava Krásy. Podle ní by podmínky měly být pro všechny rovné.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.