Lidem v zaplavených oblastech hrozí nákazy

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval obyvatele oblastí zasažených záplavami před rizikem infekcí a před používáním vody z místních vodovodů. Co mají lidé dělat, aby se nenakazili? Čtěte pokyny a rady.

 

Zasaženo je 51 vodovodních řadů a stovka jich je v ohrožení. Zajištěno je náhradní zásobování vodou z cisteren, rozváží se také balená voda.

Zvýšení hladiny řek je podle Valenty spojeno s extrémním rizikem šíření nákaz. Kontaminováno může být prostředí, množit se mohou přenašeči nákaz, například komáři, lidé jsou vystaveni extrémnímu stresu, což oslabuje jejich imunitu. V době záplav je zásadní i riziko poranění.

Valenta doporučil občanům, aby si zkontrolovali přeočkování proti tetanu. Důležité je dodržovat zásady osobní hygieny, což je mytí rukou, užívání ochranných pomůcek, zejména rukavic při vyklízení zatopených prostor.

Oděvy nestačí vyprat, je nutno je vyvařit, dezinfikovat, dát do čistírny. Každou ránu je nutno okamžitě ošetřit.

Důležité také je dodržet hygienické zásady při zpracování potravin. Veškeré zaplavené potraviny je nutno zlikvidovat. Výjimkou mohou být konzervy, pokud je jistota, že nejsou poškozeny – pak je možno je omýt a dezinfikovat. „Pokud hrozí sebemenší riziko, raději potravinu vyhodit,“ zdůraznil Valenta.

Hygienici jsou v kontaktu s povodňovými komisemi, na webech ministerstva i hygienických stanic jsou informace o zásadách hygieny a postupu dezinfekce. „Monitorujeme výskyt onemocnění, jako salmonelóza nebo leptospiróza, zatím je epidemiologická situace klidná,“ dodal Valenta.

Náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák doplnil, že postup při ochraně zdraví obyvatel koordinuje krizový štáb ministerstva zdravotnictví.  „Zatím žádné akutní nebezpečí od našich nemocnic hlášeno nemáme,“ řekl Polák.

 

Pravidla základní hygieny po záplavách
Myjte si pečlivě a často ruce.    A to pitnou vodou a mýdlem, utírejte je do papírových ubrousků hlavně po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou a kaly.

K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena.

Při všech pracích užívejte ochranné pomůcky, především gumové rukavice a pevnou nepromokavou gumovou obuv.

Při vstupu do domu či bytu po záplavách zkontrolujte stav potravin.

Nejezte zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených ve skle a plechu. Před otevřením je dezinfikujte.

Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže byly déle než čtyři hodině v teplotě nad šest stupňů Celsia.

Po návratu je nutno byt vysušit, uklidit a dezinfikovat.
Větrejte objekt průvanem.

Dejte odborně zkontrolovat statiku a inženýrské sítě.

Je nutno odklidit nánosy bahna, zeminy, zničené zařízení.

Je nutno odklidit nánosy bahna, zeminy, zničené zařízení.

Nepoškozený nábytek a předměty lze dezinfikovat, dopravní prostředky nechat sanovat v servisu.

Pokud nejste napojeni na veřejný vodovod, neodebírejte vodu z vlastního zdroje, není-li sanován a není-li proveden rozbor kvality vody s uspokojivým výsledkem.

Očistu a dezinfekci studní provádějte za přítomnosti nejméně tří osob, pro případ nutné první pomoci osobě, která sestupuje do studny.

Dezinfekce odpadních sifonů a žump má smysl jen před povodní, kdy se očekává její vyplavení.

Očistěte a dezinfikujte oděvy a prádlo.

Po skončení úklidových prací dezinfikujte ruce přípravkem s protivirovou účinností.

Omezte riziko infekčních onemocnění.

Hnisající oděrky, boláky, bodnutí hmyzem, vyrážka, teplota, dýchací a zažívací obtíže je nutné lékařsky ošetřit. Hrozí zejména salmonelóza, úplavice, břišní tyfus a paratyfus, leptospiróza, listerióza, tularémie, žloutenka A a B.

Při přemnožení komárů hrozí záplavové horečky.

Dodávka pitné vody v Praze není kvůli záplavám ohrožena

Dodávka pitné vody v Praze není kvůli záplavám ohrožena, sdělila mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková. Dodávaná voda podle ní splňuje hygienické limity. Z preventivních důvodů však vodárenská firma zvýšila její chlorování a kontrolu.

Na některých místech na okraji hlavního města vytéká voda z kanalizace. PVK zásobuje vodou více než 1,4 milionu obyvatel Prahy i blízkého okolí.

Ústřední čistírna odpadních vod (ÚČOV) v Bubenči je v plném provozu a všechny odpadní vody jsou podle Dvořákové řádně čištěny. Vyčištěná voda je přečerpávána do Vltavy. PVK prý neočekávají přerušení provozu čistírny.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.