Pravidelné pití kávy pomáhá chránit játra. Vědci zatím netuší proč

foto: David Leo Veksler / Flickr.com

Pravidelné pití kávy může přispět k regeneraci a ochraně jater. Odborníci považují blahodárný vliv kávy na játra za prokázaný. Přiznávají však, že způsob, jakým oblíbený nápoj játra ovlivňuje, není příliš jasný.

Játra jsou pozoruhodná svou úžasnou schopností regenerace, kterou nemá žádný jiný lidský vnitřní orgán. Jejich odolnost však má své limity. Pokud jsou játra dlouhodobě vystavena látkám, které jim škodí, může to vést k jejich nevratnému poškození.

Ztučnění jater je globální problém

Jedním z nebezpečných problémů je ztučnění jater, zvané steatóza. Jedná se o stav, kdy se v játrech hromadí příliš mnoho tuku, což může vést k poruchám jejich fungování. Steatóza však může mít ještě vážnější následky.

„Postupem času může nahromadění tuku v játrech vést ke zjizvení jaterní tkáně, nazývané jaterní fibróza. A fibróza jater může způsobit vážné poškození jater známé jako cirhóza,“ uvádí web Healthline, který se věnuje zdravotní tématice.

Steatóza je rozšířenější, než by se mohlo zdát. „Ztučnění jater patří v Česku k nejčastějším jaterním onemocněním. Podle některých zdrojů trpí ztučněním jater více než polovina populace,“ napsal Deník o tématu ztučnění jater.

Steatotické onemocnění jater asociované s metabolickou dysfunkcí (MASLD, onemocnění dříve známé jako nealkoholové tukové onemocnění jater; pozn. red.), je způsobené tím, že se v játrech ukládá nadměrné množství tuku v důsledku metabolických poruch, jako je obezita, inzulínová rezistence, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.

Steatóza je nejčastější příčinou chronického onemocnění jater v západních zemích. Podle odborníků tato choroba v současnosti dokonce patří ke globálním zdravotním problémům.

Jak káva ovlivňuje zdraví jater?

Je možné, že by lidem se ztučněním jater a dalšími jaterními problémy mohla pomoci obyčejná káva?

O tom, že oblíbený povzbuzující nápoj nabízí i zajímavé zdravotní benefity, se všeobecně ví. Vědci upozornili, že pravidelné pití kávy dokáže snižovat riziko cukrovky 2. typu a bojovat s depresí.

Vliv kávy na játra se stále zkoumá. Dosavadní výsledky však naznačují, že pití dvou až tří šálků kávy denně může pomoci chránit játra před poškozením způsobeným nezdravou stravou nebo nadměrným pitím alkoholu.

Některé výzkumy dokonce naznačují, že káva může snížit riziko rakoviny jater.

„Ano, máme důkazy o tom, že káva je dobrá pro játra,“ uvedla specialistka na játra, transplantační hepatologii a gastroenterologii Jamile Wakim-Flemingová pro zdravotní portál Cleveland Clinic.

Způsobům, jakými káva ovlivňuje zdraví jater, vědci zatím příliš nerozumějí, ale mají několik teorií.

„Káva obsahuje antioxidanty a další sloučeniny, které hrají velkou roli při snižování zánětu jater,“ míní Jamile Wakim-Flemingová.

Například antioxidant známý jako kyselina chlorogenová brání hromadění tuku v játrech tím, že rozkládá glukózu.

Také se předpokládá, že káva spouští proces známý jako autofagie, při kterém jsou odstraňovány poškozené buňky. To pomáhá udržovat játra v dobrém stavu. „Káva může zpomalit progresi jaterní fibrózy a zjizvení jater,“ vysvětluje lékařka.

Káva pomáhá i při vážném postižení jater

Výzkum z roku 2023 s názvem Vliv kávy na snížení steatózního onemocnění jater spojeného s metabolickou dysfunkcí (MASLD) u pacientů s diabetem 2. typu ukázal, že lidé, kteří pijí alespoň tři až čtyři šálky kávy denně, mají nižší riziko vzniku MASLD. Je tomu tak především kvůli zlepšení inzulinové rezistence a cukrovky.

„Konzumace kávy nebo jejích složek, jako je kofein a kyselina chlorogenová, může snížit markery poškození jater a přinést řadu dalších zdravotních benefitů,“ konstatovali autoři studie.

Výsledky vědeckých bádání dokonce naznačují, že káva může chránit i lidi, kteří už mají vážné problémy s játry. Existují důkazy, že káva je prospěšná pro lidi s hepatitidou typu C. Při této nemoci játra infikuje virus, který může vést k cirhóze a rakovině jater.

„Káva však nemá přímý účinek na vyléčení viru. Není ani jasné, zda přímo zabraňuje rakovině jater,“ upozorňuje web Clevelandské kliniky.

Jakou kávu zvolit

Otázka, jakou kávu pít, aby našim játrům prospěla, je zásadní. „Příznivé účinky byly zjištěny u filtrované kávy, espressa a instantní kávy,“ uvádí přední britská charitativní organizace pro zdraví jater British Liver Trust.

Důležité je však také vědět, jakou kávu nepít. Pokud si ji budete dopřávat s hromadou cukru a šlehačky, pak svému zdraví příliš neprospějete.

Lidé trpící ztučněním jater totiž často mívají další problémy, jako je cukrovka a obezita, proto je důležité nepřidávat do kávy tuk a cukr.

Pokud nemáte rádi černou kávu, zkuste namísto šlehačky použít odtučněné nebo rostlinné mléko. Cukr nahraďte sladidly bez kalorií, jako je stévie, erythritol nebo xylitol.

A pozor, ve hře je i káva bez kofeinu. Podle britské studie z roku 2021, zaměřené na obranu před chronickým onemocněním jater, pomáhá s ochranou jater nejen káva s kofeinem, ale i bez něj.

„Pití kávy však nemůže vždy zabránit onemocnění jater. I když jí pijete hodně, je důležité omezit alkohol, jíst zdravou a vyváženou stravu a zůstat aktivní,“ upozorňuje British Liver Trust.

Také Jamile Wakim-Flemingová varuje před bezmeznou víru v účinky kávy. Podle ní tento nápoj není zázračný prostředek. Nezvrátí úplně onemocnění jater ani neodstraní škody způsobené nadměrnou konzumací alkoholu.

„Ale může to být jeden lahodný a uspokojivý krok k šťastnějším játrům,“ dodává lékařka.

Další zajímavé okolnosti týkající se jater a kávy: Odborníci zjistili, že u lidí, kteří trpí chorobou MASLD, pravidelná konzumace kávy snižuje pravděpodobnost vzniku cirhózy. A v případě lidí s cirhózou je u těch, kteří pijí více kávy, menší pravděpodobnost, že na tuto nemoc zemřou.

Ivana Vitovská

Deník.cz

https://www.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.