Lékaři v Brně otestují embrya, zda jsou zdravá, ještě před zavedením do dělohy

Lékaři v Brně budou nově dělat testy genetických chorob a poruch embryí při mimoděložním oplodnění ještě před zavedením plodu do dělohy. Testy zatím neplatí pojišťovna a jsou vhodné zejména pro páry, v jejichž rodinách se nějaké genetické nemoci vyskytují. Stojí mezi 10 až 20 tisíci korun.

Porodníci a výzkumníci při Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Brno (FNB) začínají s testováním genetických onemocnění a poruch embryí při mimoděložním oplodnění ještě před zavedením plodu do dělohy.

Takto podrobné testování embryí je v Brně novinkou, řekla vedoucí Centra molekulární biologie a genové terapie IHOK Šárka Pospíšilová.

Metoda odhalí stovky genetických chorob, například cystickou fibrózu nebo Downův syndrom.

Po mimotělním oplodnění se v Česku nyní rodí zhruba tři procenta dětí. Lékaři jsou podle Pospíšilové schopní vyšetřit všechna embrya vzniklá při mimotělním oplodnění a do dělohy zavést ta, která nemají předpoklad genetické nemoci.

„V případě umělého oplodnění budeme tyto analýzy již brzy nabízet,“ podotkla Pospíšilová.

K mimotělnímu oplodnění přistupují páry, které chtějí mít dítě a nedaří se jim počít přirozenou cestou. Pomáhá jim k tomu na 40 pracovišť reprodukční medicíny. Sledování embryí ještě před zavedením do dělohy zavedli i ve Zlíně, kde je lékaři na Klinice reprodukční medicíny a gynekologie nepřetržitě monitorují. Pro zavedení do dělohy potom vyberou ta, která se v čase optimálně vyvíjela.

„Podrobné analýzy ale nejsou zatím hrazeny ze zdravotního pojištění, pacient musí zaplatit od 10 do 20 tisíc korun,“ sdělila Šárka Pospíšilová z Centra molekulární medicíny CEITEC, Středoevropského technologického institutu Masarykovy univerzity.

Zatím je to tedy nadstandardní nabídka, má však svůj význam. Protože podle porodníků se v Česku rodí téměř tři procenta dětí po mimotělním oplodnění a s rostoucím věkem matek přibývá komplikací léčby i v průběhu těhotenství.

Genetickým vyšetřením lékaři  zjistí, jestli je embryo zdravé, nebo defektní, přičemž původ poruchy může být u muže i u ženy. Bylo již popsáno více než 7000 geneticky podmíněných chorob. Pravděpodobnost defektního embrya není nevýznamná. Používají ještě další neinvazivní metodu určování DNA plodu – a již ve 12. týdnu těhotenství mohou získat informaci o celém genomu plodu. Lékaři v Brně dokážou zachytit všechna genetická onemocnění. Nové způsoby analýzy se však teprve postupně rozvíjejí a jsou finančně náročné.

V Česku je na čtyřicet center asistované reprodukce. Málokteré však nabídne ženám komplexní péči od početí až k porodu.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.