Pacienti ve starých nemocnicích trpí tropickým vedrem

Mokré obklady na hlavách pacientů, hučící ventilátory, vodou promočené textilie u oken nebo dokořán otevřené balkonové dveře. Včera v poledne teplota v Českolipské nemocnici vystoupala na 32 stupňů, což pro nemocnici znamená vždy mimořádný režim.

„Zastaralá nemocnice vznikala před více než třiceti lety. V létě do ní proniká horko, v zimě zase studený vzduch,“ řekl mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný. Na některých pokojích není teplota o nic menší než venku ve stínu.

Nejvíce se trápí pacienti na odděleních, umístěných pod střechou. „Léčebnu dlouhodobě nemocných máme ve čtvrtém i v devátém patře,“ uvedl Pokorný. „Ve čtvrtém patře mírní vedro alespoň stromy, rostoucí pod okny. V devátém patře však nevrhá stín na budovu bohužel nic.“

Starým a někdy i nemohoucím lidem v nemocnici často zvlhčují ústa a otírají je vodou. K ochlazování používají zdravotníci také led. Personál se všude stará pacientům o dostatek čaje, minerálek a dalších tekutin. Na pokojích se přes den zatahují žaluzie.

V žádné jiné nemocnici v Libereckém kraji nedělají tropické teploty tak velké starosti jako v České Lípě. Technologie, jakými v 70. letech minulého století jugoslávské firmy nemocnici stavěly, jsou nyní zastaralé a nevyhovující. Klimatizace likviduje horko jen na nejdůležitějších místech – operačních sálech, jednotce intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitačním oddělení a na několika dalších specializovaných pracovištích.

Jinde spoléhá nemocnice hlavně na ventilátory – ani jich ale není dostatek. Na rozsáhlejší opatření proti vedru scházejí peníze. Nemocnice je potřebuje na důležitější přístroje, než jsou ventilátory nebo zvlhčovače vzduchu.

„Zkracujeme dobu před operacemi, kdy lidé nesmí pít a odpoledne se většinou už předem naplánované zákroky nedělají. Ve výjimečných případech dostávají pacienti napít i při čekání na operaci, jinak si alespoň vyplachují ústa vodou nebo jim dáváme zvlhčovací tyčinky,“ konstatoval Pokorný.

V horkém létě se chirurgové snaží operovat co nejméně, rány se mnohem hůře hojí než v jiných ročních obdobích. Když pacienti nejsou v dobré kondici, na operace v úmorném vedru nejdou.

Mladá fronta DNES

Miloslav Lubas

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.