Pijte citronádu. Zabráníte tak vzniku ledvinových kamenů

Studie italských výzkumníků prokázala, že čerstvá citronová šťáva pomůže v prevenci opakovaného vzniku ledvinových kamenů a předcházet tak bolestivým ledvinovým kolikám. Může tak nahradit léky, které mají nežádoucí vedlejší účinky.

Pití čerstvé citronové šťávy jako doplněk každodenní stravy sníží riziko opakovaného vytváření ledvinových kamenů u pacientů, kteří tímto zdravotním problémem trpí. A to až o 50 procent.

Vyplývá to ze studie Výzkumného centra Mario Negri a Všeobecné nemocnice v italském Bergamu, která sledovala 200 pacientů. Ti denně konzumovali citronovou šťávu vymačkanou z 3-4 těchto citrusových plodů.

Lékaři proto nyní doporučují vypít zhruba jeden až dva litry nesladké nebo jen mírně slazené citronády denně (vodou naředěné šťávy).

Připojují však jedno varování: Zejména citronová šťáva bez jakéhokoli ředění je poměrně dosti kyselá. Narušuje proto zubní sklovinu. Tomu však předejdeme, když si budeme ústní dutinu po napití zejména večer před spaním proplachovat vodou. A také konzumace sousta jídla po napití zuby dobře ochrání.

Pití šťávy se však nedoporučuje u lidí trpících častým pálením žáhy (zejména při tzv. gastro-oezofageálním refluxu).

„Standardní léky, které lékaři předepisují k prevenci ledvinových kamenů obsahují citran draselný (potassium citrate), avšak mohou být předepisovány pouze v limitovaném množství kvůli vedlejším účinkům. Polovina šálku neředěné citronové šťávy obsahuje stejné množství citranu a poskytuje účinnou alternativu,“ uvedla lékařka bergamské nemocnice Maria Rosa Caruso.

Ledvinové kameny postihuji 10 – 12 % obyvatel. Bez specifické medikamentózní léčby se výskyt kamenů často opakuje. Po roce po prvním výskytu dojde k opakování u 15 – 20 % pacientů, do 5 let jejich podíl vzroste na 50 procent.

Citrony jsou z citrusových plodů nejbohatší na citran, obsahují ho 5násobně více než pomeranče.

Cílem studie byl nejen vliv na ledvinové kameny, ale i na komplikace, které se při této chorobě mohou vyskytovat, jako infekce močových cest a koliky a vliv na počet pobytů v nemocnici.

Obdobné závěry měla i studie vědců z Center for Mineral Metabolism and Clinical Research, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, USA.

invArena

MUDr. Jan Činčura

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.