Domov pro seniory běží načerno. A úředníci přivírají oči

Některé soukromé domovy pro seniory šetří doslova na všem. Na personálu, na zařízení, mnohdy i na jídle. Podobné poměry panovaly v stacionáři Červený Újezd na Teplicku. Péče o seniory zde probíhá v podstatě nelegálně. Úřady ale přivírají oči, protože staré lidi není kam umístit.

Stacionář podle reportáže TV Nova provozuje Pavel Fousek se svou družkou. A nebýt dosud nevyjasněného úmrtí jednoho z klientů, život v ubytovně,  zřejmě by běžel dál ve starých kolejích.

Vraťme se teď na chvíli o 13 let zpátky do 30 kilometrů vzdáleného Chomutova. V areálu tamní nemocnice se otevírá nový stacionář pro duševně nemocné seniory Naděje 2000.

Až po letech vyjde najevo, v jak otřesných podmínkách tam jeho klienti žili. U chomutovského soudu teď svědci popisují, jak jejich příbuzní trpěli hlady, byli zanedbaní a ztrácel se jim majetek. Z týrání nemocných starých lidí je teď obviněná bývalá ředitelka stacionáře Jaroslava Lochařová.

A byla to právě ona, kdo tam coby údržbáře zaměstnala svého tehdejšího partnera. Pro nás už známého Pavla Fouska. Se startem jim tehdy pomáhal dnes už bývalý ředitel chomutovské nemocnice Karel Müller.

„Ze začátku, bych řekl, to byl standardní provoz, a nebyly tam problémy. O ty lidi bylo postaráno. A ke změnám docházelo, až když nastoupil pan Fousek,“ řekl bývalý ředitel chomutovské nemocnice Karel Müller.

Podle něj začal spekulovat, že by se lidí tam mohlo dát víc. Aby byly co nejvyšší příjmy. Samozřejmě to pak byloe na úkor kvality poskytované péče.

„Domov poskytoval sociální služby bez podepsané smlouvy s klienty. Měl jiné personální zabezpečení, než jak bylo uvedeno v registraci. Dokonce poskytoval sociální službu i v jiném rozsahu, než jak mu ji registrace umožňovala. A také jsme obdrželi několik připomínek na kvalitu poskytování sociálních služeb,“ řekla k tomu mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Úředníci nakonec po provalení aféry s týráním důchodců nechali domov zavřít. Jenže co se seniory, kteří v domově i po skandálu zůstali? Ujal se jich Pavel Fousek a jeho nová partnerka Lucie Zocherová. Oba začali v nedalekém Meziboří provozovat nový stacionář s názvem Sovulo.

Tady už byly úřady opatrné a po opakovaných kontrolách nakonec i Sovulo museli kvůli nekvalitní péči ukončit. Sovulu byla odebrána registrace k 31. 3. 2012.

A pak bylo potřeba rychle seniory někam přemístit. A naskytla se nabídka, kdy slečna Zocherová koupila areál v Červeném Újezdu, že by ty lidi přesunuli tam.

S potřebnou registrací si ani Pavel Fousek, ani Lucie Zocherová hlavu nelámali. Založili s. r. o. s tím, že klienty ze zrušeného domova ubytují a potřebnou registraci získají později. Sídlo firmy přesunuli z Chomutova do Prahy, kde je úřady ještě neznaly.

Zárukou kvality nabízených služeb mělo být i to, že zařízení vedl právě bývalý ředitel chomutovské nemocnice Karel Müller. Ten začal shánět pro domov peníze. Na čas ale musel do nemocnice a dnes tvrdí, že se po návratu nestačil divit.

„Když jsem se vrátil, tak jsem zjistil, že se tam dějou věci úplně v rozporu s tím, co jsem vlastně chtěl s tím zařízením dělat. Na základě toho v krátké době jsem odešel,“ řekl Müller.

Krátce na to do domova poslali pražští magistrátní úředníci dopis, v němž ukládají jeho majitelům nejvyšší možnou pokutu čtvrt milionu korun za nelegální poskytování sociálních služeb.

Ale Pavel Fousek, jednatel Domova na kopci, s. r. o. se brání a říká: „Já tady sociální péči neposkytuju na naše s.r.o. Já pouze ty klienty ubytovávám a o zbytek se starají osobní asistenti.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí si ale myslí, že v  Červeném Újezdě došlo k zneužití ustanovení o asistentovi sociální péče. O klienty se totiž podle úřadů starají tamní ošetřovatelky, které jsou ale oficiálně vedeny jako pokojské. Některé z nich zároveň plnily roli opatrovnic klientů.

Na jejich soukromá konta chodily státní příspěvky na péči svěřených klientů i jejich důchody. Při pozdějších kontrolách se zjistilo, že všechny peníze musely takzvané ošetřovatelky nakonec posílat na účet Domova na kopci.

Domov na kopci, s. r. o. na kontrolu zareagoval tak, že peníze již pak nechodily na konta, ale složenkou. Stále však končí na jednom účtu domova, zjistili kontroloři.

Pavel Fousek sice tvrdí, že v jeho zařízení pracuje přes den 10 pokojských, respektive ošetřovatelek. Úředníci ale na neohlášených kontrolách zjistili, že o téměř stovku pacientů se stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou v ubytovně pečují přes den jen 4 nebo 5 ošetřovatelek. V noci dvě. Ty se pak nestíhají o všechny pacienty postarat. Nestačí je totiž jen hlídat, ale mnohé z nich je třeba i krmit, přebalovat a umývat.

Smutné je to, jak se nemocní lidé často zbaveni práv rozhodovat sami o sobě, do tahového zařízení vlastně dostali. U většiny případů o tom rozhodl stát. Značná část klientů se sem totiž dostala z psychiatrických léčeben, které o ně smějí pečovat nejdéle tři měsíce. Pan Fousek nebo zaměstnanci Domova na kopci si pro tyto nechtěné pacienty jezdili osobně.

„pokud vím, tak registraci nemají. Ale je to soukromé zařízení, ten pacient to ví, když podepisuje ten souhlas. Paní opatrovnice tvrdí, že právě naopak, že tam mají dozor 24 hodin zdravotnický. A je to vždycky lepší než klasická prostě ubytovna třeba v Karviné, kde není dozor vůbec žádný,“ říká k tomu Simona Slaná, sociální pracovnice, Psychiatrická léčebna Opava.

Ředitel Psychiatrické léčebny Opava, Ivan Drábek, přiznal, že umístit tyto nemocné lidi je v Česku problém. A tak byl rád, když se ozvali z Domova na kopci. Domov se sociálními službami poskytovanými na černo nakonec nevadí ani úřadům, které za klienty zbavených práv zodpovídají.

„Ano, já jsem byla v Sovulu se podívat, a dál tady v Červeném Újezdě jsem požádala kolegy, aby navštívili mojí klientku. A poprosila jsem je o zjištění podmínek, jak to tam běží, jak je tam nakládáno s financemi. Písemně sdělili, že je klientka opravdu zaopatřená, spokojená,“ říká Hana Trulíková, vedoucí oddělení sociální prevence Znojmo.

O dění v Domově na kopci jeho zaměstnanci ze strachu o práci před novináři zarytě mlčí. Komunikují jen mimo záznam kamery. Situaci tam nechtěl popisovat ani lékař, který jednou týdně do zařízení dojíždí.

Doktor Bureš se po zkušenostech z Červeného Újezda rozhodl, že tam raději skončí.

O registraci pro poskytování sociálních služeb si doteď nikdo z domova nepožádal. Teprve poté, co se o ubytovnu v Červeném Újezdu začala kvůli smrti klienta zajímat policie, se podle zaměstnanců poměry uvnitř začaly pomalu měnit. Z domova už taky podle dostupných informací začali odjíždět první klienti, kteří se vrací zpět do psychiatrických léčeben.

podle pořadu TV Nova zaznamenala invArena

1 komentář

  1. Dobrý den.Pracoval jsem na Ujezdu,jsem ten co vše řekl s mou přítelkyní.Proč není nikdo stíhán?Něni vše jen o Fousek je ten v pozadí a hlavní je že Zocherová o všem věděla poslala mě i brát lidem telefony aby si nevolal nikdo o pomoc.Proč se nestíhaj i sestry,vždyt o tom věděla každá.Ono když je podplacen hlavní hygienik s Ustí dá se vše ututlat.Chápejte že dnes je možné aby každý z vás tyto lidi okrádal.Zocherová jim dávala kapesné 100kč tydně.Blbá tel Nova se tam jela podívat a samozřejmě se nejdříve prozradila.Ale je tu pro nás.Umrtí tam neni jen jedno lidé se tam za mě strácela nikdy nikdo po nich nepátral.Zocherová a Fousek si po Chomutově choděj jako frajeři.Policie nic nedělá aktuální je jen vražda Kramného.Jinak jsem vše volal do slavné tel Nova Fárová se na to vybodla.Je to také na vině Novy že tam hned poté umřel člověk.Je to strašné.To je můj dodatek ke všemu.Petr

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.