Exnáměstek Drábka míří před soud

Vladimír Šiška

Až šest let vězení hrozí bývalému prvnímu náměstkovi exministra práce a sociálních věcí Vladimíru Šiškovi (foto). Policisté včera zaslali státnímu zastupitelství návrh na jeho obžalobu hned ze dvou důvodů: viní jej z podplácení a ze zneužití pravomoci veřejného činitele.
Spolu s ním je obžalován i bývalý ředitel odboru informatiky ministerstva práce a sociálních věcí Milan Hojer.

Málokdy přitom mají policisté tak zřetelné důkazy jako v tomto případě. Nabídku úplatku se totiž podařilo nahrát díky firmě OKsystem, kterou Šiška nejdřív vyšachoval ze systému vyplácení sociálních dávek lidem a pak se ji pokusil uplatit stomilionovou zakázkou výměnou za to, že stáhne svůj návrh na antimonopolní úřad kvůli nezákonnému postupu ministerstva.

Šiška totiž „rozdal“ zakázky v hodnotě více než dvou a půl miliardy korun (dřívější práci OK Systemu) několika spřízněným firmám bez výběrového řízení.

Bývalý ministr Jaromír Drábek, který si Šišku na úřad přivedl a zaručoval se za něj, musel na přání stranických kolegů z TOP 09 v čele resortu skončit. Současné ministerstvo práce musí zakázky na příkaz antimonopolního úřadu přesoutěžit. Návrh na soutěž za celkem 1,4 miliardy korun chce ministerstvo dát na vládu už příští týden.

Jinak hrozí, že se nestihne soutěž vypsat a stávající firmy, které nelegitimním způsobem získaly miliardovou zakázku, budou pokračovat v práci. Ta navíc není kvalitní. Jak MF DNES přiznal náměstek ministerstva Petr Krůček, některé počítačové systémy, například spisová služba na úřadech práce, kvůli chybám nefungují dodnes.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.