Kraj: Šikana se v ústavu neprokázala. Lidé s tím nesouhlasí

Před dvěma lety podepsaly na čtyři desítky zaměstnanců rokytnického Domova Na zámečku, kde jsou mentálně postižení a senioři, stížnost na vedení, především vrchní sestru. Ta je podle nich šikanovala, vyhrožovala jim a „nepohodlných“ se zbavovala. /ilustrační snímek/
Vrchní sestra je podle nich šikanovala, vyhrožovala jim a „nepohodlných“ lidí se s ředitelkou zbavovala, přičemž následně byl na jejich místo pod jiným názvem profese přijat někdo jiný.

Ředitelka domova Eva Fabová stejně jako krajský úřad, pod který zařízení spadá, všechna nařčení odmítá s tím, že ani řada kontrol nic takového neprokázala. Lidé, kteří se postavili proti vedení, s tím ale nadále nesouhlasí.

Včerejší jednání, kterého se zúčastnil i hejtman, na situaci nic nezměnilo. Pro kraj už je ale věc uzavřena.

„V diskusi se zhruba čtyřiceti zaměstnanci jsem neslyšel žádné konkrétní pochybení, kterého by se dopustila ředitelka nebo vedení domova. Pochybení nepotvrdily ani opakované audity krajského úřadu, ministerstva práce a sociálních věcí či inspektorátu práce. Z předešlé schůzky, dnešní více jak hodinové debaty a na základě prostudování podkladů kontrolních orgánů jsem nabyl přesvědčení, že se v této naší příspěvkové organizaci nestala žádná systémová chyba. Jde především o emoce a osobní animozity, které bohužel dosáhly obřích rozměrů,“ uvedl po úterním jednání hejtman Jiří Rozbořil.

Jednání s hejtmanem? Prý divadlo

S tím nesouhlasí lidé, kteří stížnost podepsali. „Celé jednání bylo naprosté fiasko. Můj pocit byl ten, že už to bylo dopředu uzavřené a hejtman si nás sice přijel poslechnout, ale závěr o celé záležitosti měl jasný už dopředu. Z našeho pohledu to bylo spíše divadlo,“ shrnula jedna z propuštěných zaměstnankyň Helena Horáková.

Ona i další lidé se přitom na kraj zlobili už před dvěma lety, neboť tehdy předal stížnost i se jmény podepsaných vedení domova.

„Ti pak byli různě trestáni. Šest dostalo výpověď nebo muselo skončit, pět odešlo dobrovolně, protože tam nemohli vydržet,“ říká Horáková.

Horáková nesouhlasí ani s výsledky kontrol. „Vždy mluvili pouze s ředitelkou nebo s jí pověřenými lidmi. Za námi nikdy nepřišli,“ tvrdí.

Ředitelka: Žádná z kontrol tu pochybení nenašla

Na výsledky kontrol nicméně poukazuje ředitelka domova Eva Fabová. „Za poslední tři roky jich u nás byly téměř dvě desítky – počínaje krajem jakožto zřizovatelem přes ministerstvo práce a sociálních věcí a inspektorát bezpečnosti práce až po nezávislé advokátní kanceláře.

A ani jedna z nich neprokázala sebemenší pochybení či jediný případ šikany. Mám tu dokonce dopis přímo od ministryně, ve kterém píše, že patříme mezi špičkové organizace v republice,“ řekla. Už před dvěma lety uvedla, že si bývalí zaměstnanci stěžují neoprávněně a jejich jednání souvisí s pocitem křivdy.

Oslovení lidé z těch, kteří stížnost podepsali, jsou ovšem s výsledkem úterního jednání silně nespokojeni. Podle Horákové proto budou v nejbližší době společně zvažovat, zda nebudou chtít v celé záležitosti podniknout ještě nějaké další kroky.

Stanislav Kamenský
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.