Zaplaví republiku bezdomovci? Vláda tomu chce zabránit

Vláda by ráda zatočila s bezdomovectvím. Včera schválila vůbec první plán, jak bezdomovcům pomoci. Chce do roku 2020 zavést opatření v bydlení, zdravotní péči a sociálních službách. Odhaduje se totiž, že se jejich počet má čtyřnásobit o dalších sto tisíc.


 

Zveřejněná data jsou přitom velmi varující.

Plán včera představil ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Podle něj je v ČR zhruba 30 000 bezdomovců a akutně je jím ohroženo dalších 100 000 lidí.

»Ta čísla mě ohromila. Sto třicet tisíc lidí – to je více než krajské město! Ten neustálý a zrychlující
se nárůst je varující,« řekl Haló novinám lídr moravskoslezské kandidátky KSČM Miroslav Opálka.

Podle něj musí nová povolební politická reprezentace učinit rychlé kroky, aby epidemii bezdomovectví zabránila.

»Je to sociální fenomén, který u nás narůstá s tím, jak dochází k těžkým sociálním situacím. Nejvíc postiženou skupinou jsou osoby nad 65 let,« přisvědčil ministr Koníček.

Sociální bydlení pro potřebné v ČR neexistuje. Podle včera schváleného plánu by chráněné bydlení mělo vzniknout do tří let. Do něj by mohli chodit i bezdomovci. S pomocí služeb by se tu měli odrazit ode dna, získat pak nájemní byt a vrátit se do běžného života. Fungovat by měly také ordinace pro bezdomovce.

V příštím roce má resort práce také přijít s opatřením, které zamezí zneužívání dávek na bydlení ze strany některých majitelů ubytoven. V nich často končívají lidé, kteří o byt přišli. Platí tam pak předražené nájemné.

Na ně dostávají dávky od státu. V roce 2015 má ministerstvo práce se zástupci jiných resortů posoudit též možnosti zavedení nových dávek pro bezdomovce a ohrožené ztrátou bydlení.

Návrh počítá i s možností úpravy exekucí. Autoři se inspirovali projektem z Vídně. Pokud tam hrozí kvůli exekuci vystěhování, musí soud před zahájením řízení informovat sociální úřad a vyžádat si návrh řešení situace. Třem čtvrtinám dlužníků se tak v rakouské metropoli podařilo bydlení udržet.

Haló noviny/Jiří ZIKMUND

Ministerstvo práce má do konce roku upřesnit, které kroky a jak je možné udělat co nejdřív.

„Je to sociální fenomén, který u nás narůstá s tím, jak dochází k těžkým sociálním situacím. Nejvíc postiženou skupinou jsou osoby nad 65 let,“ uvedl ministr.

Sociální bydlení pro potřebné v Česku neexistuje. Nečasova vláda počítala s tím, že model do konce roku navrhne.

Podle Koníčka úkol trvá a pracuje na něm i jeho resort s ministerstvem pro místní rozvoj. Do chráněného bydlení by za tři roky mohli začít chodit i bezdomovci. S pomocí služeb by se tu měli odrazit ode dna, získat pak nájemní byt a vrátit se do běžného života. Lidem bez přístřeší a těm, jimž hrozí ztráta bydlení, by mohly v budoucnu pomoci i nové dávky. Fungovat by měly také ordinace pro bezdomovce.

Podle expertů je v pomoci nejdůležitější právě co nejdřív zajistit bydlení. Ověřit to má podle koncepce tříletý projekt, odstartovat má nejpozději začátkem roku 2015. Má sledovat, jak si bydlení udrží ti, co se dostali z ulice.

V příštím roce má resort práce také přijít s opatřením, „které zamezí zneužívání dávek na bydlení ze strany některých majitelů ubytoven“. V nich často končívají lidé, kteří o byt přišli. Platí tam pak předražené nájemné. Na ně dostávají dávky od státu.

Koncepce obsahuje jen nástin opatření a termínů. Nejsou v ní ani informace o tom, kolik by případně jednotlivé kroky stály.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.