Prima TV
Po proteinové mánii přichází další stravovací trend. Tzv. fibermaxing slibuje lepší zažívání, zdravou mikroflóru nebo nižší hladinu cholesterolu, a to díky vláknině.
Lidé na sociálních sítích ukazují, jak chutně ji zařadit do jídelníčku. Od chleba s avokádem po chia pudinky s ovocem. Problém je ale v tom, že mnoho lidí příjem vlákniny přehání. Překračování doporučených dávek může vést k nepříjemným zdravotním problémům.
No a když namíříte mobil na obrazovku, dozvíte se, jaká jídla s vlákninou vám zlepší zdraví, a dokonce i zlepší náladu.
redaktorka Na sociálních sítích se mění trendy. Protein už není v kurzu, teď letí vláknina. Lenka Tarasidu, výživová poradkyně Na sebe váže karcinogenní látky i různé odpadní látky a tím pomáhá předcházet například onemocnění střev. Snižuje hladinu cholesterolu, stabilizuje krevní cukr.
Ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina obecně. Nejvíce ale maliny, cizrna, avokádo a jablka. Ty mají obzvlášť vysoký obsah vlákniny.
redaktorka Opečený chléb s avokádem a fazolemi nebo pudink z chia semínek s lesním ovocem a fíky. I tak může vypadat snídaně milovníků vlákniny. Zvýšeného zájmu o takové potraviny si všimli i výrobci.
Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR Rozšiřují nabídku potravin s vlákninou. Čím dál častěji se na pultech objevují pekařské výrobky, konkrétně celozrnné pečivo nebo luštěninové výrobky, nebo také potraviny, které jsou obohacené o vlákninu, ať už jde o inulin nebo psyllium.
redaktorka Trend s názvem fibermaxing neboli nadužívání vlákniny se šíří na sociálních sítích jako lavina. Podle nutričních specialistů je ale namístě opatrnost.
Joy Bauerová, nutriční specialistka Lidé překračují běžná dietní doporučení ohledně příjmu vlákniny a přijímají mnohem více. Doporučuje se mezi 25–38 g vlákniny denně. Oni přijímají od 40 do 75 g.
Lenka Tarasidu, výživová poradkyně Potom vlastně dochází k těm vedlejším účinkům, jako je ta zácpa, nadměrná plynatost, křeče, anebo se nám může snižovat vstřebávání vitaminů a minerálů.
Laura Doubková, redaktorka Důležité tak prý je navyšovat množství vlákniny postupně.
Lenka Tarasidu, výživová poradkyně Navyšovat tu vlákninu bychom měli o 3–5 g za tak co tři dny a to odpovídá například jednomu jablku nebo 2–3 lžícím ovesných vloček.
redaktorka Odborníci také doporučují zařadit jednu porci jídla s vysokým obsahem vlákniny na týden a sledovat, jak tělo zareaguje.
CNN Prima News
Přidejte odpověď