Sociální služby budou zdražovat

Sociálními službami v Uherském Hradišti zmítá krize. Zlínský kraj na ně místo 414 milionů korun dotace dostal jen 260 milionů. Příspěvková organizace tak v údržbě řeší pouze havarijní situace. A své služby bude zdražovat.

Sociální služby Uherské Hradiště se po roce opět ocitají ve finanční nejistotě. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž vyčlenilo v rozpočtu pro poskytovatele sociálních služeb ve Zlínském kraji jen 414 milionů korun, což je o 154 milionů méně, než požadují. Uherskohradišťská příspěvková organizace tak v oblasti oprav a nákupu nového vybavení řeší pouze havarijní situace.

Když ministerstvo nesáhne hlouběji do „kapsy“, Sociální služby Uherské Hradiště dostanou jen 85 procent dotace loňského roku. „Každým rokem je situace pesimističtější. Už loni jsme byli nuceni hospodařit v režimu řešení pouze havarijních situací při údržbě našich zařízení a nákupu nezbytného vybavení,“ prohlásil Bronislav Vajdík, ředitel organizace, která se v 16 zařízeních stará o 1 450 klientů a zaměstnává 800 lidí. Její největší příjmy tvoří právě dotace ze státního rozpočtu.

I když je situace podle Vajdíka kritická, drastická úsporná opatření nechystá. Nepopulárním krokům se však nevyhne. „Bohužel, jsme nuceni navýšit úhrady uživatelům sociálních služeb. A to i přesto, že příjmy poloviny klientů nestačí ani na pokrytí stanovených úhrad,“ uvedl Vajdík.

„Cestou snižování kvality poskytovaných služeb ale rozhodně nepůjdeme, z principu by to bylo špatné řešení, protože udržení a zvyšování kvality života našich uživatelů je pro mě a mé spolupracovníky prioritou,“ zdůraznil ředitel, který vyloučil i plošné snižování mezd zaměstnanců. Už tak jsou podle něj na nízké úrovni. „Opravy a nákupy jsme už loni omezili na minimum, možnost úspory v dané oblasti je vyčerpána,“ dodává Vajdík.

Sociální služby tak obtížnou finanční situaci řeší organizačními změnami a úsporným provozem všech zařízení. Krácení peněz má podle ředitele negativní dopad i na realizaci projektu transformace sociálních služeb pro zdravotně postižené.

V totožné situaci se organizace ocitla už loni, kdy přišla o čtyři miliony korun. „Z ekonomického hlediska šlo o velmi obtížný rok, udržet vyrovnaný rozpočet v době, kdy ceny všech produktů a služeb stále rostou, je mnohdy nadlidský úkol. Úsporné hospodaření se promítlo zejména v opravách zařízení a nákupu vybavení, kdy jsme řešili jen havarijní situace. Z dlouhodobějšího hlediska to však není šťastné řešení,“ varuje Vajdík, který je přesvědčený, že na špatnou ekonomickou situaci státu nemají doplácet senioři či zdravotně postižení.

„Zvlášť když lze najít úspory v jiných oblastech než v sociální politice,“ je přesvědčený ředitel, který společně se Zlínským krajem hledá cestu, jak dopady snížené dotace co nejvíc eliminovat.

Dobrý den s kurýrem
PETR ČECH

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.