Peníze Úřadů práce nejsou zabezpečeny, hrozí jejich vytunelování

Systémy na výplatu dávek, které byly na Drábkově ministerstvu vybrány bez veřejného výběrového řízení, jsou nekvalitní a nefungují u nich kontrolní mechanismy. Může tak snadno dojít k zpronevěře milionů, které přes účty protékají.

V Česku varujícím způsobem roste nezaměstnanost. Na konci února může jít o až 600 tisíc nezaměstnaných. Podle předsedy ČSSD Sobotky toto číslo mimo jiné ukazuje, že vláda zdevastovala úřady práce. Premiér Petr Nečas v nedělních otázkách Václava Moravce České televize jeho slova ostře odmítl.

Bohuslav Sobotka vládě vyčetl, že nedokáže z EU čerpat miliardy, které pak chybí v českém hospodářství.

„Také nám vadí, že Drábek zdevastoval úřady práce tak, že ztratily schopnost vytvářet aktivní projekty na podporu zaměstnanosti v regionech, a dneska se ukazuje, jak nám rostou obrovské regionální rozdíly mezi nezaměstnaností. Je tady řada regionů, které prostě trpí tím, že vláda vůči nim nemá žádnou konkrétní aktivní regionální politiku v oblasti zaměstnanosti. A to, že úřady práce byly takto zdevastovány, to, že se ztrácel čas nesmyslnými projekty jako byl DONEZ, který v podstatě jen šikanoval stávající nezaměstnané tím, že je nutil chodit na poštu, sKarty, se kterými se vláda trápí doteď, absurdní návrh, že by zdravotně postižení měli mít dokonce sKarty dvě, s tím vším vláda jenom ztrácela čas,“ kritizoval Sobotka.

Úřady práce nejsou po reformách exministra Drábka schopné zajistit spolehlivě výplaty dávek postiženým, rodinám s dětmi a nezaměstnaným, a to ani po roce od zavedení nového systému. To, že peníze vůbec ještě chodí a s přijatelným zpožděním, je především díky enormnímu nasazení úředníků, kteří si stěžují na nedostatek zaměstnanců, stres a přepracování.

„Situaci ještě zhoršuje záplava potíží s funkčností nových systémů na výplatu dávek, které ani po bezmála roce od jejich spuštění nezaručují ani spolehlivou výplatu dávek včetně procesů navazujících na zpracování dat. Výsledkem je permanentní stres a přepracovanost zaměstnanců, vedoucí k častějšímu výskytu nemocí či zvýšené fluktuaci,“ uvádí zpráva, kterou schválil generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša a kterou získal zpravodajský portál aktuálně.cz.

„Připadáme si jako štvaná zvěř, něco pořád nefunguje, desítky e-mailů za den a k tomu naštvaní žadatelé o dávky,“ napsali lidé z jedné z poboček úřadu.

Na úřadech práce hrozí tunel

Podle této zprávy je zde ale další nebezpečí. Systémy na výplatu dávek, které byly na Drábkově ministerstvu vybrány bez veřejného výběrového řízení a za nejasných podmínek, jsou totiž nekvalitní a nefungují u nich kontrolní mechanismy, aby nedošlo k zpronevěření milionů, které přes účty protékají.

Nikdo neví, kdo z pracovníků úřadů vstupuje do spisů jednotlivých lidí a zasahuje do nich. Systém nevylučuje ani riziko tunelování peněz z dávek na cizí účty.

„Nové aplikace umožňují provádět opravy dat klientů z jiných pracovišť, případně umožňují, aby jeden pracovník provedl zásadní změnu údajů a zároveň ji sám sobě ověřil. Nadřízený pracovník nebo zaměstnanec pověřený kontrolou nemá možnost toto jednání zjistit, a tedy ani mu zamezit,“ je uvedeno ve zprávě. „Nelze tedy zjistit, kdo změnil adresu, číslo účtu, takže existuje reálná možnost vytunelování peněžních prostředků na cizí účty,“ cituje zpráva stížnosti z úřadů práce.

Ministerstvo práce však přes tyto již dlouhodobé problémy žádnou nápravu nepřipravuje. Zatím jen reklamovalo službu provozní podpory aplikací poskytnutou firmou Fujitsu. Ta na ni proto dala slevu 931 tisíc korun.

Návrat k systému, který fungoval před Drábkovými zásahy, ministerstvo neplánuje.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.