Pojišťovny opět budou hradit inkontinenční podložky

zdravotní potreby

Zdravotní pojišťovny od února vrací do úhrad inkontinenční podložky. Ustoupily tak kritice, která přišla ze strany Ministerstva zdravotnictví a poskytovatelů sociálních služeb.

„Na doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR a po dohodě mezi všemi pojišťovnami budou od 1. února opětovně zařazeny do úhrad z prostředků veřejného zdravotního pojištění absorpční podložky pro inkontinentní,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Pojišťovny budou hradit maximálně 75% ceny podložek. A to u nejméně náročné varianty, tedy u podložek o rozměrech 60 krát 90 cm. Hrazení podložek tedy má podobné podmínky jako tomu bylo ještě minulý rok.

K opětnému hrazení inkontinenčních podložek řekl mluvčí lékárnické komory Aleš Krebs, že pacienti, kterým v průběhu ledna na ně napsal lékař poukaz, mohou počkat. Poukaz platí měsíc, takže si zboží mohou vyzvednout až ve dnech, kdy už opět budou podložky pojišťovny hradit.

Zdravotní pojišťovny přestaly hradit inkontinenční podložky 1. ledna 2013. Schytaly za to velkou kritiku od NRZP ČR, poskytovatelů sociálních služeb a nakonec i od Ministerstva Zdravotnictví.

„Je to nepochybně velký úspěch společného úsilí NRZP ČR, APSS, Rady seniorů a dalších subjektů, které vytvořily tlak na VZP ČR. V této věci pomohlo i Ministerstvo zdravotnictví, které prohlásilo, že pojišťovna porušila zákon. Chci všem za aktivitu v této věci poděkovat, neboť se opět ukazuje, že tlak veřejnosti má velký význam,“ uvedl Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Jiří Marek

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.