Myslím, že vozík není překážka. Záleží na vůli

vaclav-krasa

Václav Krása, který se v posledních letech věnoval především zdravotně postiženým a sociální oblasti, se pokouší vrátit do sněmovny sebe i KDU-ČSL, za niž jde do voleb v Plzeňském kraji.

Je svým způsobem výjimečný. Lidovci z Plzeňského kraje jej pro volby sehnali v Praze. Do souboje o hlasy nejde, ale spíš jede. Na vozíku. Jestliže tvrdí, že pro člověka je důležitější vůle než fyzická kondice, zní to v jeho podání velmi přesvědčivě. Jmenuje se Václav Krása.

Vzhledem k tomu, že je vozíčkář a navíc dlouho stojí v čele Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, lidovci v kraji už asi nemusejí nijak zvlášť vysvětlovat, že na postižené pamatují.

Politiku vnímají lidé hůř

Václav Krása se stal krajským volebním lídrem KDU-ČSL, ač není členem strany. Je ovšem už ostřílený parlamentní harcovník. Poprvé do sněmovny vstoupil v roce 1992 a vydržel v ní deset roků nejprve jako poslanec ODS a pak za Unii svobody. A nyní, jak sám připouští, se pokouší podruhé vstoupit do politiky v době, kdy už pouze slovo politika vnímají lidé hůř než dřív.

Cesta Václava Krásy k lidovcům vedla přes dlouhodobější spolupráci v sociální oblasti. Rozhodování zda přijme nabídku kandidovat jako jednička KDU-ČSL v Plzeňském kraji prý nebylo úplně snadné. Jednání podle Krásy probíhalo delší čas.

Co tedy nakonec rozhodlo? „Mimo jiného i to, že si myslím, že jsme na jakémsi rozhraní. Mám pocit, že se rozhoduje o tom, zda ve sněmovně budou lidé, kteří se vyznají ve věcech, dokáží respektovat názory druhých a nejsou z minulosti nijak zpochybnění,“ uvažuje Krása. Krajský volební lídr lidovců nicméně připustil, že někdo nad jeho jménem může jen mávnout rukou a hodit jej do jednoho pytle s dalšími bývalými politiky ODS a US. „Ale KDU-ČSL je nositelkou nějakého názoru. Líbí se mi na ní konzistentní názory v oblasti rodiny. A já jsem velmi prorodinný typ. Myslím, že politik by neměl prokazovat své schopnosti jenom prací, ale i soukromým životem,“ prohlašuje Krása.

Po představení v roli lídra KDU-ČSL v Plzeňském kraji velmi „optimisticky“ prohlašoval, že zisk jednoho poslaneckého křesla za region je jistý, a pokud budou ta křesla dvě, bude to úspěch.

Zároveň však přiznává, že Plzeňský kraj patří k těm, kde lidovci mají příznivců poměrně málo. „Ale zase to není úplně špatný kraj. A to je i výzva pro mě,“ zvažuje. Václav Krása upozorňuje, že za jedenáct let, kdy působil mimo parlament, dokázal, že politiku nepotřebuje k tomu, aby se uživil, a že prokázal i to, že se v sociální problematice velmi dobře vyzná.

Svůj tělesný handicap nikdy nepovažoval za něco, co by jeho šance ve volbách mohlo snižovat.

„V Německu je ministrem financí pan Schäuble, který je na vozíku, a je to opravdový odborník. Působí v politice asi dvacet let. Já si myslím, že vozík není žádná překážka. Záleží na tom, zda člověk má vůli něco prosadit a ví, jak na to,“ prohlásil.

Rodina jako fanklub

Krása tvrdí, že nikdo z rodiny mu nápad pokoušet se znovu dostat do politiky nerozmlouval. „Mám ženu, která mě vždycky podporuje. Ona i děti mi v tomhle fandí,“ uvedl.

Jedním z témat, na která se Václav Krása v kampani před volbami zaměřuje, je zdravotnictví. „Vytipovali jsme je jako závažné téma pro Plzeňský kraj. Řada nemocnic v kraji je na tom finančně špatně,“ tvrdí Krása. A říká, že nemocnice doplácejí především na nesprávnou úhradovou vyhlášku, která stanovuje sazby plateb od pojišťoven. Krása upozornil, že proto nestačí, pokud stát dá víc peněz zdravotním pojišťovnám. „Bez změny úhradové vyhlášky nebudou pojišťovny schopny poskytnout nemocnicím víc peněz,“ konstatoval. Připomněl, že pojišťovny vyplácejí za stejné výkony jednotlivým nemocnicím velmi rozdílné platby. Právě to v Plzeňskému kraji některé špitály značně znevýhodňuje.

Na druhém místě kandidátky za Václavem Krásou jde do voleb předseda plzeňské KDU-ČSL Petr Náhlík. Ten prohlásil, že se lidovci neobávají, že by jim snížila v kraji volební zisk skutečnost, že je člověk na prvním místě kandidátky z Prahy a nejedná se regionální osobnost.

„Nevnímáme to jako riziko. Myslíme, že klady převažují,“ prohlásil Náhlík.

Václav Krása, narozen 24. 11. 1951

Vystudoval Střední ekonomickou školu v Janských Lázních, Střední ekonomickou školu v Berouně, Metropolitní univerzitu Praha – obor veřejná správa, zakončené bakalářskou zkouškou, dále obor veřejná správa. Momentálně působí jako předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, předtím pracoval také jako účetní v domově důchodců, následně i jako jeho vedoucí. Mezi roky 1992–2002 byl poslancem Parlamentu ČR, nejprve byl zvolen za ODS, v roce 1998 za Unii svobody. V roce 2002 působil na Úřadu vlády ČR jako poradce místopředsedy vlády Petra Mareše. Zkušenosti získal také jako místopředseda Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, místopředseda Komise pro rozvoj sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, radní Městské části Praha 17, místopředseda Občanského sdružení Klub občanů bezbariérového domu Vondroušova, člen správní rady o.p.s. Praha 10 – provozovatel azylového domu, bývalý člen správní rady Nadace Dětský mozek či člen správní rady Metropolitní univerzity Praha, o. p. s. Členství v politických stranách a hnutích: 1990–1991 – Občanské hnutí, 1991–1997 – Občanská demokratická strana, 1998–2004 – Unie svobody, 2006–2012 – Hnutí Lepší Řepy – komunální strana Publikace: Co přináší zákon o sociálních službách pro uživatele, poskytovatele, orgány státní správy – spoluautor publikace Desatero komunikace zdravotnických pracovníků s pacienty se zdravotním postižením – spoluautor publikace Alternativní zpráva o plnění Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením – spoluautor publikace

Pravidelně publikuje články a příspěvky v celostátních denících Mladá fronta DNES, Lidové noviny a dalších.

Zdroj: www.vaclavkrasa.cz

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.