Více očkování seniorům

Jen minimum seniorů je očkováno proti chřipce a pneumokokovým onemocněním, staří lidé přitom patří k nejohroženějším skupinám. Upozornila na to včera Rada seniorů (RS).

Podle RS by pomohlo, kdyby se stát víc finančně podílel na očkovaní občanů starších 65 let, nutná je ale i větší osvěta. Očkování proti chřipce je u lidí starších 65 let zdarma, přesto je očkováno jen 30 procent seniorů. Proti pneumokokům je pak v ČR očkováno méně než jedno procento lidí nad 65 let. Stát hradí očkování pouze lidem žijícím v domovech důchodců nebo pacientům léčeben dlouhodobě nemocných.

»Proto se přimlouvám za to, aby jak na poli osvěty, tak v oblasti legislativy byly vytvářeny takové podmínky, které u seniorů zvýší povědomí o smyslu prevence v podobě očkování. Zároveň jej učiní finančně dostupným,« řekl předseda RS Zdeněk Pernes. Vakcína proti pneumokokům stojí od 500 do 1500 korun, působí celoživotně. Na toto očkování přispívají některé zdravotní pojišťovny.

Všeobecný lékař Igor Karen upozornil, že pneumokoky jsou čím dál odolnější vůči běžným antibiotikům. Pokud by bylo očkování pro seniory zdarma, ušetřilo by se prý za antibiotika vydávaná na léčbu komplikací. Lékař také odmítl obavy některých lidí ze zdravotních problémů v důsledku očkování, případné komplikace prý souvisejí třeba s tím, že pacient přišel na očkování v horším zdravotním stavu.

Mezinárodním dnem seniorů vyhlásila OSN 1. říjen. Po celé ČR se budou konat akce, do nichž se kromě domovů důchodců zapojují i místní samosprávy a organizace pomáhající seniorům.

Senioři tvoří více než 40 procent ze zhruba 350 pacientů, kteří ročně pneumokokem onemocní. U starých lidí je pneumokok asi ve 25 procentech smrtelný, obzvlášť, když má pacient další přidružené onemocnění.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.