Imunizační týden: Očkování zachraňuje životy

Očkování v ČR ročně zachrání na 500 lidských životů a zabrání až 150 tisícům infekčních onemocnění.  Význam očkování je tématem kampaně, kterou od 22. do 27. dubna pořádá Světová zdravotnická organizace pod názvem Evropský imunizační týden.

„Právo na imunizaci je nezadatelným právem dětí i dospělých. Každé úmrtí na infekci, proti níž lze očkovat, musíme brát jako kolektivní selhání,“ řekla k letošní kampani šéfka české kanceláře WHO (Světová zdravotnická organizace) Alena Šteflová.

Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty patří Česko k zemím s jednou z nejvyšších proočkovaností u dětí. V Evropě je očkováním chráněno 90 procent dětí, v Česku až 98 procent podle jednotlivých onemocnění.

Za úspěch očkování označil Valenta eliminaci vztekliny, od roku 2002 se v ČR nevyskytuje. Celosvětově se podařilo vymýtit dětskou obrnu.

Podle šéfa české vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly zůstává problém s očkováním dospělých. Proti chřipce jich je očkováno jen pět procent, ve vyspělé Evropě 20 procent.

Pokud se objevily ve vyspělé Evropě epidemie nemocí, proti kterým se dá už v dětském věku očkovat, bylo to podle Prymuly vždy na konto odpíračů očkování. Počátkem 70. let to byla epidemie neštovic a černého kašle ve Švédsku, v 70. a 80. letech epidemie černého kašle ve Velké Británii a na přelomu roku 2000 bylo několik úmrtí dětí na zarděnky v Nizozemsku.

„Odpírači nás uvrhli o mnoho let zpět,“ poznamenal Prymula. Zvýšený výskyt některých onemocnění je podle něj důsledkem nekorektních kampaní, které nabádaly k odmítání očkování vzhledem k domnělému riziku autismu či dalších postižení. Vědecké studie toto riziko vyvrátily, zdůraznil.

Spor se podle Prymuly vede hlavně o povinnost očkování. Přiznal, že osobně není pro bezbřehé očkování každého proti všemu, ale jsou podle něj nemoci, proti kterým je nutno očkovat. „Jde o vytvoření kolektivní imunity, která ochrání před nákazou ty, kteří nemohou být očkováni,“ vysvětlil.

V západní Evropě je vakcinace většinou jen doporučená, ale kolektivní zařízení nepřijmou dítě neočkované, takže rodiče stejně musejí dát dítě očkovat. V Evropě díky vakcinaci neonemocní tři miliony lidí.

invArena

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.