Václav Krása vs. Radek Augustin v Partii

vaclav-krasa

Hosty předvolební Partie televize Prima byli v neděli lídr kandidátky křesťanských demokratů v Plzeňském kraji Václav Krása, jenž je šéfem Národní rady osob se zdravotním postižením, a lídr kandidátky Zemanovců v Olomouckém kraji Radek Augustin. 

 

moderátor: Tento týden FTV Prima v zprávách přinesla příběh paní Lenky, kterou v červenci srazil motorkář. Po nehodě se nemůže hýbat, mluvit, ani normálně polykat. Mozek jí ale funguje bez problémů a proto si zcela uvědomuje, co se stalo a co se s ní děje. Aby nemusela do ústavu, shání Lenčina rodina pomoc přes Facebook.

Marcela KOHOUTKOVÁ, matka Lenky: „Tady v Ostrově jsme se dohodli s paní primářkou a s doktory, že pokud všechno půjde podle předpokladů, takže by ta domácí péče mohla být. Následně po vyřízení všech formalit, takový štos papírů neuvěřitelně, co všechno musím absolvovat, že například psychologické vyšetření, psychiatrické, sociálka. “

Je to neuvěřitelné, čím vším musí projít. A jak sama říká, z veškerých procedur, které musí absolvovat, má pocit jakoby svojí dceru měla adoptovat, mimo to ale musí sehnat veškeré přístroje a vybavení, které Lenka bude doma potřebovat.

Ivana JAROŠOVÁ, primářka následné intenzivní péče, Nemocnice Ostrov: „Je to tak. Vyplníme žádost na Ministerstvo zdravotnictví Čr. Přidělení samotného ventilátoru potom podléhá schválení, které bohužel bývá v řádech měsíců, dokonce i let. Není výjimkou, že pacient na svůj ventilátor čeká jeden, dva roky. “

A tak to většinou končí tak, že si lidé plicní ventilaci raději sami koupí, než aby na měsíce nebo roky čekali. Kde na to ale vzít?

Marcela KOHOUTKOVÁ: „Domácí plicní ventilace třeba sama je obnos 100 tisíc korun, antidekubitní lůžko, antidekubitní matrace, sledování všech životních funkcí, prostě spousta a spousta zařízení, pomalu tak, jak to vidíte tady, to samé budeme potřebovat s Lenkou doma.“

Peníze si na to musí sehnat sami. Paradoxem přitom je, že domácí péče vyjde podstatně levněji, než Lenčin pobyt v nemocnici. Jen pro srovnání, měsíc péče o Lenku v nemocnici přijde na desítky tisíc korun. Domácí péče přitom podle primářky nebude stát víc než 15 tisíc.

Ten příběh paní Lenky docela charakteristicky ukazuje, jak člověk může ze dne na den skončit buď v LDN, anebo vlastně závislí na dobročinnosti někoho jiného, protože mu stát nedokáže zajistit odpovídající standard. Umíte se vy dva osobně zasadit o to, aby to do budoucna bylo jinak. Pane Augustine.

Radek AUGUSTIN, šéf Úřadu vlády ČR /SPOZ/:
Tak primárně by se měl konečně přijmout zákon o ucelené rehabilitaci nebo komplexní rehabilitaci zdravotně postižených, který se připravuje 10 let, a pod vedením paní docentky Šestkové a magistra Podluckého, který by tuto problematiku řešil komplexně, ať už se jedná o zdravotní, sociální či rehabilitaci ve vzdělání, čili …

Měl by se přijmout, to znamená, že ho Strana práv občanů bude prosazovat?

Radek AUGUSTIN,:
Tam 10 let se připravuje, měl by to řešit komplexně, měl by překonat ten resortismus jednotlivých ministerstev ve vztahu ke zdravotně postižením, takže to bych považoval za základní, samozřejmě potřeby jsou neomezené, zdroje omezené a stát může zajistit ty základní věci, to znamená, pak záleží na tom zdravotně postiženém, jak je využije.

Počkejte, slyšeli jsme, že ta léčba domácí je cenově srovnatelná, nebo levnější, než léčba v LDN například, takže to není záležitost peněz, ale zřejmě …

Radek AUGUSTIN:
Ano, tak tam jsou přece nějaké nepojistné dávky, ať už je to invalidní důchod, příspěvek na péči či další věci, takže záleží na, záleží pak na tom postiženém, jak ty dávky, třeba příspěvek na péči využije, to už je ten liberální přístup, že stát vytvoří určité podmínky a pak záleží na tom zdravotně postiženém, jak je využije. Samozřejmě ano, můžu říct, že vždy při takovýchto dojímavých příbězích člověku stydne krev v žilách, protože opravdu by si zasloužili vícero prostředků na tyto, na tyto věci, ale jak říkám, no, zdroje jsou omezené.

Pane Kráso, co budete dělat, aby se takové věci nestávaly?

Václav KRÁSA, šéf Národní rady osob se zdravotním postižením /nez. za KDU-ČSL/:
Tak já nejprve bych chtěl říci, že to, co jsme viděli, je přesně ukázka toho, jak systém nemá fungovat. Především je zřejmé, že celý ten systém vůbec nedokáže reagovat na konkrétní okamžitou situaci člověka. A to je zásadní chyba. Tady by zákon o ucelené rehabilitaci nepomohl, protože ten má navracet člověka do pracovního života a do normálního života, tady spíš bude důležité, aby ten člověk, ta paní měla zajištěnou dlouhodobou péči v domácím prostředí. A k tomu by mělo sloužit to, co existuje v Rakousku, anebo v Německu, a to je pojištění na dlouhodobou péči. My budeme určitě prosazovat, aby tento sytém tady fungoval. My totiž trpíme tím …

Počkejte, a to je povinné pojištění nebo dobrovolná záležitost.

Václav KRÁSA,/:
To by bylo povinné pojištění, ale pravděpodobně by se to dostalo tak, že by se snížily některé části toho pojištění, které dneska platíme.

Takže bychom z těch peněz, které se platí státu na sociální pojištění, by se řeklo, tato část jde na tyto případy.

Václav KRÁSA:
Jde na tu dlouhodobou péči, protože každý člověk ve svém životě, pokud neumře příliš mlád, potřebuje nepochybně potom dlouhodobou péči ve stáří a tak dále, nebo když se mu stane něco podobného, co jsme tady my viděli, a my prosazujeme to, aby tady byla domácí péče, ale k tomu musí ten systém umět rychle reagovat. Není možné, aby někdo čekal rok na ventilátor. Není možné, aby někdo čekal 80, 10 měsíců na příspěvek na péči.

Pane Kráso, umíte slíbit, že pokud budete zvoleni a budete u vlády, že to za ty 4 roky bude jinak?

Václav KRÁSA:
Já za sebe i za KDU-ČSL můžu slíbit, že toto opravdu je systém, který budeme prioritně prosazovat, máme to i v našem programu, že prioritní je péče doma. My chceme, aby rodiny měly možnost pečovat nejen o lidi se zdravotním postižením, ale i o seniory, abychom trošku navrátili ten tradiční model rodiny. On je podstatně levnější pro společnost, to je jedna věc. Druhá věc je, že je i komfortnější pro občany, nedávno byl průzkum, kde 90 procent seniorů říkalo, my chceme zemřít doma, a my vlastně toto vůbec neumíme zajistit. A myslím si, že to je velmi důležité pokusit se vytvořit podmínky rodinám, oni k tomu musí mít podmínky.

Říkáte tedy, že KDU-ČSL bude prosazovat takovou politiku, aby to za 4 roky tak bylo.

Václav KRÁSA:
Já myslím, že se to dá za 4 roky zvládnout, i když je to velká systémová změna.

Pane Augustine, stejná otázka pro vás, je to slib, který za SPOZ umíte dá, že pokud budete u vlády …

Radek AUGUSTIN:
SPOZ prosazuje Strana práv občanů Zemanovci, prosazuje vznik sociální pojišťovny, kam by se odváděla část sociálního pojištění na individuální účet zaměstnance, který by byl složen jako depozitum v bance a nemohl by být součástí státního rozpočtu, čili to je náš dlouhodobý požadavek. S tou rodinou samozřejmě souhlasím, to vychází z principu subsidiarity u zdravotně postižených, kdy na té nejnižší úrovni je to řešeno vždy nejlépe, to znamená, rodina, přátelé, obec a tak dál, a tak dál, čili s tímhle s tím lze souhlasit, mám však známého, který prostě řeší problematiku zaměstnávání zdravotně postižených v Gruzii a kupodivu tam to funguje velmi dobře, aniž by měli zákoník práce, aniž by měli další, další triptychy, nebo tři čtyři zákony, které jsou u nás a funguje to. Čili ty rodinné vazby, souhlasím s tím, že jsou, to nezajistí jenom zákony, ale také prostě vztah společnosti k těm zdravotně postižením.

Vy jste teď mluvili o tom, co byste si představovali, že bude fungovat za několik let, za 2, 3, 4 roky. Co byste paní Lence a její rodině poradili teď?

Václav KRÁSA:
Já bych jim poradil, aby byli velmi důslední ve svých požadavcích, dále jim můžu poradit, ať se obrátí na poradnu Národní rady osob se zdravotním postižením, my máme určité možnosti, řekněme, kontaktu s pojišťovnou a s dalšími institucemi a můžeme vytvořit určitý tlak na to, aby se paní Lence podařit urychlit ten systém. On ten systém takto funguje a teď je potřeba dosáhnout rychlejší, rychlejšího řešení toho problému, a to my bychom se mohli pokusit.

Já to řeknu asi ošklivě, ale je to teda tak, že v současném systému člověk musí být hodně hlasitý, aby se domohl nějakého normálního …

Václav KRÁSA,:
Ano, bohužel to tak je, člověk musí být hodně hlasitý, aby si toho někdo všiml a začal konečně pracovat tak, jak má.

Pane Augustine, vaše rada pro tu stávající situaci?

Radek AUGUSTIN,:
Tak samozřejmě není jednoduchá. Myslím si, že stát by měl více kontrolovat či sankcionovat zneužívání zdravotně postižených, ať už je to třeba byznys přes ty ubytovny a tak dále. Tenhle konkrétní …

My teď mluvíme o případu někoho, kdo je dosmrtně uvázaný na lůžko a nechce, nechce být v LDN.

Radek AUGUSTIN
Samozřejmě, to jsou věci, které jedině tou zvýšenou, zvýšenou aktivitou těch jeho blízkých a domáhání se vlastních práv můžeme. Žádným zázračným mávnutím kouzelného proutku to žádný politik neudělá.

My jsme teď ve spojení s Lenčinou maminkou Marcelou Kohoutkovou. Dobrý den.Paní Kohoutková, jaké problémy teď především řešíte?

Marcela KOHOUTKOVÁ, maminka Lenky:
Těch problémů je několik. Úplně první a základní problém, který byl a o kterém se pánové nezmínili, a já bych to chtěla hodně moc podotknout, je takzvané opatrovnictví, v plném rozsahu, což znamená jednání za svoji dceru. Moje dcera rozumově zůstala přesně tak, jak byla před nehodou, to znamená, že vlastně mozek funguje, intelekt tam zůstal, bohužel nedokáže se podepsat, nedokáže hlasitě vyslovit ano, ale dokážeme už v současné době odezírat ze rtů. Ví, co se děje, je plně orientovaná. Moje dcera byla ochotna mi dát okamžitě vlastně plnou moc ke svému zastupování, obrovský problém, otázky ze strany právníků, notářů, dokáže se podepsat, co na tom mám odpovědět, když /nesrozumitelné/. Další, prostě dokáže říct ano – ne, nedokáže, ona to jenom takhle udělá, proč tohle nestačí, když ten člověk je plně při vědomí.

Pardon, můžeme tedy pánům položit otázku v tomu smyslu, co dělat s tím, když člověk se chce starat o svoji dceru, která je pravděpodobně doživotně nepohyblivá, jaký recept by vám poradili.

Marcela KOHOUTKOVÁ, maminka Lenky:
Určitě.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:
Pane Kráso.

Václav KRÁSA,:
Tak určitě bych nešel tou cestou, aby byla paní Lenka nebo ta dcera, aby byla ji snížena úroveň přístupu k právům zbavena svépravnosti, když to řeknu takhle, to by byla velká chyba, především u nevidomých existuje dneska takzvané razítko, místo podpisu, to znamená, že je možný vytvořit jakýsi symbol, který se potom používá k podpisu, nevidomý člověk se také nedokáže podepsat na konkrétní listinu nebo někdy velmi obtížně, a pak je důležité, a to bude v tom novém, v tom zákoníku, od nového roku, že by maminka mohla být její zástupkyní, její pomocnicí, důvěrnicí a může potom jednat za ní v určitých záležitostech a soud vlastně kontroluje činnost té osoby, která zastupuje takovou osobu. Myslím si, že to lze uplatnit hned po novém roce, souhlasím s tím, že tady ten systém je trošku takový nepružný a nedokáže reagovat na tyto věci, což je problém, vždycky nějakého zvláštního případu, já bych doporučil spíš, aby, aby maminka, můžu vám takhle říkat, aby, aby spíš se snažila vymyslet nějaký způsob toho individuálního podpisu a nepochybně i ti právníci můžou nebo advokáti přijít za tou dcerou a snažit se tu komunikaci nějakým způsobem zprostředkovat, určitě bych nešel cestou zbavení svéprávnosti, to by bylo velmi špatné.

Paní Kohoutková, je to pro vás použitelná rada?

Marcela KOHOUTKOVÁ:
Mohla bych do toho vstoupit. Pokud bych do toho mohla vstoupit, tak jenom bychom chtěla říct, že zatím naše zákony umožňuje pouze ty, že vy si to podáte k soudu. Podáte si tam návrh na celkové opatrovnictví, na opatrovnictví v plném rozsahu, to trvá 3 měsíce. 3 měsíce. Zkoušeli jsme to, co vy jste říkal, vzít tam právníka, vzít tam notáře, nikdo to neudělá, bojí se toho, že pokud ten člověk ležící má jakékoliv antidepresiva, což se teďko, moje dcera je samozřejmě má, ale takové, jaké se používají v běžném provozu, tak nikdo vlastně si to nedovolí z toho důvodu, že by to mohlo být napadnutelné. Dokážete mi na to odpovědět?

Pane Augustine, co tedy s touhle situací, pan Krása tady řekl nějaké řešení, přizvěte si právníka, současně právníci, kteří mají nějakou zkušenost s fungováním českého soudního systému, říkají, to si prostě nelajzneme.

Radek AUGUSTIN
Nejsem natolik velkým odborníkem, na tuto oblast, že nemůžu paní poradit, a popřál bych jí v tomhle směru dobrého právníka, dobrého odborníka, pokud to zrovna je pan Krása, nebo kdokoliv jiný, ale já si netroufám se svými znalostmi jí radit v tomto detailním problému, přiznám to úplně na rovinu, protože nejsem tak znalý té detailní problematiky.

Václav KRÁSA,:
My máme právníky, doporučím jim, ať se obrátí, paní, na nás, máme právníky, pokusíme se o maximum.

Paní Kohoutková, vy máte od července určitě řadu zkušeností tím, jak funguje český stát. Váš bezprostřední pocit, máte dojem, že mu na vás záleží, že se o vás chce opravdu postarat?

Marcela KOHOUTKOVÁ:
Pane redaktore, určitě ne. Jako místo, aby vlastně nám, to znamená, příbuzným tady těhle těch lidí, jakých je Lenka nemocných, v tomhle tom stavu, jakýmkoliv způsobem pomohl, aby nám to zjednodušil, tak neustále se jenom setkávám s byrokracií. Jestli můžu, přivedu nebo uvedu jeden malilinkatý příklad, teď se snažím vyřídit invalidní důchod, ten invalidní důchod, úžasná záležitost, ano, bez problémů, nicméně zase byrokracie, byrokracie, byrokracie, potřebujeme vyjádření ošetřující lékařky, po rozhovoru s paní, povídám, bohužel ta o mé dceři 3 měsíce už nic neví, potřebujete vyjádření lékařů z Ostrova, ne, ne, potřebujeme vyjádření praktické lékařky, protože nám to nařizuje zákon, potřebujeme úplně nový čerstvý datumově vyjádření lékařů, že teda dcera tohohle není schopna, a vy to budete dělat za ní, ale zase, takže udělalo se to tak, podám papíry, fajn, ale osloví praktickou lékařku, praktická lékařka osloví doktory v Ostrově, ty jí dají vyjádření, praktická lékařka to zašle, zase se to zbytečně protahuje. Proč?

Pane Augustine?

Radek AUGUSTIN:
Těžko na to reagovat. Já nejsem ten odpovědný, kdo rozhoduje …

Tak jste vedoucí úřadu vlády a …

Radek AUGUSTIN, šéf Úřadu vlády ČR /SPOZ/:
Vedoucí úřadu vlády, ale neřeší otázku posudkových lékařů nebo lékařů, kteří rozhodují o přiznání nějaké dávky pro zdravotně postižené.

Vaše vláda odborníků to zatím nepovažuje za téma?

Radek AUGUSTIN,:
Ale tak jistě, samozřejmě, že považuje, ale náprava systému, který za 2,5 roku byl nějak pokřiven, tak nelze udělat za dva měsíce, to asi po mně nemůžete chtít.

Já se ptám, co s tím uděláte?

Radek AUGUSTIN,:
Já jsem řekl, že jednou, jednou z variant řešení je konečně přijetí komplexního zákona o ucelené rehabilitaci zdravotně postižených, překonání resortismu, odbourání byrokracie je věčný boj a samozřejmě to, že se třeba u příspěvku na péči změnilo, že obecní sociální pracovníci již to neposuzují, ale posuzují to byrokrati třeba na úřadu práce bez jakékoliv znalosti těch zdravotně postižených, je věc druhá, ale tu já nezměním mávnutím kouzelného proutku, jak jsem řekl, mělo by, ti sociální pracovníci znali ty, z těch obcí znali ty zdravotně postižené nebo ty, které, kteří měli dostat ten příspěvek na péči, proč se to odbouralo a šlo cestou, že vlastně se šetřilo na těch, kteří si to nezaslouží, to zejména, zejména teď zdravotně postižení, v těch Drábkových reformách, to já nechápu, ale náprava jakéhokoliv stavu, musíte k tomu kompetence a musíte k tomu mít také sněmovnu, a pokud sněmovna není, tak tahle vláda nějakými vyhláškami to nezmění, potřebuje také předkládat zákony do sněmovny.

Paní Kohoutková?

Marcela KOHOUTKOVÁ,:
Já bych k tomu dodala jednu věc. Vy jste říkal 2,5 roku, je zajímavé, že vlastně paní primářka v Ostrově mi přímo nabídla, že mi s touhle to záležitostí, to znamená, s vyřízením invalidního důchodu pro dceru pomůže, před zhruba asi rokem ještě nebo rokem a půl to fungovalo tak, že vlastně doktoři mohli vypsat veškerou zdravotní dokumentaci, nachystat vlastně všechny podklady k invalidnímu důchodu, člověk se k tomu jenom připojil z materiálů, který jsou třeba dál a mohlo se to předložit, najednou to nejde, ale to snad taky nějak schvalujete, tyhle zákony, anebo ne?

Předpokládám, že …

Václav KRÁSA,:
Já myslím, že to zaznělo, je to resortismus, jeden resort, to byl konkrétní, ministerstvo zdravotnictví přijalo přísnější zákony o předávání zdravotnické dokumentace, druhý resort, který by měl řešit invalidní důchody, tak ten bohužel na to vůbec nereagoval a tím došlo k tomu, že se ta situace skutečně zhoršila, tak jak je tady řečeno, čili je to špatně, že jeden resort nesleduje, co dělá druhý.

Takže když to shrnu, nynější situace je špatně, vy to chcete dělat lépe, jinak, a v současné době paní Kohoutkové poradíte, aby byla co nejhlasitější a tím ten systém urychlila.

teď pojďme k politice. Pane Augustine, já jsem si na billboardech přečetl, že jste zastavili Kalouska, to jako vy a pan prezident?

Radek AUGUSTIN:
Jak já osobně? Ne, tak ono samozřejmě to byla určitá míra nadsázky, ale to, že došlo k tomu, že Miroslav Kalousek již není ministrem financí a hlavním krkem Nečasovy vlády, tak je, myslím, že jeden z úspěchů, ke kterému se můžeme hrdě hlásit jako …

Jako Strana práv občanů Zemanovci.

Radek AUGUSTIN/:
Ano, nepřímo, nepřímo přes samozřejmě, přes čestného předsedu Miloše Zemana, který oznamoval již na svých volebních billboardech prezidentských kampaní, takže samozřejmě je to jistá míra vlastnické nadsázky, ale myslím si, že je radno poukázat na to, že tahle vláda řeší problémy, které se nakupily v předchozí době, to znamená, když se to týká valorizace důchodů, ať už se to týká systému na vyplácení sociálních dávek, který, kvůli kterému někteří náměstci jsou obviněni. Čili všechny tyto věci se narovnávají a řeší. A já si myslím, že právě o té sociální problematice jsme se teď bavili, proto říkám tyto dva příklady.

Spolupracujete s panem prezidentem?

Radek AUGUSTIN,:
Já s panem prezidentem se znám více než 11 let, jako jeho osobní přítel, ale to není to, že s ním spolupracuji, já …

Takže pan prezident je váš čestný předseda a naštěstí tedy odstranil toho Kalouska, ne tedy vládu Petra Nečase.

Radek AUGUSTIN
Ale já si myslím, že to bylo ku prospěchu téhle země.

A udělal to pan prezident …

Radek AUGUSTIN,:
Neodstranil Kalouska, oni se odstranili de facto sami, sami nechali moc na ulici. Tu demisi přinesl Petr Nečas panu prezidentovi, pan prezident jenom pasivně reagoval na situaci.

Václav KRÁSA:
Mohu reagovat na to, co tady bylo řečeno, tak není pravda, že tato vláda narovnává věci v oblasti sociálního zabezpečení, protože na to nemá prostředky, valorizace důchodů bude stejně mizerná jako byla před rokem, bude v úrovni asi 65 korun, protože to lze změnit pouze zákonem. Ani způsob výplaty se prakticky nemění proto, že ta výplata bude probíhat vlastně stejně, pouze se mění to, že se ruší sKarty a to není zásluha této vlády, ale to je zásluha mnoha občanských iniciativ a dalších, kteří donutili už předchozí vládu a hlavně i za spolupráce Senátu, že byl tento zákon přijat, tak já bych …

Čili nesouhlasíte ani s tím, že by Zemanovci zastavili Kalouska ani s tím, že by …

Václav KRÁSA,:
Já myslím, že ta vláda se položila sama. A určitě na to neměl vliv nikdo zvenčí, protože kdyby ta vláda neudělala ty hrubé chyby a ty excesy, tak by asi bohužel vládla dodnes. Já musím říct také bohužel, protože pro nás to nebyla určitě vláda přátelská.

Pane Augustine, vy jste v současné době vedoucí úřadu vlády a stejně tak lídrem SPOZ v Olomouckém kraji, kdy vedete kampaň?

Radek AUGUSTIN
Kampaň vedu o víkendech. A moje nejlepší kampaň je poctivé vykonávání práce vedoucího úřadu vlády, kde narovnávám ten systém, který tam fungoval před tím a stavím úřad do standardní, do standardního fungování. Čili, já, moje kandidatura …
No, tak, pane redaktore, já bych vám přál vidět stav úřady vlády, když jsem nastupoval a to přijďte se podívat na stav úřady vlády dnes. Já vám říkám takto …

Čím je tedy ten úřad jiný v současné době, než byl …

Radek AUGUSTIN
Je transparentnější, otevřenější a vycházíme, pracujeme naprosto standardně. Čili tyhle neřešené problémy, které se tam kupily 2,5 roku, se postupně řeší standardním způsobem, nikde nemávám vlajkou SPOZ, nikde na úřadě nedělám kampaň SPOZ.

Počkejte, tak říkáte, mojí kampaní je dobrá práce na úřadu vlády, a současně tam nemáváte …

Radek AUGUSTIN,
Nemávám tam žádnou vlajkou, moje kampaň je dobrá práce, práce státního úředníka, od 7 ráno do 7 do večera, a to je moje poctivá práce. A to je můj výsledek.

A o víkendu si zajedete do Olomouce udělat kampaň.

Radek AUGUSTIN
Ano, samozřejmě. A pokud jedu na kampaň, tak si vezmu dovolenou. Já nevidím důvod, proč bych vám měl vysvětlovat, co dělám ve svém volném čase.

Já se jenom ptám, kdy vedete kampaň, jestli …

Radek AUGUSTIN
O víkendech a o své dovolené. Nezneužívám jakkoliv peníze daňových poplatníků ke své kampani.

Václav KRÁSA,:
Ne, já jsem na to nechtěl reagovat. Já vedu kampaň většinou po obědě, večer, protože do Plzně je to přece jenom z Prahy poměrně blízko a do Plzeňského kraje, a jinak samozřejmě o víkendech taky. Já myslím, že ta kampaň je letos i tentokrát přeci jenom trošku jiná v tom, že se, řekněme, nejsou tak, není tak agresivní, není tak agresivní.

Myslíte, že není tak agresivní nebo ještě není tak agresivní?

Václav KRÁSA,:
Tak já doufám, že už nebude agresivní tolik. Já doufám, že jsme se již poučili a že si všichni uvědomujeme, že tato země se nachází na velkém rozhraní. A že musíme být schopni věcné diskuse a přinést věcná řešení. Pokud toto nedokážeme, tak na tom doplatí pouze obyčejní lidé.

K té věcné diskusi se určitě ještě vrátíme. Pane Augustine, musím se zeptat, nevím, jestli jste v pátek četl Blesk, který přinesl nějaká svědectví o tom, jakým způsobem fungoval úřad vlády za paní Nagyové, jak se tam křičelo, střílely se asistentky, kolabovaly na chodbách a podobně, zaznamenal jste na tom, na úřadu vlády nějaké reakce?

Radek AUGUSTIN
Nezaznamenal. Já, mě nezajímá, co bylo před tím, já každého hodnotím podle výsledku jeho práce teď a podle toho se k nim chovám. Úřad vlády je dnes standardním úřadem státní správy a takto se chová, nikoho nevyhazujeme, na nikoho nekřičíme a chováme se naprosto standardně podle zákoníku práce a podle výsledku práce jednotlivých zaměstnanců.

To zní velmi hezky.

Radek AUGUSTIN
Nezní to hezky, je to pravda.

Pane Augustine, vy jste většinu svého života profesí dá se říct úředník, projektový manažer na krajském úřadě, například …

Radek AUGUSTIN
Úředník úplně standardní ne, projektový manažer projekty napříč odbory a musí na ně shánět peníze ze strukturálních fondů a jejich realizace, vždy projektový tým je nestandardní k jedné záležitosti, která je třeba na 2 roky, a musíte spolupracovat napříč odbory. Čili je to takový způsob práce krizového manažera, do které jsem nastoupil i jako vedoucí úřadu vlády.

Teď to pojďme přetavit do toho, že jste, dejme tomu, úřednické nebo odborně úřednické práce, se stáváte aktivním politikem. Jakým tématům byste se jako politik chtěl věnovat?

Radek AUGUSTIN,:
Tak témata, která jsou mi blízká, ať už je to, ať už je kultura, nebo evropské fondy, protože kromě toho, že jsem 9,5 roku pracoval jako projektový manažer, čerpající prostředky ze strukturálních fondů na projekty v oblasti školství, takže to je další problematika, tak samozřejmě se angažuji v kulturní oblasti, mám vzdělávací sdružení, občanské sdružení, které pořádá kulturní aktivity v mém rodném Olomouci …

Takže ta vaše témata jsou kultura a vzdělávání …

Radek AUGUSTIN
A evropské fondy.

Potenciálně i jako ministr nebo …

Radek AUGUSTIN,:
Ne, ne, ne, v žádném případě, naše vláda, naše strana se necpe do vlády, už jsme několikrát deklarovali, že největším problémem nových stran, které se dostanou do parlamentu, a pan Krása by o tom mohl velmi dobře svědčit, protože už několika takovými prošel, je to, že po prvním volebním období shoří tím, že vlezou do vlády. Čili my bychom maximálně tolerovali nějakou vládu.

Přemýšlím, jak se vám povedlo být 10 let poslancem a současně i v několika volebních obdobích shořet.

Václav KRÁSA:
Tak já nevím, jak to teda bylo, pokud vím, tak já jsem založil jedná stranu Unii svobody společně s dalšími, myslím si, že ten projekt reagoval tehdy na velmi neutěšenou situaci ve financování politických stran, což vidíme i dneska mimochodem, a my jsme se to tehdy snažili změnit, to, že ten projekt byl úspěšný pouze částečně, to je pravda, ale tak to v životě chodí, ale určitě to není několika, já bych se proti tomu docela ohradil, já myslím, že pan Augustin dobře ví, a určitě si nastudoval moji politickou dráhu, takže je zbytečné to takto, takto říkat, protože jsem byl teda pouze v Unii svobody po ODS a pak už jsem nebyl v žádných politických stranách, takže …

Nicméně, sám říkáte, byl jste 10 let poslancem, 20 let se pohybujete v blízkosti nebo přímo v politice, kde berete tu jistotu nebo to sebevědomí tvrdit, že teď se vám podaří prosadit nějaké změny, pokud to za těch předchozích 20 let nešlo.

Václav KRÁSA,:
Tu jistotu nemá člověk nikdy, ale já myslím, že je správné se pořád o to pokoušet, že člověk nikdy nemá složit zbraně, má bojovat o to, o čem je přesvědčen, že je správné, já myslím, že se to ukázalo právě na té sKartě, kdy mě všichni varovali, nepouštěj se do toho, to tě smete. Já myslím, že člověk, jestliže je přesvědčen, že ten jeho názor je správný, tak se má o něj poprat, má být vytrvalý, má být systémový a důsledný. A já myslím, že jsem ještě poměrně plný sil, takže se o to pokouším, prosadit ten svůj názor, já vím, co chci dosáhnout, já vím, jak by měl fungovat systém zdravotnictví, systém sociálního zabezpečení, mám nastudováno k tomu řadu věcí. Věřím, že se to možná tentokrát podaří, ale tu jistotu nemá člověk nikdy, to ani nemůže mít.

Pane Augustine, u vás jsem zaznamenal, že obdivujete nejen své názory, ale také názory pana prezidenta Zemana, například jste ho celkem hlasitě obhajoval v době, kdy se rozhodoval, že neudělí profesuru Martinu C. Putnovi. Jaké další názory pana prezidenta obdivujete?

Radek AUGUSTIN,:
To nemůžu říct, že obdivuji názory pana prezidenta. Já je naprosto respektuji a samozřejmě si vážím toho, že jsem byť malým dílem mohl napomoci tomu, že se pan prezident vrátil do aktivní politiky.

A jeho stávající kroky?

Radek AUGUSTIN:
Já jeho stávající kroky neinspiruji, tudíž je nehodnotím, nejsem v jeho nejbližším okolí, jako jeho přítel mu, pokud mám tu možnost, tak mu mezi čtyřmi, na čtyři oči řeknu, co si o nich myslím, ale rozhodně mu to nebudu tlumočit přes vás ani přes …

Ale nás by to zajímalo, co si myslíte o panu prezidentovi.

Radek AUGUSTIN:
Jen to nejlepší samozřejmě.

Jen to nejlepší. Takže obdivujete jeho kroky.

Radek AUGUSTIN:
Neříkám, že obdivuji jeho kroky, pan prezident je omylný, tak jako každý z nás, ale myslím si, že pozitiva převažují nad negativy a že tu změnu, kterou sliboval české politice, přinesl.

Pane Kráso, taky obdivujete tenhle způsob prezidentování, který Miloš Zeman předvádí?

Václav KRÁSA,:
Určitě ne. Já si myslím, že současná role nebo současná práce prezidenta neodpovídá tradici českého prezidentování, myslím si, že pan prezident vstupuje do věcí, do kterých asi by neměl vstupovat, je evidentní, že nyní se velmi podílí na kampani ve prospěch SPOZ, prezident by měl být nadstranický a myslím si, že dnešní, dnešní způsob prezidentování tomu neodpovídá.

Vy jste kroutil hlavou. Já předpokládám, že nebudete mít asi stejný názor na pana prezidenta jako Václav Krása.

Radek AUGUSTIN
Tak já nemám taky stejný názor na to, jak pan Krása prošel občanským hnutím ODS a Unií svobody. A také si nemyslím, že ti, kteří už to jednou vodili, znovu nám budou ukazovat znovu a lépe, ale s velkou pokorou …

Koneckonců vy jste prošel sociální demokracií a SPOZ, takže vám …

Radek AUGUSTIN
Ale nekandidoval jsem za sociální demokracii. S velkou pokorou samozřejmě musím uznat panu Krásovi ten boj za sKarty, a to je jeden z důvodů, proč si myslím, že je dobře, že byl zastaven Kalousek, abych teda inspiroval se /nesrozumitelné/, protože ty ztráty, které ty sKarty přinesou, jenom na vyrovnání s Českou spořitelnou, v řádu 200 až 300 milionů, jsou nehorázné.

Pane Kráso, vy podle svých slov chcete zbavit českou politiku zbytečné ideologičnosti, v čem se ta ideologičnost projevuje?

Václav KRÁSA:
Tak já myslím, že tu ideologičnost jsme viděli především u minulé vlády, ale projevuje se například i v takových věcech, jako je třeba ochrana přírody a podobně, kdy ty ideologické věci zastiňují jakoby ten zdravý rozum.

A co myslíte těmi ideologickými věcmi, abychom si to představili na nějakém konkrétním příkladu?

Václav KRÁSA:
Tak já myslím, že úplně nejvíc ideologická věc, kterou jsme mohli sledovat, bylo právě u té minulé vlády, která prosazovala, která prosazovala to, že se například budou privatizovat zdravotnictví, že nemocnice mají být privátní všechny, že mají být privátní i …

Čili jako porušení ideologie například osobního vlastnictví nad něco, co vy vnímáte jako logiku?

Václav KRÁSA
Například u toho zdravotnictví se ukazuje a zcela je to jasné i ve světě, že je to veřejný statek, samozřejmě tam fungují i soukromé subjekty, ať jsou to soukromí lékaři, ať jsou nemocnice, ale celek je zpravidla nějaká veřejnoprávní korporace, vidíme to v celé Evropě, výjimkou je v zásadě Amerika, ale i Amerika dneska se přiklání k tomu veřejnému pojištění a také Amerika má nejvíce výdajů na zdravotnictví právě proto, že má zcela odlišný model od celého světa prakticky. V Evropě známe dva modely, je to buďto veřejné pojištění, tak jako u nás, anebo je to dokonce státní zdravotnictví, o čemž se málo hovoří, ale v Evropě je převažující. Země jako jsou Dánsko, Holandsko, Belgie, Anglie, mají všechny státní zdravotnictví. Takže je potřeba se právě na tyto věci dívat spíš zdravým rozumem, k tomu, k čemu by měly sloužit, a ne slepou ideologií.

Pane Augustine, souhlasíte také s tím pohledem, že v české politice je zbytečně mnoho ideologie, ideologických řešení a mělo by se jít směrem k těm věcným.

Radek AUGUSTIN:
Tak mělo by, mělo by být nějaký základní minimum, na kterém jsme schopni se shodnout napříč politickými stranami, ať už se to jedná o obrannou politiku, ať už se to jedná o reformu penzí, ať už se jedná o církevní restituce. Myslím si, že není dobré věci protlačovat 102., když pak přijde další vláda a jedná se pak o takový klasický český odezdismus, ode zdi ke zdismus, tak jsem to řekl už správně, takže v podstatě to je ten základ neschopnost zdravého selského rozumu, s tím bych souhlasil, v některých věcech najít kompromis, protože politika je vždy o kompromisu.

A tím chcete, vy jste říkal SPOZ chce být opoziční stranou, nechceme jít do vlády, pochopil jsem to dobře, že to tak je, je to převládající názor v SPOZ?

Radek AUGUSTIN
Ano, zatím nevím o tom, že by nějaký jiný názor byl. Já …

Já /nesrozumitelné/ novináře, který říkal, už jsme si tu vládu teď trochu vyzkoušeli, máme nějaké ministry, ta situace se přeci jen mění, mohli bychom do té vlády jít.

Radek AUGUSTIN
Tak zeptejte se na to pana Mynáře, ne mě, já navíc nejsem člen vedení SPOZ, já jsem …

Máte pozastavené místopředsednictví.

Radek AUGUSTIN
Ano. Tak nevykonávám ho, protože nevím kdy, jedině musím taky nějakých pár hodin spát, takže kdy bych to dělal, ale na druhou stranu …

Tak jste jako lídr své strany, předpokládám, že máte nějak vydiskutováno, jestli vedete stranu do opozice nebo do vlády.

Radek AUGUSTIN,
Ano, ale já jsem názoru, že řekl, tak nevím, proč ho zpochybňujete, já jsem vám řekl ten názor, který stále platí, to znamená, že v prvním volebním období se nebudeme tlačit do vlády, maximálně budeme nějakou vládu tolerovat, či ji podpoříme, ale ne tím, že vstoupíme do vlády, takové stanovisko zatím platí a o žádném jiném stanovisku nevím, a nevím, jaký názor prezentoval pan Mynář, to se zeptejte jeho, ne mě.

A teď to pojďme tedy převést k té ideologičnosti, pokud tedy budete v Poslanecké sněmovně a bude se probírat jakýkoliv zákon, tak tedy říkáte, my jako Zemanovci nepůjde po té ideologii, ale po těch věcných řešeních tedy?

Radek AUGUSTIN
Ale samozřejmě, každá strana jde po tom, co má ve svém volebním programu, problém poměrného systému je však to, že nemůžete prosadit většinu svého volebního programu bez toho, že se dohodnete s někým jiným, a to je schopnost vyjednávat, jednat a dělat kompromisy. Pokud by byl většinový systém, a pan Krása třeba vyhrál volby většinově, tak samozřejmě za 4 roky prosadí cokoliv, ale pokud sám ví, v koalicích se prosazují věci obtížně, to je prostě na hřiště politiky. Nic víc s tím nenaděláme.

Pane Kráso, jak vy chcete tedy bojovat té ideologičnosti politiky?

KRÁSA:
Já myslím, že je to potřeba dělat tak, že odborníci by měli nám dát základní parametry řešení takového problému a samozřejmě, že každý z nás máme nějakou představu o světě, což je i v nás jakoby nějaká ideologie, ale musíme jí vždycky poměřovat základním, základními věcmi, které dostaneme od těch odborníků.

Koho myslíte těmi odborníky, protože teď například vládne v demisi vláda, která sama sebe označuje za vládu odborníků, jsou to ti odborníci, kteří by tedy měli překládat ta věcná řešení.

Václav KRÁS:
Já myslím, že v řadě případů to odborníci nejsou. Ti odborníci jsou přeci ti lidé, kteří v dané profesi pracují, které se v dané profesi nebo v daném oboru pohybují dlouho a znají fungování toho systému, čili my musíme spíš se ptát těch lidí, kteří znají fungování toho systému a oni dobře dokáží potom identifikovat problémy, které v daném oboru jsou. A myslím si myslím, že to je základ politiky, abychom dokázali si co nejvíc vzít právě od těch lidí, kteří tu danou věc dělají ten daný obor, tím se zabývají, znají dokonale jeho fungování a na základě toho oni dokáží identifikovat věci, říci je, poradit a toto by mělo být zákonné.

Radek AUGUSTIN
Já bych potvrdil to, že je dobré, aby v čele ministerstev stáli odborníci, pan prezident Zeman vždy prohlašoval, byla to jeho zásada i v době, kdy byl předsedou vlády, to znamená, aby ministrem zemědělství byl zemědělský odborník, aby ministrem dopravy byl dopravní odborník, aby ministrem obrany byl, pokud možno člověk, který se bezpečností a obranné politice věnuje, a ministrem zdravotnictvím taktéž. Tato vláda to plně splňuje. Je vidět na ní, že pracuje, je to vláda lidí, kteří své resorty většinou znají, dlouhá léta se v té problematice pohybují a na rozdíl od té předchozí vlády nemusí se svými resorty seznamovat. Jak jsme slyšeli od některých tehdy nástupivších ministrů, co děláte prvních 20 dní, seznamují se se svým resortem. Tak my, televizní diváci, já bych si přál, aby v čele ministerstev stáli lidé, kteří už ty resorty znají před tím, než tam nastoupí. Děkuji.

Nevím, jestli chcete korigovat.

Václav KRÁSA:
Ne, já myslím, že souhlasím s tím, že by i ministrem měl mít v daném oboru určitou odbornost, že by to neměla být jenom politická figura.

A KDU-ČSL má dostatek odborníků pro konkrétní …

Václav KRÁSA:
Já si myslím, že KDU-ČSL je strana, která má téměř 30 tisíc členů, to znamená, že mezi takovýmto množstvím lidí je řada odborníků na jednotlivé problémy a my určitě máme odborníky.

Pane Kráso, vy sám máte ambici usilovat například o ministerský post, mluvil jste o tom, že rozumíte zdravotnictví, pravděpodobně sociálním systémům. Je to směr, kterým byste chtěl tu kariéru rozvíjet?

Václav KRÁSA:
Tak já jsem šel spíše teďko do politiky proto, abych pomohl KDU-ČSL, protože z hlediska jejich přístupu k životu mně to velmi vyhovuje, já jsem také konzervativní člověk a vyznávám určité hodnoty, takže spíš jsem jim chtěl pomoci, nezabýval jsem vůbec otázkou, jestli bych chtěl nebo nechtěl dělat ministra, ale to …

Tak když už jsme to nastolil. Chtěl nebo nechtěl?

Václav KRÁSA,
Já myslím, že to je otázka, na kterou nelze v televizi odpovídat. Já mám, já jsem předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením, všichni to vědí, ta práce je sice velmi náročná, ale velmi dobrá, pomáháme tisícům lidí a myslím si, že to je, že to je dar, který mi byl i dán.

Takže abych tomu rozuměl, spíš chcete, pokud by se KDU-ČSL dostala do sněmovny, být řadovým poslancem a dál se věnovat národní radě?

Václav KRÁSA
Já myslím, že to je potom na jednání dalším. KDU-ČSL nepůjde s každým do vlády, to řekla úplně jasně, není ještě rozhodnuta vůbec, jestli do vlády by šla a určitě by nešla do vlády, která by byla, byť vzdáleně podporována KSČM.

Se Zemanovci byste šli do vlády?

Václav KRÁSA:
Já myslím, že všechny koalice se dělají až po …

Počkejte, teď jste vyloučil nějaké strany, tak …

Václav KRÁSA
Po volbách, já musím říci, že já osobně mám problém s řadou dnešních stran, které vznikly poměrně rychle, uvnitř těch stran probíhají neřízené procesy, myslím si, že to je vždycky nebezpečí pro jakoukoliv vládu, jestliže je sestavována stranami, které nemají usazenou členskou základnu.

Ano, mluvíme teď o Zemanovcích, takže v Zemanovcích podle vás ve Straně práv občanů probíhají neřízené procesy a nemá usazenou členskou základnu?

Václav KRÁSA, šéf Národní rady osob se zdravotním postižením /nez. za KDU-ČSL/:
Tak já si myslím, že jsme sledovali všichni v poslední době, co se dělo v SPOZ, konkrétně v mém Plzeňském kraji, pokud se nemýlím, tak byla, asi 4 lidi se vyměnili na lídrovském postu, což mě velmi překvapilo, takže já vlastně jsem se dozvěděl asi až týden před debatou, že nebo před nějakými setkáními lídrů, že tam bude pan Kůrka, takže to jsou věci, které svědčí o tom, že nepochybně tam probíhají nějaké neřízené procesy.

Radek AUGUSTIN
Tak já jenom tak podotknu, pan Krása byl v jedné takové straně, která měla malou členskou základnu, která rychle vznikala, to byla Unie svobody, takže vlastně kritizuje i vlastní minulost. A co se týká SPOZ, ta má 3 tisíce členů a pokud, pokud si někdo myslí, že mediální výroky některých těch, kteří mají problémy se svými osobními ambicemi, jsou relevantní pro 3 tisíce členů, tak já to říkám, že to tak není.

Takže podle vás SPOZ je jednotná strana?

Radek AUGUSTIN
SPOZ je strana, která je zařazena myšlenkově ideologicky do sociálnědemokratického proudu, je to jedna ze sociálnědemokratických větví, která je ideologicky zařaditelná, nedávejme tomu různé nálepky …

Já se ptám, jestli jste jednotná strana, to není, jestli sociálnědemokratická …

Radek AUGUSTIN
Já jsem se chtěl vyjádřit ještě k té ideologii, prostě nedávejme té ideologii nějakou nálepku špatného. Vždycky politika byla souboj mezi levicí a pravicí. Mezi konzervativními hodnotami, liberálnějšími nebo dejme tomu těmi levicovějšími. A nedávejme tomu nálepku. Já bych podal jenom to, že ideologie nesmí zabraňovat věcnému řešení a nesmí znamenat klapky na očích.

To jsme si odskočili k té ideologii. A teď tedy k té SPOZ.

Radek AUGUSTIN/:
Ale je dobře, že v každé straně je více proudů a více názorů, ale měly by se odehrávat standardně, na půdě těch orgánů, které o tom rozhodují. A pokud orgán rozhodne, který k tomu kompetenci má, že kolegyně není lídryní a v počtu hlasů 12 ku 1, tak bohužel demokracie je o tom, o ochraně menšin, ano, ale také o respektování vůle většiny. A pokud se většina rozhodla, že bude lídrem Jan Kůrka, no, tak je lídrem Jan Kůrka a já si ho velice vážím, je to náš zlatý olympionik a myslím si, že přivede … a je to člověk přesvědčený, dlouhá léta v SPOZ, takže si myslím, že …

Já jsem na stránkách SPOZ našel, tuším, 43 dopisů a emailů předsedů místních organizací na podporu vedení. Pane Kráso, považujete to za projev normální demokratické strany, pokud takhle zveřejňuje podpůrné dopisy.

Václav KRÁSA,
Tak já musím říci, že v KDU-ČSL nic takového neprobíhá, jakoby podpůrné dopisy, já si myslím, že je to zřejmě, znova říkám, to, co jsem už řekl, je nepochybné, že i SPOZ jako v některých dalších stranách probíhají nějaké neřízené procesy a že je to vždycky nebezpečí pro Poslaneckou sněmovnu, pro vytvoření jakékoliv většiny.

Takže vnímáte SPOZ jak potenciálně nebezpečný subjekt?

Václav KRÁSA,
Z hlediska sestavování koalic ano.

Radek AUGUSTIN
Já bych jenom dodal, že i tak stoletá strana jako KDU-ČSL prošla secesemi svých členů, viz odloupnutí TOP 09, které přivedlo KDU-ČSL na samý práh volitelnosti. Takže nehrejme to jenom tak, že secese a rozpory jsou jenom v těch řádově mladších stranách, ty jsou ve všech stranách, otázkou je, jestli se pak medializují, jestli někteří mají větší přístup do médií kritici a ostatní ne.

Počkejte, chcete říct, že média záměrně tedy …

Radek AUGUSTIN
Neříkám, že záměrně, ale někdo je schopnější a někdo méně, proto asi členové místních organizacích chtěli dát najevo, že nestojí za mediálními výroky, kterým je, kterým je dáván velký prostor v médiích místopředsedkyně naší, takže, že s tímto nesouhlasí, to je věc, jak jsem řekl, osobní ambice nelze řešit přes média, osobní ambice lze řešit v rámci strany, pokud v tom vlaku vidět nechci, tak z toho vlaku vystoupím, ale nestěžuji si na strojvůdce. To je prostě jednoduchá věc. Já jsem to říkal i úředníkům, kteří mi říkali, jak to bylo těžké za Nagyové, říkám, měli jste dvě možnosti, buďto v tom vlaku jet nebo odejít.

Tak jsou spokojeni tedy.

Radek AUGUSTIN,
Tak si neztěžujte na minulost na pokřivenou.

Já bych se rád zastavil ještě u čtvrtečního rozhovoru Václava Klause pro Mladou frontu DNES. Pan bývalý prezident v tom rozhovoru říká, že nadcházející volby budou mezivolby, od kterých neočekává nic dobrého. Co myslíte, že může vést bývalého prezidenta tady k tomu názoru?

Radek AUGUSTIN
Tak pan prezident Klaus je jistě ideologicky zakotvená osoba, která teď …

Což je vám sympatické.

Radek AUGUSTIN,
… které, no, to nevím, co mi to vkládáte do úst …Václava Klause respektuji jako významného politika, z toho, té trojice Havel, Zeman, Klaus, ale s jeho názory hluboce nesouhlasím, a já si myslím, že on nemá adekvátní odezvu v současné politické reprezentaci, tak proto od těch voleb nic nečeká, ale jako nějak dál toho hodnotit, přidávat k tomu větičku nebo nějakou do závorky ještě nějaký podotknutí, bych nedával, je to jeh názor, jeho respektuji, ale já mám úplně jiný.

Václav KRÁSA
Já myslím, že pan prezident Klaus nebo bývalý prezident Klaus chce vždycky být středem pozornosti a že ten jeho mediální výstup měl směřovat především k tomu, aby byl ve středu dění, aby média o něm psala, bohužel to tak asi je, je mi trošku z toho na jednu stranu smutno, zdá se, že už není schopen někdy úplně reflektovat současné dění.

Na druhou stranu svým způsobem Václavu Klausovi dávají za pravdu průzkumy nálad voličů, ze kterých vyplývá, že si celkem dost lidí stále není jisto, koho budou volit a jestli vůbec budou volit. Nemůže to být i tím, že jako politici nepřinášíte do letošní kampaně žádné silné téma?

Václav KRÁSA
Já myslím, že ta silná témata jsou, to určitě není pravda. Já myslím, že všichni občané cítí, že tento stát nefunguje tak, jak by měl fungovat, my jasně říkáme, dáme zemi do pořádku, v této zemi je neuvěřitelný nepořádek, nic vlastně nefunguje tak, jak má fungovat od úřadu práce, až po všechny možný další instituce.

Takže podle vás to téma za KDU-ČSL je fungující stát a elementární nepořádek v zemi.

Václav KRÁSA
Ano, protože občan se musí vyznat v těch úřadech, musí být komfortně obsloužen, on si platí daně, on toto musí mít, tento servis.

Co je vaším tématem, pane Augustine?

Radek AUGUSTIN
Naším tématem je, naším tématem je podpora investiční politiky, proexportní politiky, dát lidem práci a zaměstnání místo sociálních dávek, protože je důležité …

Takže pro vás je spíš fungování ekonomiky, než nefungování státu.

Radek AUGUSTIN
Ano, zaměstnanost, tři problémy, kdybyste mě nechal doříct aspoň dvě věty. Tak druhé téma je korupce, a to je zákon o prokázání původu příjmu a majetku, kterému jsme v petiční akci sehnali 150 tisíc podpisů, který chceme prosadit jako nejúčinnější nástroj boje proti korupci. A pak je to znechucení politikou, a to je skrze rozšíření volebních práv občanů, ať už je to zaváděním prvků přímé demokracie, se kterými určitě pan Krása nebude souhlasit, ať už je to referendum, ať už je to zmenšení volebních krajů, ať už je to snížení toho, možnosti té preferenční z 5 na 3 procenta, aby občané více mohli ovlivňovat ty kandidátky, aby o to měli větší zájem, samozřejmě to jsou věci, které jste po mně chtěl slyšet, tak já bych je rád dořekl.

Jasně. A vaše osobní téma, pokud se Radek Augustin dostane do příští Poslanecké sněmovny, co tam bude chtít prosazovat?

Radek AUGUSTIN
Otevřenost, transparentnost, průhlednost, to znamená, aby stát, aby občané věděli, za co jsou vynakládány prostředky, ať už je to rozklikávací rozpočet, ať už jsou to úřady, které budou vstřícné k občanům, otevřené, transparentní, aby občané věděli, za co vysocí státní úředníci pracují a všechny tyto prvky, které prosazuji i jako státní úředník.

Václav KRÁSA
Já se musím ohradit, to, že mně tady někdo vkládá do úst něco, co jsem nikdy neřekl, nebo že dokonce ví, že co si myslím, samozřejmě, že my jsme také pro prvky přímé demokracie a vůbec se nebudeme bránit referendu. To, že říkám, fungující stát nebo dáme zemi do pořádku, v sobě zahrnuje logicky boj proti korupci, my máme v našem programu registrační pokladny, máme tam řadu protikorupčních opatření, dokonce omezení, omezení lichvy, že úroky můžou být jenom do určité výše a tak dále. A ekonomika je základ toho, abychom mohli všechny tyto věci realizovat, čili podpora drobného hospodářství, drobných dílen, drobných fabrik, tak jako je to v Německu, tak si myslím, že to je základ naší hospodářské politiky. Takže fungující stát zahrnuje všechno.

moderátor:
Taková byla nedělní Partie s Radkem Augustinem. A Václavem Krásou, na shledanou

podle reportáže Prima FTV zaznamenala invArena

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.