Projekt ozdravného pobytu pro 1500 školáků z Přerova ztroskotal

Projekt ozdravného pobytu pro 1500 žáků ze základních škol z Přerova ztroskotal. Městu se nepodařilo sehnat specializované lektory na enviromentální výuku, což bylo podmínkou dotace. Na projektu přitom radnice pracovala řadu měsíců.

Ve výběrovém řízení už radnice vybrala i hotel v Malé Morávce na Bruntálsku. Pro vedení hotelu je to obrovská rána. Kvůli rekreaci přerovských školáků si totiž blokovali ubytování pro následujících pět měsíců. Přerov do projektu jako jediné město v Olomouckém kraji zařadilo ministerstvo životního prostředí, důvodem bylo špatné ovzduší ve městě.

„S politováním jsme byli nuceni rodičům oznámit, že přes veškeré úsilí se nám nepodařilo naplnit podmínky státního fondu pro přidělení dotace, a to zejména zajistit čtyři hodiny environmentální výuky denně. Tu měli odučit specializovaní lektoři,“ uvedla v tiskovém prohlášení vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.

Podle Pospíšilové rodiče tuto informaci dostanou prostřednictvím škol během dneška. V odůvodnění podle ní stojí, že město z projektu odstupuje z personálních a organizačních důvodů. „Těch důvodů byla řada, lektoři však byli jedním ze stěžejních,“ doplnila vedoucí odboru.

Město na projektu pracovalo řadu měsíců. Radnice kvůli ozdravnému pobytu dětí vyhlásila i výběrové řízení a vybrala nakonec rekreační zařízení v Malé Morávce. Tam se mělo v několika turnusech vystřídat během topné sezony na 1500 žáků. „Se zástupcem zařízení jsme už jednali a smlouvu jsme ukončili,“ doplnila Pospíšilová s tím, že městu žádná sankce nehrozí.

Rodiče přerovských školáků jsou z této informace rozladění, mnozí se už obracejí na město. Už věděli termín, kdy jejich dítě na jedenáctidenní pobyt pojede. První z nich měly nastoupit za tři týdny. Rána je to i pro hotel v Malé Morávce, který s rekreací dětí počítal.

„Přinejmenším od září odmítáme hosty, odmítali jsme i podnikové večírky. Ti hosté se k nám už nevrátí, bude tady prázdno. Přemýšlíme, jak hledat rozumnou práci pro lidi,“ řekla zástupkyně hotelu Linda Mikulenková. Podotkla, že minulý týden dostali pracovníci hotelu seznam dětí z prvního turnusu, který měly nastoupit 1. listopadu. S ubytováním stovek dětí vedení hotelu počítalo až do konce dubna.

Město bylo do projektu vybráno kvůli špatnému ovzduší, které obyvatele trápí pravidelně. Pobyt na horách měl být krytý dotacemi, rodiče měl vyjít na 1100 korun; dotace měla činit až 350 korun na den a žáka.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.