Změny ve vydávání průkazů ZTP mají šanci

Poslanci se budou v březnu zabývat návrhem zákona Věcí veřejných, který by měl vrátit situaci ve vydávání průkazů ZTP a ZTP/P do podoby, která platila do 1. 1. 2012. A jakou šanci zákon má, aby prošel? Na to jsme se zeptali politiků.

Situace, která nastala po 1. 1. 2012 je podle Věcí veřejných už neudržitelná. Podporu VV nalezly i u Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a u všech skupin handicapovaných.
Podle Kateřiny Klasnové, místopředsedkyně Věcí veřejných, hrozí, že do konce roku 2015 by mohlo o průkaz ZTP či ZTP/P přijít až 150 tisíc postižených. Přišli by tak např. o možnost využívat zdarma MHD nebo uplatňovat slevy v ostatní dopravě.

To by podle odborníků mohlo znamenat, že by se některým z nich již nevyplatilo dojíždět do zaměstnávání, protože mzda zdravotně postižených je ve většině případů řádově nižší než u zdravých občanů. Nemohli by si každodenní dopravu dovolit.

„Návrh zákona, který navrací situaci kolem průkazů ZTP prakticky do situace před 1. 1. 2012 s námi VV konzultovaly částečně. My jsme se rozhodli tento návrh zákona podporovat, neboť jsme přesvědčeni, že současná situace je již neudržitelná. Není možné, sloučit posuzování příspěvku na péči s posuzováním nároku na průkaz OZP. Každé posouzení musí být zcela rozdílné, protože obě věci slouží ke zcela jiným potřebám,“ vysvětluje předseda NRZP ČR Václav Krása.

Opozice netáhne za jeden provaz

K návrhu VV se vyjádřila vláda. Doporučila jeho neschválení. To fakticky koresponduje s tím, co včera tvrdil na tiskové konferenci místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj je i po odchodu Jaromíra Drábka na Ministerstvu práce a sociálních věcí vše při starém. Ministryní je sice Ludmila Müllerová, ale vše fakticky řídí Drábkovi lidé.

„Poslanecký tisk (návrh zákona -pozn.red.) by měl být zařazen na pořad schůze v březnu (sněmovna zasedá od 19. 3. do 29. 3.). Přesný den projednávání ještě nelze určit, ale určitě budu požadovat, aby byl návrh předřazen. Než jsem novelu s kolegy z VV podala, hledala jsem oporu napříč politickým spektrem s tím, že by šlo podat návrh i jako společnou poslaneckou aktivitu. Zájem o připodepsání návrhu však nebyl, i když jsem dostala přislíbeno, že zákon bude podpořen na propuštění do druhého čtení, a to i u poslanců z TOP 09 a ODS. Osobně tomu příliš nevěřím, protože se obávám, že stanovisko vlády a MPSV je více než výmluvné,“ neskrývá svoje obavy Klasnová.

A dodává, že se bude snažit, aby návrh byl ve sněmovně diskutován a ne jen zamítnut, protože je podle ní evidentní, že oproti tomu, co tvrdil při schvalování zákona bývalý ministr Drábek dochází k velkému znevýhodnění handicapovaných.

„ČSSD dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že sociální reforma byla cíleně provedena jen proto, aby stát ušetřil. Budeme usilovat o změnu zákona, která by zohlednila rovněž bývalou právní úpravu, aby průkaz ZTP obdrželi opravdu všichni, kteří se bez něj v praktickém životě neobejdou,“ říká Ivana Stráská, stínová ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD.

Nic to však nemění na tom, že ČSSD odmítla připodepsat návrh Věcí veřejných. Podle Stráské strana plánuje připravit vlastní komplexnější návrh, který bude situaci lépe řešit.

„Pokud by návrh opravdu prošel, tak pravděpodobně by se situace výrazně změnila ve prospěch OZP. Minimálně by došlo k tomu, že by nebyly aktuálně odebírány průkazy ZTP a ZTP/P. Občanská angažovanost v této věci je velmi důležitá. Občané by měli psát svým poslancům, aby podpořili návrh zákona v prvním čtení a nezamítli jej. Ve druhém čtení je pak možné návrh všelijak upravit. NRZP ČR bude organizovat v této věci kampaň,“ říká Václav Krása.

A také upozorňuje občany, že svůj nesouhlas s nynějšími praktikami při odebírání ZTP a ZTP/P můžou vyjádřit v petici. Odkaz na ni naleznete zde:

http://www.petice24.com/petice_proti_nespravedlivemu_zrueni_pispvku_invalidm

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.